ISSN 1308-8483
Çingene Pilav'lı AKITMA / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 22.3.2007    


Çingene Pilav'lı AKITMA


Krep, Nan ve Akıtma Akrabalığı

Aslında her biri diğerinin amcası dayısı oluyor...
Krep Suzet; Fransız Suzet hanımın keşfi olan ve daha çok tatlı marmelat, krema ve çikolata soslarıyla yenen baştan çıkarıcı lezzettir. Her ne kadar jambon parçacıkları ve kokulu peynirlerle tuzlu olarak tüketilse bile Fransız mutfağının tatlı bir hanımefendisidir krep suzet.

Nan; Arap yarımadası dahil, ortadoğu ile güneyasya'nın fukara ekmeğidir. Fransız krepinin malzemece fakiridir.

Gelelim tarihi akıtmamıza: Akıtmaya bazı yörelerde cızdırma da denir. Türkiye coğrafyasının özellikle batısında yoğun olarak bilinen, biraz Balkan türkleri kaynaklı, göbek büyüten bir hamur işidir akıtma ..



Her keseye, her damak lezzetine göre farklı usüllerle pişirilen akıtma, genellikle sıcak olarak tüketilir. Sıcakken içine tereyağ, yayık yağı, çökelek veya tulum peyniri konur ve rulo şeklinde (dürüm gibi) yuvarlanarak yenir. Şimdilerde kibarlık olsun diye ruloları servis tabağında dilimliyoruz ve rulo köfte dilimleri gibi servis yapıyoruz! Tabi, bu ruloların içinde yok yok!
Aklınıza gelebilecek her türlü malzemeyi akıtma hamurlarının üzerine koyup ister rulo, ister yarımca (çiğ börek) gibi kapatarak servis yapmak mümkün.

Mantarlısı, tavuklusu, kıymalısı, peynirlisi, reçellisi, pekmezlisi, sıcak çikolatalısı, cevizli ballı pudra şekerlisi çeşitlerini daha da çoğaltabilirsiniz. Şimdi Aşçı Fok, size "Çingene Pilavlı Akıtma" tarifi verecek.

Krep-Akıtma (cızdırma) Malzemesi:
1 Su bardağı tepeleme un
1 Yumurta
2 Su bardağı süt
1 Tatlı kaşığı sıvı yağ
Bir fiske tuz



Akıtmanın Hazırlanışı:
Un, yumurta, süt, biraz yağ ve tuz çırpıcıda boza kıvamına gelinceye kadar kıvamlaştırılır. Teflon veya çelik tavaya biraz yağ sürülür. (mümkünse yağı pamukla sürün) Akıtma tavaya ince bir tabaka halinde dökülür. Kısık ateşte akıtma hamuru kımıldayıp cızırdamaya başlayınca tahta spatül yardımıyla diğer tarafı çevrilir. Ustalar tavayı havada hoplatabilirler. :))
Her pişen akıtma üstüste konur, soğumaması için temiz ve kalın bir bezle sarılır.

Eğer tereyağ sürülecekse hemen sıcakken sürülmelidir.

Çingene Pilavı için:
250 Gr. beyaz peynir (aroması hafif damak şaplatan kıvamda olmalı) Ezine peyniri tercih edilmeli.
2 Orta boy domates
2 Adet yeşil sivri biber
10-15 adet siyah zeytin
Bir fincan sızma zeytinyağı

Hazırlanışı:
Domates ve biberler küçük parçalar halinde, peynir de küp şeklinde doğranır hepsi bir servis tabağında karıştırılır. Bu karışıma sızma zeytinyağı ilave edilir ve üzerine zeytinler serpilir. Bu Çingene Pilavının püf noktası peynirin lezzetiyle sızma yağın nefasetinde gizlidir. Arzu edilirse kekik, taze kişniş de serpilebilir üzerine.

Sıcacık akıtmalarımızın içine bolca Çingene Pilavı koyup dürüm yaparak çayla, hımm....
Afiyet olsun

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


16490











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)