FoçaFoça - Yasam ve Kent Kültürü ISSN 1308-8483
     

  Anasayfa
  Yazarlar
  Gündem
  Spor
  Kültür Sanat
  Aşçı Fok'un Mutfağından
  Sinema
  Şiirler
  E-Kitaplar
  Yeni Yayınlar
  Gezi
  Mekan
  Söyleşiler
  Yaşam
  Foça
  Foça Görülecek Yerler
  Foça Balık Restoranları
  Rasgele Balıkçı
  Siren Kayalıkları
  Foça Hakkında
  Foça Tarihi
  Foça Harita / Ulaşım
  Fotoğraflar
  Otel Rezervasyon
  Rehber
  İlanlar
  Duyurular
  Serbest Kürsü
  Bilgi Yarışması
  E-Kart
  Mesaj Defteri
  Hakkımızda
  İletişim
FoçaFoça'da 36 kisi var.


"FocaFoca.com
eposta bülteni"
mize
üye olmak
ister misiniz?




"Foça"
Söz Müzik : Yildirim Benzer
(Müzik Kontrol)

Site içi arama

Su hayattir
Bosa harcamayin!

FoçaFoça - Izmir / Foça Foça
        Yazarlar
Maskeci   

Tuncay ARSLAN    
  Yayın Tarihi: 04.02.2010    

  Paylaş
Google Bookmarks MySpace'de paylas



FoçaFoça

Merhaba,

Yıllardır focafoca.com'da yazıyorum. Niye burda yazıyorum ve niçin burda yazmaktan zevk alıyorum? Çünkü köklü ve varsıl kültürümüzü/kültürleri yoğunlukla sergileyen; tek bir gözle değil, birçok göz ile dünyaya bakan; çarpıtan değil, doğrultan; sadece elite değil, halka da seslenen; düzeyli, olgun, somut, nesnel ve doğrudan yana olan; kişileri değil, sevgiyi kutsayan bir anlayışın olması; bu nedenle saygının, değerbilirliğin temel alındığı bir yaklaşım ile kişilerin, olayların, haberlerin, yorumların ve duyuruların verilmesi beni focafoca'da yazmaya yöneltti ve sonsuzluğa dek yazacağıma da inanıyorum.

***


Ahmet Altan'ın Tehlikeli Masallar romanında tema korkudur. Romandaki can alıcı bölüm ise roman kahramanının sırf merak olsun diye en pespaye bir mekana girişinin anlatıldığı bölümdür. Kahramanımız çok tanınmış bir gazetecidir. Mekandaki kişiler ise yitirecekleri hiçbir şeyi olmayan katil, hırsız, yankesici, dolandırıcı, orospu, pezevenk... eskileri; çarpık çurpuk kişilerdir. Lümpen proleteryanın en dibindedirler. Hatta tabiri caizse sabunluk veya parya denebilecek cinstedirler. Polisten, yasalardan, toplumdan, kişilerden çekinmeleri, korkmaları için hiçbir neden yoktur. Sıfır noktasında dahi değillerdir.

Kahramanımız kendisinin üstün ve farklı olmasının onları aşağılayacağını düşünerek; bu nedenle alay, sövgü ile karşılaşma; hatta dayak yeme korkusuyla, tedirgin bir biçimde içeri girer. İçeri pislik ve duman içindedir. İğrenç bir koku çarpar yüzüne, gözleri yanar. Doğru dürüst bir masa bile yoktur içeride, duvarlara dayalı tahtalar üzerinde yiyip içmektedirler. İçeri girdiğinde bütün yüzler kendisine çevrilir. Sanki zaman donakalır şaşkınlıktan ama arkası gelmez, beklenen olmaz. Bizimkiler hiçbir şey olmamış gibi berbat kahkahaları ile yemeye içmeye devam ederler. Gazeteci dehşet içinde atar kendini dışarı. Sükutu hayale uğramıştır. Kendisine sataşmamışlar, dalaşmamışlar, bulaşmamışlardır. Korkmuşlardır kendisinden, evet korkmuşlardır.

Kendisini ve romanlarında anlattıklarının çoğunu sevmesem de üslubunu/anlatımını sevdiğim Ahmet Altan'ın doğru saptamasıyla en alttakilerde bile kökleşmiş, korkunun egemen olduğu bir dünyadır yaşanılan. Birbiri ile ilgisi olmayan kişiler ve kaybedeceği hiçbir şeyi olmayan insanlar bile korkmaktadırlar.

Ama biz ne ip üstünde cambaz; ne de korsan gemisinin trapezinin üstünde arkasına kılıç dayalı tutsağız. Güzel Foça’mızın, güzel Türkiye’mizin ve dünyamızın güzelliklerini - çirkinlikleri unutmadan/unutturmadan - yazmaya devam edeceğiz.

Tuncay ARSLAN





[ Arkadaşına gönder ]      [ Yazdırılabilir Sayfa ]   -    250   


YORUMLAR

Yorum yazan : Hüseyin Muslu
Tarih : 04.02.2010
Leyla Hanımın da dediği gibi, evet sanki öyle bir hava var. Var da tanıdığım Tuncay Bey bunlarla bu kadar uğraşmaz, kervan yürür misali. Yoluna devam et Tuncay öğretmenim, ufkunuzu merak edip ufuklar peşinde koşmak isteyen çok gencimiz var. Kervan yürümeli.
Hüseyin Muslu


Yorum yazan : Leyla Buhara
Tarih : 04.02.2010
Anladığım kadarıyla Tuncay Bey bu yazısında ''sana söylüyorum kızım, gelinim sen anla '' demek istemiş.Aklıma Nasrettin Hoca''nın Fıkrası geldi.Kısaca aktarayım,komşusunun ineği Hocanın tarlasına girip zarar vermiş.Bir gün inekle sahibi yine tarlanın kıyısından geçerken ,hoca eline geçirdiği sopayla ineği dövmeye başlamış.Sahibi şaşkın bir şekilde hoca niçin inegimi dövüyorsun diye sormuş?Hoca gayet rahat bir şekilde o suçunu bilir demiş.



