ISSN 1308-8483
Tarator Soslu Kereviz Sapı Salatası / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 5.12.2005    


Tarator Soslu Kereviz Sapı Salatası

Kereviz Sapı! Daha neler diyeceksiniz... Hani bu mangalın maşası der gibi, kerevizin sapı, üzümün çöpü demiyorum. Kerevizin sapı, tazeyse çiğ bile tüketilebilecek hoş kokulu bir sebzedir.

resmi büyültmek için tıklayın
Malzeme:
4 Dilim bayat ekmek içi
100gr. ceviz içi
2 diş sarmısak
1 Fincan zeytinyağı
1,5 adet limon suyu veya 1 fincan sirke
Tuz
2 Baş Kerevizin sap ve yaprakları

Hazırlanışı:
Önce Taratorumuzu Hazırlayalım:
Cevizler dövülerek ezilir (veya robottan geçirilir). Kabukları çıkarılmış ve ıslatılmış 4 dilim ekmek içi katılarak, iyice karıştırılır ve yine ezilir.
Bu karışıma azar azar karıştırılarak zeytinyağ katılır. Bir yandan ezerken, ceviz ve ekmeklerin yağı iyice emmesi sağlanır.
En son olarak tuz, 2 diş dövülmüş sarımsak, sirke veya limon suyu katılır ve iyice karıştırılır. Koyu olursa içine bir parça su katılabilir. ( Su yerine bir yemek kaşığı yoğurt veya süt de konabilir)



Evet taratorumuzu hazırladığımıza göre, şimdi kerevizimize nasıl bir işlem yapacağız o kısma gelelim.
Kereviz başlarından ayırdığımız sapları, çok sert ve kart kısımlarını atmak koşuluyla 2-3 cm. uzunluklarla doğrayacağız. Bu işlemi, kerevizimizin yaprakları için de uygulayacağız. Çok sert ve katı olan yaprakları atıyoruz tazecik olanları doğruyoruz. Tencerede kaynamakta olan suya, doğranmış kereviz sapı ve yapraklarını koyup 10 dakika kadar haşlıyoruz. Tabi biraz tuz ilave etmeyi unutmuyoruz ve ateşten indirip suyunu süzüyoruz. Bir salata kasesine aldığımız kereviz sap ve yapraklarının üzerine, önceden hazırladığımız taratorumuzu boca ediyoruz.

Eğer ki; Zeytinyağını seviyorsanız ve yağlıca yemenize engel yoksa birkaç kaşık zeytinyağı daha ilave ederseniz eminim lezzeti artacaktır.
Bu tarator denen lezzetli sos, Ege mutfağında o kadar çok yemek, salata ve mezede kullanılıyor ki, onu kullanmayan ev yok gibidir... Tarator, deniz ürünlerinin de vazgeçilmezidir aynı zamanda.



Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com



6513











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)