ISSN 1308-8483
Kiraz domatesi reçeli (bu da damla sakızlı!) / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 22.9.2012    


Kiraz domatesi reçeli (bu da damla sakızlı!)


Sizi minikler sizi…

Onları, büyüyüp yetiştikleri bahçeden toplarken gözümün önünden sayısız kullanım alanı uçuşuyordu. Çoğu da tuzlu düşlerdi kurduklarım; tuzlu, ekşi ve belki biraz acımsı tat düşleri. Reçeli de olur diye iç geçirdiğimde daha bir hızlanarak topladığımı fark ettim!

Öyle minikler ki, kiraz domatesi demeye dilim varmıyor, zira; Napolyon kirazı da erik iriliğinde kirazdır hani! O yüzden fındık domatesi mi demeli bu leblebi iriliğindeki domates bozuntularına!

Komik domatesciklerden epeyce topladım ama yarım kiloyu anca buldu. Önce uzunca seyrettim, sonra her birini parmaklarımı delmeden ince uçlu şiş ile deldim. Deldim ki şerbetini içine çekip çabuk ağdalaşsın.


Tarif vereyim de nasıl vereyim?

Dürüst olmak gerekirse; göz kararı anlatayım siz anlayın. Malum hiçbir şeyi ölçüp tartmayı sevmiyorum.
Bir salata kâsesini doldurmayacak kadar kiraz domatesi (700-800 gr.kadar)
2.5 su bardağı kadar tozşeker
Bir küçük fincan kadar içme suyu
Bir çay kaşığı damla sakızı
Yarım limonun suyu

Domatesler saplarından koparılıp yıkanır ve kurulanır. Her biri şiş veya delici bir aletle delinir. Diğer tarafta tozşeker ile su çok kısık ateşte şerbet haline getirilir. Kaynamaya başlayınca damla sakızı ve domatesler ilave edilip kaynamaya bırakılır. Üzerine biriken damla sakızı tabakası kaşıkla alınıp atılır. Yarım saat sonra limon ile kestirilince reçelimiz hazırdır.



Çeri domatesi denilen küçük cins ile de yapılabilir, fakat kabuğu sert domatesin kabuğunu soymak gerekeceğinden, onu önceki armut domatesi tarifimdeki gibi hazırlamakta yarar var.

Kiraz domates reçelimin tadına bakanlardan yorumlarını bekliyorum…




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3937











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)