ISSN 1308-8483
Seferihisar "salyangoz"una kavuştu / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN Nurdan ÇAKIR TEZGİN" />
  Yayın Tarihi: 30.11.2009    


Seferihisar "salyangoz"una kavuştu


Bayramla birlikte yaşanan trafik kazalarının vehametine milyon kere daha hayıflanırken, Seferihisar Belediye başkanı Tunç Soyer İtalya'dan güzel bir haberle döndü. Seferihisar Türkiye'nin ilk, dünyanın 129. Cittaslow'u yani sakin şehri oldu.

Seferihisar'ın "Yavaş Şehir" olma yolundaki çabalarının sonuç vermesi çok sevindirici çünkü, yaşlı dünyamızın giderek daha sakin bir devinime ihtiyacı olduğu kesin. Evet, dünyaca tanımıyla Seferihisar artık bir Citta Slow. Bir yanda aceleci insanların trafikte cellatlaşmaları, diğer tarafta daha iyi daha sağlıklı ve uzun nasıl yaşanabilir kaygıları. İnsanoğlu gerçekten çelişkiler yumağı.

Hızın popülerleştirdiği günümüz teknolojileri sayesinde, 'yavaş' kelimesinden hoşlanmayan bir nesil yetişir oldu. İş, eğlence, yemek, içmek hepsi en çabuk nasıl üretilip tüketilir onun hesabını yapıyoruz. Nasıl olacak bu "Yavaş Şehir" uygulaması? Elbet bunun uygulamaları ve sonuçları için zamana ihtiyacımız var. Ilımlı, çevreye uyumlu, sağlığa yararlı, insana faydalı sakin ve düzeyli zamanlara ihtiyacımız var.

Yaşamın sükunet ritmiyle hareket ettiğini idrak etmiş yüce gönüllü insanların doğa ve insan sevgisi eminim bütün güçlükleri yenecektir. Başkan Tunç Soyer'in işi kolay değil, asıl iş bundan sonra başlıyor.

Slow Food "Yavaş Yiyecek" Birliği'nden Slow City "Yavaş Şehir" Hareketi'ne uzanan bu yeni yaşam anlayışları, her ne kadar birçokları için marjinal çıkışlar olarak tanımlanıyor olsa da, benim gibi "Slow Home" tarzında karar kılmış olanlar için içtenlikle kucaklanacak yaklaşımlar bunlar.

Sakin hayatım, huzurlu evim, yavaş işleyen zaman mevhumum. Bütün bunlar az şeyler mi?

Seferihisar, (Cittaslow) yavaş şehir olup salyangoz kabuğunun altında korunmaya başlamasıyla birlikte ilk etkinliğini 13 Aralıkta çiftçi şenliği olarak gerçekleştiriyor. Seferihisar bölgesinin hoş kokulu ve bol sulu satsuma cinsi mandalinasını tanıtmak, üreticisini yüreklendirmek için düzenlenen şenlikte mandalina suyu tanıtımının da yapılacağını Ege TV'nin akşam haberlerinde belirten başkan Soyer, ayrıca sanatçı Leman Sam'ın da konser vereceğini müjdeledi.

Ege TV'nin sevilen yapımcı spikeri Özgür Hancıoğlu'nun yorumu pek hoşuma gitti doğrusu; "Miskin değil sakin şehir".

Darısı Foça'nın başına desem mi?



Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3286











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)