ISSN 1308-8483
Ada pırasası yandan çarklı, yuvarlak kafası ak saçaklı! / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 28.3.2012    


Ada pırasası yandan çarklı, yuvarlak kafası ak saçaklı!


Bir gürültü bir kıyamet, sevinç nidaları doldurdu bulunduğumuz kahveyi… Yemyeşil devasa bir demetin ardında kaybolmuş bir kadın, kollarındaki yeşillikleri sürükleyerek yan masaya gelip oturdu! Foçalı Zübeyde’ydi, canı ada pırasası istemiş!

Kendi gidemediği için balıkçı Burhan’dan isteyip. “Topla getir biraz adadan” demiş, eh o da birazcık toplamış işte….

Öyle çoktu ki, benim nasibime bile iki yemeklik pırasa düştü. Foça’nın Fener ve Orak adalarının kayalık çakıllı alanlarında yetişirmiş bu tür pırasa. Çakılların dibinden deniz suyuyla beslendiği için daha bir lezzetli olurmuş. “Sardalye balığının yanında zeytinle kırar yeriz pırasayı soğan aramayız, alışkın olan seneden seneye mutlaka yemek ister” diyor Zübeyde.

Bir de, kargıya döndüğü (kartlaştığı) zaman yenilmez diyor. Toplama süresi, ekilip satın alınanlardan daha kısaymış, Şubat ile Nisan arası. Oysa; yaban pırasasının Haziran ayına kadar yetiştiğini bilirdim! Soran dostlara Haziranı bulur diyorum, Banu ve Feridun ucu ucuna yetişmiş olacaklar, umarım!



Ada pırasası yandan çarklı, yuvarlak kafası ak saçaklı!

Nasıl pişireceksin bu pırasaları diye sordum Zübeyde’ye

“Pırasaların dış yaprakları iyice temizlenir, körpe yerleri ince ince doğranır. Zeytinyağında kavrulur, içine kırmızı biber atılır. Soğan koymayız pırasaya. Ağzını kapatırız yumuşasın diye. Sonra 3- 4 tane yumurtayı çırpıp dökeriz pırasaların üzerine. Tuz karabiber ekip yeriz.”



Ada pırasasından börek de yaptıklarını söyleyen Zübeyde, bütün karışık ot yemeklerinin içine kattıklarını, ayrıca etlisini de pişirdiklerini söyledi. Ben de bunca fazla pırasayı bulunca iki çeşit pişirdim. İlki Zübeyde’nin anlattığı yumurtalısı, ikincisi portakallı havuçlu zeytinyağlısı…

Bitirmeden bir not düşeyim. Yabani pırasayla ilgilenenlerin işine yarayabilir. Bu tür pırasanın baş kısmında tıpkı sarımsak gibi dişler oluşuyor, daha önce satın aldıklarımda böyle bir şey görmedim. Dişli kısımlarını kesip ayırdım yemeğe koymadım, çünkü her diş kendi içinde sert bir kabuğa sahipti. İlginç geldi. Bu sarımsağa benzeyen dişler, olduğu gibi bir balık yahnisinin içine atılabilir! Balıkçılara sormalıyım bunu...




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3421











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)