ISSN 1308-8483
"Kent Konseyi" diye bir şey var! / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN Nurdan ÇAKIR TEZGİN" />
  Yayın Tarihi: 2.12.2010    


"Kent Konseyi" diye bir şey var!


Datça Kent Konseyi tarafından düzenlenmiş etkinlik afişini görünce, kafamda binbir şimşeğin çakmasına engel olamıyorum. Sahi nedir bu kent konseyi? Datça küçük bir kasabadır bildiğim kadarıyla. Hele kış nüfusu anca 9 bin kadar olduğuna göre, kent konseyi de mi varmış deyip hayretimi gizleyemiyorum...

Foça'nın da kent konseyi var mı?

Koskoca bir Phokaia Antik Kenti'nin kollarında barınan Foça, antik zamanlarda bile kent konseyine sahip bir kent iken bugünün koşullarında konseysiz değildir herhalde! Vardır, vardır da muhtemelen ben duymamışımdır!

İyi, temiz ve adil sloganıyla Slow Food'un insanca dünyasını giderek daha çok insana tanıtmaya çalışan bir grup aktivist güzel işler yapıyor. Ben bu güzel işlerin Foça'da da gerçekleşmesi adına Slow Food - İzmir Bardacık Lideri sevgili Nedim Atilla'ya gönül sözü verdim ama; bu konuda ne yaptım tartışılır! Sadece bu işlerin adını anıp, bu köşeden yazmak yeterli değil, paneller düzenleyip halkı bilgilendirmek gerek. Foça Slow Food grubunun kurulabilmesi için daha fazla çaba gerek biliyorum.

Hiçbir şey gönülsüz olmuyor. Foça'da böyle bir potansiyel var mı, onu da bilmiyorum! Foçalılar, Foça'da yaşayanlar Slow Food hareketinin içinde olmak istiyor olabilirler mi?


Dünya Terra Madre (Toprak Ana) Günü Neden 10 Aralık?

Çakma Solw Food'lu biri olarak Terra Madre gününün anlam ve önemini, dahası 10 Aralık gününün esrar-ı mucizesini bilip çözmüş olmam gerekirdi ama bilemiyorum işte! Bilip öğrendiysem de unuttum!!!

Yenip içilen ortamları, lezzete dair öğretileri pek unutmam, o yüzden Terra Madre'nin, (toprakana'nın) toprağın verdiği nimetleri yiyip içme, insanlarla paylaşma ve doğaya teşekkür etme düsturu olduğunu biliyorum.

Dünya Toprakana günü; Cemrelerin havaya, suya ve toprağa düştüğü günler, yada baharın ilk günü 21 Mart değil de neden 10 Aralık acaba? Güz hasatının kaldırıldığı toprakana'ya şükran günü olabilir mi? (25 Kasım gerçek şükran günüyle karıştırmayalım tabi) Neden 10 Aralık olduğunu bilmediğim bir Toprakana günü var, en kısa zamanda öğreneceğim!

Slow Food Dostları böyle bir gün için biraraya geliyorlar duyurması benden... Hiç Datça'yı bu mevsim görmüş müydünüz? İçimdeki şeytani melek "git, git" diyor ama...


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2813











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)