Tuncay ARSLAN yazıları


  .:: Yazarlar
Hepsi Hikaye
Tarık Dursun K.   
Kör Nefis, Kör Gırtlak
  .:: Felsefe Yazilari
Büyük Ayı'nın Soluk Yıldızı   
Oğuz ÖZÜGÜL   
FREUD’UN GÖRÜŞLERİ ÜSTÜNE – II
  .:: Kitap Yazilari
Zuhal ÖZÜGÜL   
Jose Saramago ile “Memleket Meselelerine” Nasıl Gelinir?
  .:: Gezi Yazilari
yol öyküleri   
Işık Teoman   
Chios’uzonuza…
  .:: Sinema Yazilari
Güzin TÜMER   
İZLEDİKLERİM/ TEMMUZ 2010
Esin ÇAKIR   
BOŞ EV
  .:: Yazilar
NefesTen   
Azime AKBAŞ YAZICI   
O yolda…
Ahmet Zeki YEŞİL   
ORMANIN BİRİNDE
Delice   
Tülin DURSUN   
SAĞ TOPUK DAHA YÜKSEK OLSUN MUSTAFA AMCA
Siyaz'ın Yedinci Katı   
Nurdan Çakır TEZGİN   
GDO mevzuatında ipin ucu kaçmış!
Zuhal ÖZÜGÜL   
FOÇA KAZILARI
Ne Söylesem Bir Eksik   
Erol ÇINAR   
Cansız Beden
Maskeci   
Tuncay ARSLAN   
KIVIRCIK ALİ /ÇAĞRI
  .:: Mizah
Zuhal ÖZÜGÜL   
Kılcal Damarlar Programı
Çenesuyu   
Ahmet Zeki YEŞİL   
EYLÜL’DE GEL SEVGİLİ
Foça Belediye Meydaninda satilik tas ev
Bize Gelen Yayinlar
ELİMSENDE
şairin duası şairin dini
Üç Dilek
Ölüm Teğet Geçti
Platon'un Parmenides Diyalogunun Yorumu (141e - 142a)
Gönlümün Bir Parçası
Toplu Öyküler 2
Karanfilli Hikaye
Toplu Öyküler 1
Bir Gün Bir Issız Adaya Düşerseniz
Herodot'tan Malaparte'ye II. Cilt
Bir Gün Bir Issız Adaya Düşerseniz
Herodot'tan Malaparte'ye I. Cilt
Söz Sanatları
insanlarımdan dünya manzaraları
Aliağa: Cumhuriyet Dönemi
İran Gezi Rehberi
Çıplak Zebra
Hıristiyanlığın Özü
Sabun Adam
Beneksiz Mantar
Palyaço Kral
Küskün Koca Ağaç
Şarkıyla Sallanan Salıncak
Tarihi şiirlerle şiir tarihi
Tarık Dursun K.
Kutup
Sabah Olmasın
Feklavye
Dulevi
Benim Dedem Bir Tane
Bahriyeli Çocuk
Dünyanın Köftesi Değişik Ülkeler, Değişik Köfteler
Sokrates'ten Önce Felsefe
Varlık ve Öz
Sofistlerin Çürütmeleri Üzerine
Geleceğin Felsefesi
Geleceğin Aşk Dünyasından
Thomas More ve Ütopyası
Protreptikos (Felsefi Düşünmeye Çağrı) ve Evren Üstüne
Ethica: Etik Üzerine Dersler
OLMAYANA Dizeler
Isırgan Otlarım Hüzün Gülüm
Sesin Kabuğu
Aynı Düşün İçinde
Kıpırtı
www.ascifok.com www.mudanyamudanya.com Reha-Necla Midilli Vakfi focep


4 GECE
4 DÜŞKIRAN
4 ÖLÜ DEĞİL YAŞAYAN
YENİ FOÇALILAR DERNEĞİ

4 YENİ FOÇA’DA DİNLENMEK
4 GÜN GELİR
4 SEVGİ HARMANI :YENİ FOÇA

Gökyüzünden Foça'nin video görüntüsü

Levent Oktay

   Hava Durumu   
IZMIR

  .:: Nöbetçi Eczane
FOÇA

4 Sude Eczanesi
8127867
Küçükdeniz Sahil Cad. No:9


YENIFOÇA

4 Yenifoça Eczanesi
8146158
Eski Belediye Altı No:33/A

  .:: Anket
Gezilerinizde konaklama için tercih ettiginiz tesisler?
Pansiyonlar
Oteller
2-3 Yildizli Oteller
4-5 Yildizli Oteller
Butik Oteller
Apart Oteller
Tatil Köyleri

Sonuçlara bak




* Yazıların sorumluluğu yazarına aittir.
* FocaFoca'da yer alan yazı ve görsellerin, herhangi bir biçimde alınarak basılı ve/veya internet ortamında basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
* Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. focafoca.com harici linklerin sorumluluğunu almaz
* "Otel Arama" ve "Otel Rezervasyonu" hizmeti, Amsterdam / Hollanda merkezli Avrupa'nın lider online otel rezervasyonları şirketi booking.com tarafından sağlanmaktadır.

* Yasal Uyarı
    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)   


Tasarım ve Uygulama FocaFoca.com