ISSN 1308-8483
Bir gün ıssız bir adaya düşseniz yanınızda hangi kitaplar olmalı? / Tarık Dursun K.
  Yayın Tarihi: 7.10.2011    


Bir gün ıssız bir adaya düşseniz yanınızda hangi kitaplar olmalı?

Konu sıkıntısı çeken boyalı basın ve uyduruk magazin ekleri sık sık ünlü kişilere bu soruyu sorarlar: “Bir gün ıssız bir adaya düşseniz yanınızda hangi kitapların olmasını isterdiniz?”

Soru “hangi kitapların olması” değil de kimi kez “hangi kitapları yanınıza alırdınız?” olarak sorulur. Soru sorulan (habersiz yakalandığından olacak) saçma sapan, hele ıssız bir adada hiç mi hiç işine yaramayacak kitapları ardı ardına sıralar ve… tabii, okurlara karşı da gülünç duruma düşer.

Burada soru sorulan, ünlü “Believe I tor Not – İster İnan İster İnanma”nın yaratıcısı Robert Ripley’dir. O nedenle (sanırız) ciddiye alınmıştır.

Ripley iki çizgi ve üç satırlık yazısı ile okura çok şeyler söyleme konusunda şerbetli olduğundan soruya listeler dolusu kitap adı sayıp “efendim, işte ben bunları ve bunları alır, öyle çıkardım o ıssız adaya..” demiyor.

Ripley’in ıssız ada kitapları topu topu beş adet.

1. “İncil”. Hıristiyan dininden olanlar için moral yanı tartışılmaz. Fakat Ripley salt İncil’i değil Tevrat’ı da içeren Kutsal Kitabı (“Holy Bible”ı) yanında götürmektedir.

2. Yazarı ABD’li (Çin doğumlu) ve kadın bir yazar; Pearl S.Buck, yapıtı bir roman: “The Good Earth – Sarı Esirler”.

3. Bu kez bir Fransız romancısı ile karşı karşıyayız; Victor Hugo ve.. “Les Misérables – Sefiller”.

4. Oku oku bitmez bir kitap. Yazarı H.G.Wels ve yapıt bugüne dek yazılmış en iyi dünya tarihi: “Outline of History – Kısa Dünya Tarihi”.

5. Bu kadarı olur mu artık.. demeyin, çünkü Ripley bu ve kendi yapıtı “Belive I tor Not – İster İnan İster İnanma”yı ıssız adada beşinci kitap olarak yanından eksik etmemeyi düşünmüş.


Tarık Dursun K.



1471











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)