ISSN 1308-8483
IN A BETTER WORLD/ DAHA İYİ BİR DÜNYADA / Zuhal ÖZÜGÜL
Zuhal ÖZÜGÜL    
  Yayın Tarihi: 10.4.2011    


IN A BETTER WORLD/ DAHA İYİ BİR DÜNYADA


Danimarka / İsveç
Yönetmen : Susanne Bier
Senaryo : Anders T.Jensen-Susanne Bier

Anton : Mikael Persbrandt
Claus : Ulrich Thomsen
Elias : Markus Rygaard
Christian : Willam J. Nielsen
Marianne : Trine Dyrholm

2011 Golden Globe’un ve Oscar’ın “en iyi yabancı film” ödülünü alan bu filmin
Danimarkalı yönetmeni Susanne Bier aile, insan ilişkileri ve şiddet üzerine yaptığı güçlü filmleriyle ünlendi. Bu süreçte aykırı “Dogma Hareketine” katıldı. 2006’dan sonra uluslar arası yönetmenlik kariyeri başladı.

Filmde başrol oyuncuları 12 yaşlarında iki erkek öğrenci. Aynı okula devam eden çocukların sorunları da hemen ortaya çıkıyor. Elias çekingen bir çocuktur. “kabadayı” öğrenciler için iyi bir avdır. Onu iter kakarlar. O ise hep kaçar.

Christian okulda daha yenidir. O da içine kapanık bir çocuktur. İkisi arkadaşlığa başlarlar. Christian koruyucu rolünü üstlenmiştir.

Elias’ın babası ve annesi evliliklerini bitirmek üzeredir. Marianne, Anton’un iki “dünyada” yaşamasını kabul edemez. Anton ise büyük bir idealizmle aylarca Afrika’da doktorluk yapar, can kurtarmaya uğraşır.

Christian annesinin ölümünden babasını sorumlu tutar. Claus, kendisinden tamamen uzaklaşmış oğluna bir türlü yakınlaşamaz.

Çocuklar okul dışında, büyüklerin de birbirlerine uyguladıkları şiddetin tanığı olur. Pasifist yaşamayı seçen Anton’un bir hakarete sessiz kalmasını anlayamazlar, çünkü şiddet, karşılığı verilmesi gereken bir olgudur onlar için.



Yönetmen Susanne Bier de bunu sorgulamaktadır filmlerinde. Dünyada, nerede olursa olsun, zorbalığa kaba güçle karşılık verilmemesini savunur. Sade bir dille anlatır filmlerinde. Ancak “sabrı taşan” bir insanın ne yapacağını da gösterir.

Baba Anton’un pasifist davranışlarını, yasa bürünmüş baba Claus’un çaresizliğini ve büyüme çağındaki çocukların iç dünyalarındaki çelişkilerini, biz izleyiciler belki anlayışla karşılayabiliriz. Ne yazık ki, yalnız kendileriyle meşgul ana-babalar, çocuklarıyla ilgili çok şey kaçırmaktadır. Filmde özellikle babaların çocuklarına gösterdikleri sevgi ve anlayışın bu şiddet dolu toplumda yeterli olmadığını görüyoruz. Onlar daha çok insani iletişim istiyorlar.

Yönetmenin 2002 yılında yaptığı “Open Hearts” ve 2004 yılındaki “Brothers” ve 2005 yılındaki “After the Wedding” filmlerinde savaşın kıyısındaki insanlar, aile dramları ve kişiler arasındaki güçlü ilişkiler anlatılmıştı. Yönetmenin birçok ödülü bulunmaktadır.

Biz Foçalı, sinemaseverler, Cuma günleri Sabah Matinesi’nde izlediğimiz filmlerin, en başına bu filmi alacağız. İlgi duyanları bekleriz. (Balıkçı kahvesi, saat 10.30 da)


Zuhal ÖZÜGÜL



2009











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)