ISSN 1308-8483
Foça

Foça



Foça , İzmir’in kuzeyinde yer alan küçük bir balıkçı kasabası olması yanı sıra, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden birisidir. Denizi, koyları, plajları, gece hayatı, restoranları, konaklama olanakları ile Foça özellikle yerli gezginlerin tercih ettiği bir tatil cennetidir.

Foça’nın denizinde güzel bir yaz tatili geçirmek, restoranlarında çeşit çeşit balık ve mezeler yemek, gece hayatında eğlenmek, günübirlik tekne turlarına katılmak, sahildeki kafelerde güzel bir sabah kahvaltısı yapmak, sahil şeridi boyunca yürüyüş yapmak Foça’da yapılması gerekenler arasındadır.

İlk yerleşim alanında yer alan Oval Yapı, Athena Tapınağı kazı alanı, Surlar ve Beşkapılar Kalesi, Kybele Açık Hava Tapınağı, yel değirmenleri ve Ana Tanrıça Kutsal Alanı, Pers Mezar Anıtı, Siren Kayalıkları, Foça Tarihi Merkezi ve Salı Pazarı Foça’da ilk görülmesi gereken yerler arasındadırlar.



Foça, Ege Bölgesi’nde, İzmir iline bağlı bir ilçedir. İzmir Körfezi’nin doğu ve kuzey kanadını teşkil eden Foça, körfezin batı kanadında yer alan Karaburun ile karşı karşıyadır. Güney, batı, kuzey tarafları Ege denizi ile çevrili bir yarımada üzerinde olan Foça’nın güney doğusunda Menemen, kuzey doğusunda Aliağa ilçeleri vardır. Yüzölçümü 228 kilometrekaredir. 2018 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre Foça nüfusu 33.131 kişidir. İlçe merkezi Eski Foça olarak tanınmakta ve Yenifoça, Bağarası, Gerenköy beldeleri, Yenibağarası, Ilıpınar, Yeniköy ve Kozbeyli köyleri bulunmaktadır.

Foça önlerinde yer alan, altı adet ıssız ada bulunmaktadır. Bunlar; Orak, İncir, Fener, Hayırsız, Kartdere ve Metelik adalarıdır. İncir adasının piknik alanı ve plaj olarak kullanılması dışında adalarda insan etkinliği yoktur.

Foça'da Akdeniz iklimi hüküm sürer. İzmir ili içinde en az yağış alan ilçelerden biridir. Rüzgarlı gün sayısı fazladır. Kışları yağışlı ve ılık, yazları ise sıcak ve kurak geçer.

Akdeniz bitki örtüsüne sahip olan kentte geniş makilik alanların yanında kızılçam ormanları da mevcuttur.





  Yayın Tarihi: 18.3.2008    

183196





   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)