ISSN 1308-8483
Yeşil Botoks Çorbası! / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
"İnsanlar, ... ">
  Yayın Tarihi: 21.10.2010    


Yeşil Botoks Çorbası!


Botoks, detoks, ot, sebze, yeşil, sağlık sözcüklerini sıralayıp "ne o yeşil botoks mu yapıyoruz?" diye soruyor benim aşkım, öğle yemeğine otururken.

"İnsanlar, Aşçı Fok'un eşi olduğum için şanslı olduğumu düşünüyorlar, ah bilseler sürekli yeşil üstü yeşil ot yediğimi!" diye söylenen Turgay'a hak verirken, diğer tarafta gülme krizimi engelleyemeden göz ucuyla hazırladığım sofraya bakıyorum... Aşkım doğru söylüyor; Brokoli salatası, roka çorbası ve özlediğim kış lezzeti pırasa hazretleri... Hepsi yeşil, hepsi zeytinyağlı ve etsiz! Zavallı Turgay, yemyeşil bir sofraya oturunca detoks kürü yaptığımızı sandı.

İnsan farkına varmadan, benzer tür yiyecekleri bir arada kullanabiliyor bazen. Oysa, bu yeşil sofraya tavuklu pilav veya kıymalı makarna ilave etseydim eminim Turgay'ın çok hoşuna giderdi!

Roka çorbasını ilk kimin elinden içmiştim biliyorum, onu düşünmüştüm bugün çorbayı pişirirken. Ne rastlantıdır ki, çorbayı pişirdiğim saatlerde o güzel kadın ruhunu teslim edip göçmüş dünyamızdan. Soya kıyması, süt ve bol roka ile pişirmiştin çok yıllar önce o çorbayı. Huzur içinde yat Güngör Teyze.

Soyanın GDO'lu olma riski çok yüksek o yüzden ben soya kıyması kullanmayı sevmiyorum artık. Vejateryanların kullandığı bir ürün olduğu için, eskiden, yani GDO olaylarını bilmediğim yıllarda kullanıyordum...

Rokanın o kendine has aromasını hissettiğim Güngör Teyze çorbasını anmıştım içimden bu sabah! Yaşam ne tuhaf, hiçbir şey bizden ayrı ve çok uzakta değil aslında! Mesafe ve zamanın ötesine geçen düşünce yapımızla her şeyi bilebiliyoruz, hissedebiliyoruz ama nasıl? İşte bunu idrak etmek pek kolay değil. Farkındalık dediğimiz buysa, farkında olduğumuzun farkına nasıl varacağız?

Hiçbir şeyi çok fark edemeden göçüp gideceğiz öteye işte. En iyisi şu yaptığım rokalı çorbanın tarifini vereyim ben.

Roka çorbası için neler gerekli?
Bir demet roka
Bir küçük havuç
Bir küçük taze kırmızı biber
Bir fincan pirinç
Bir fincan yoğurt
Sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber, nane
Beş altı bardak içme suyu

Havuç rendelenir, küçük doğranmış kırmızı biberle zeytinyağında hafifçe öldürülür. Beş altı bardak içme suyu konur, kaynayınca pirinci atılır. Pirinci pişmeye yaklaşınca ince kıyılmış roka kaynayan çorbaya ilave edilip 10 dakika pişirilir. Ateşten indirmeden çırpılmış yoğurt, tuz, nane, karabiber sıcak çorbadan birkaç kaşık alaşım yapılarak karıştırılır. Yoğurdu çorbayla kestirmemek için azar azar ve karıştırarak ilave etmekte yarar var.

Bu roka çorbasında yumurta ve et suyu kullanarak lezzet arttırabilir, zeytinyağı yerine tereyağı da kullanabilirsiniz.

Rahmetli Güngör Teyze'nin sütlü roka çorbası; iki kaşık soya kıyması granülü, iki-üç bardak süt, bir kaşık un ve roka ile yapılan basit bir diyet çorbasıydı. Huzur içinde yatsın...

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2927











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)