ISSN 1308-8483
Pilav Bombası ( Ceviz, Fıstık, Kaju ve Keten tohumlu) / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 26.2.2006    


Pilav Bombası ( Ceviz, Fıstık, Kaju ve Keten tohumlu)


Pilavda fıstık nasıl olur bilir misiniz? Fıstık dediysem, bildiğimiz tuzlu, yer fıstığı değil tabi. (En azından salt o değil)
Nerden geldiyse aklıma Doğu stili bir pilav demleyeyim dedim. ( Bademli ve dolmalık fıstıklı pilav bizde bilinen ve yaygın olanıdır, özellikle iç pilavda)
Şööyle damak tadımızı yoklayarak ve biraz da yenilikler katarak ve olmazsa olmazı bolca tutam sevgi tuzu katarak!. Aman tuzu sakınalım, mümkün olduğunca az tuz! (sevgisi bol tuzu cimrice olsun)

Turgay'ın tansiyonu çingene kızı gibi oynuyor bu günlerde :)) Diyeceksiniz ki; Tansiyonu oynayan adama pilav da neyin nesi!
Tamam, haklısınız... Tamam da, Turgay pilavı öyle çok seviyor ki, zaten bir haftadır yapmamıştım. Bu kendimi aklamak değil tabi; Garibim ne yapsın, pilav yapayım diye gözümün içine bakıyor :))

Fındığın reklamı yapılıyor fakat, ben cevizden yanayım. Pilavımda da ceviz kullandım.
Sızma zeytinyağ koyduğumtencereye önce iki yemek kaşığı arpa şehriye ilave edip, pembeleşinceye kadar kızdırıyorum. Hemen ardından, ikiye üçe bölünmüş ceviz parçalarını ve bir yemek kaşığı keten tohumunu da kavurmaya başlıyorum. ( Bir fincan kadar ceviz yeterli) Cevizler hoş bir koku vermeye başlayınca bir ölçü iri taneli pirinci ilave ediyorum tencereye.

Tencereye, bire birbuçuk ölçü su, tuz,karabiber, bir adet kesme şekerini de ilave edip kapağını kapatıyorum. Bu karışıma bazen kuru üzüm badem ve kayısı parçacıkları da ilave ettiğim oluyor.

Daha da ileri gideyim: Bu tarz pilav pişirme yöntemim içinde yer alan diğer versiyonlardan da söz edeyim.
Nasılsa konumuz pilav!


Kaju Fıstığı (Cashew Nuts)

Kaju diye bilinen karidese benzeyen bir fıstık çeşidi vardır ya, (Tropikal iklimde yetişen bir çeşit fıstıktır kaju.) Ceviz yerine kaju, defne yaprağı ve safran katarak Hint pilavına dönüştürmüş de oluruz pilavımızı. Kajuya kaju cevizi de denilmektedir.

Cevizli pilavımızın rengi cevizden dolayı koyu bej-kahve oluyor, safranlı ve kajulu pilavımızın rengi de doğal olarak sarı oluyor safrandan dolayı. Pilav çeşitlerinin ayrı ayrı ölçülerini vermedim çünkü; sizi özgür bırakmak istedim malzeme konusunda.
Yaratıcılığımızın sınırları yoktur, değil mi?

Hazırladığımız pilav, mantarlı bir et yemeğiyle ve yeşil yapraklı bir sebzeyle birlikte servis yapılabilir. Et ve et suyu katılmadan pişirildiği için soğuk salata barlarında da rahatlıkla sunulabilir.
Tabi, et koymak isterseniz pilavınızın içine,onda da özgürsünüz. Minik kuşbaşı dana veya tavuk sotesinen üç kaşık koyup karıştırsak hiç de fena olmaz et sevenler için. Ben, et karıştırmıyorum fıstıklı cevizli pilavlarıma. Cevizin o hoş rahiyası damakta hissedilsin istiyorum.

Turgay pilavı çok seviyor. Hepimize afiyet olsun.

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


13719











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)