ISSN 1308-8483
Yeşil Minik Toplar: BEZELYE / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 16.4.2007    


Yeşil Minik Toplar: BEZELYE


Ege'de taze bezelye pazarların vazgeçilmezidir. Bazı yörelerde bezelyenin iri tanelerine araka (haraka) denir. Şubat ayından itibaren bahar ve yaz ayları boyunca semt pazarlarında her daim rastlarsınız taze bezelyeye. O yüzden konserve bezelyeye Ege'de pek itibar edilmez. Taze bezelyenin bulunamadığı dönemlerde de, derin dondurucular saklama işini görmektedirler. Minik saklama poşetlerine birer yemeklik bezelye taneleri yazdan depolanır Egeli kadınlarca.

(Asıl taze bezelye, taze fasulye gibi kabuğuyla pişirilen yumuşak yeşil otsu bir bitkidir. İçli olanının adı araka olarak geçer fakat, genellikle bezelye denilmektedir. Tadı şekerlimsidir, ne kadar pişirilse hırt hırt bir tadı verdır ve limon sıkılarak bol dereotuyla yenir.)



Klasik bezelye pişirme yönteminde; Soğan kavurarak & kırmızı et & kıyma & tavuk, domates, salça kullanılarak Türk Mutfağı'nın klasik yemeklerine ulaşırız. Aşçı Fok, klasik yemek kültürümüzü gözardı etmeden yenilikçi tarzıyla eski ve yeniyi buluşturmakta ve lezzetçilerin beğenisine sunmaya devam etmektedir.

Köfteli Taze Bezelye Garnisi:

Malzemeler:
1-Bir Kilo Taze bezelyenin içi (tane araka)
200 gr. dana kıyması
Birkaç dal maydanoz
1 Tane kuru soğan
2-3 tane taze soğan
1 Tane küçük havuç
Yarım kırmızı etli biber (ithal biber diye satılan)
Yarım sarı dolma biber (ithal biber diye satılan)
1 Tane sivri yeşil biber
2 adet domates
Bir çay kaşığı kırmızı toz biber
Birkaç adet tane karabiber
Bir çay kaşığı toz kişniş
Bir çay kaşığı yenibahar
Bir yemek kaşığı tereyağ
Bir büyük fincan su veya etsuyu.



Hazırlanışı:
Kıyma, rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, karabiber, tuz, yenibahar karıştırılarak minik top köfteler yuvarlanarak bir tepside bekletilir. Diğer tarafta bir tencereye, doğranmış kuru soğan, taze soğan, küp şeklinde doğranmış havuç, ve biberlerin tamamı tereyağda hafifçe öldürülür, rendelenmiş domates ve ayıklanmış bezelyeler konur. Suyunu da ilave ettikten sonra kaynamaya başlayınca top köfteleri yavaşça sebzelerin üzerine bırakılır. Kısık ateşte 35-40 dakika yeterlidir pişmesi için. Tencereyi ateşten indirme aşamasında yemeğe biraz kişniş serpilir. Afiyet olsun.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


7520











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)