ISSN 1308-8483

FOÇA SAHİL DÜZENLENMESİ ve YENİFOÇA
Maskeci   

Tuncay ARSLAN    
  Yayın Tarihi: 9.4.2011    


FOÇA SAHİL DÜZENLENMESİ ve YENİFOÇA


Muzaffer Kutlusan beden eğitimi öğretmeni, ressam. Arkadaşım. İzmir’de yaşıyor.

Aklına düştükçe gelir Foça’ya. Sever, ilgilenir Foça ile. Sohbetlerimizin olmazsa olmaz cümleleri şunlardır:

_ Ne oldu hastanenin sahil yolu, yapıldı mı oralar?
_ Hayır.
_ Niye?
_ Bilmiyorum.
_İlgili kişilere anlatıversen.
_ Bilmem ki nasıl olur?
_ Bak Tuncay, orası taşıt trafiğine kapatılıp yeniden düzenlense ne kadar farklı ne kadar harika olur. Hem sadece orası değil; Yenifoça sahili de düzenlense, taşıt trafiğine kapatılıp çevre düzenlemesi yapılsa Yenifoça’ya ayrı bir hava geleceğine inanıyorum. Ki zaten sahilden taşıtların gitmesi de çağdışı bir durum.

***


2007 Foça Belediyesi Kültür-Sanat Proje Grubu’nda yer aldım ve Foça ile ilgili bu durumu dile getirdim. İlk toplantılardaki proje önerilerinde Reha Midilli Caddesi’nin taşıt trafiğine tamamen kapatılarak yeniden düzenlenmesinin Foça’da yaşayanlara ve Foça’ya gelenlere Foça’nın güzelliklerini arabaların içinden değil ayakların yere basarak sunulması gerektiğini benzer cümlelerle ifade etmiştim. Kayıtlara alındı mı alınmadı mı bilmiyorum.

O günden bu güne dört yıla yakın bir zaman geçti. “Olmaz, yapılmaz.” diye umudumu kesmişken bugün çalışmaların başladığını görmekle Foça’yı yarınlara taşıyacak bu doğru içten ve gerçek yaklaşımdan büyük bir kıvanç duydum. Yapanları kutluyorum ve onlarla da övünç duyuyorum. İş bittiğinde “ Kordon“un sıradanlıktan kurtulacak olmasına seviniyorum. Bu projeyi sadece biçim açısından görüntünün değişmesi ve gürültünün azalması olarak değil, öz olarak da insana saygının ve insana değer vermenin bir parçası olarak görüyorum.

Ancak bu tip projelerin başka yerlerde de uygulanması gerektiğine inanıyorum. Yenifoça’da gerçekleştirilecek çalışmalarla sahil yolu taşıt trafiğine kapatılmalı, çevre düzenlenmesi yapılmalıdır. Meşum yangın ile yeşili kısmen yok olan ve inşaat çılgınlığı ile gitgide betonlaşan Yenifoça’ya sahilin düzenlenmesi mutlaka ayrı bir imaj kazandıracaktır. Bu durumun Yenifoça’ya çok şey katacağı muhakkaktır.

Saygılarımla

Tuncay ARSLAN




Okunma: 4136









   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)