ISSN 1308-8483
EL BOLSON / Güzin TÜMER
Güzin TÜMER    
  Yayın Tarihi: 26.10.2009    


EL BOLSON



Birkaç gündür El Bolson'dayım. Bariloche'ye iki saat mesafede Piltriquiron Dağı’nın eteğine oturmuş küçük bir kasaba. Bu dağın adı Mapuche dilinde "bulutlara asılmış" anlamında.


Bulutlar asılmış dağ, Piltriquitron..


Hippi çiftlikleri ile ünlenmiş El Bolson. El sanatları ile ilgilenen çok kişinin olduğu söyleniyor. Çoğunluğun gelirinin de bu işten geldiği belirtiliyor. Haftanın birkaç günü büyükçe bir pazar kuruluyor. Ben de gittim. Çok özel miydi? Hayır! Ama Amazon bölgesinden gelen tohumlardan yapılmış takılarda biraz aklımın kaldığını söyleyebilirim. Hevesimi Peru'ya saklıyorum. Pahalı değillerdi ama ucuz oldukları da söylenemezdi.


"Kurulan pazarın girişindeki tanıtım panosu"


El Bolson'daki bir başka gözlem.. Arabalarla ilgili. Şık arabalardan söz edeceğimi sanmayın. Hayatımda hiç bu kadar eski araba görmedim. Sadece eski olsalar anlayacağım da, arabaların her yeri çarpıktı.. Belki elli atmış senelik arabalar.. Aileler içine kurulmuş mis gibi seyahat ediyorlardı. 68 hareketinden sonra Avrupa'dan çok insan buraya gelmiş. Kendi alternatif yaşam biçimlerini de buraya taşımışlar. Bu arabalar da o yaşamın bir uzantısı olsa gerek.. Arabalar gibi insanların çoğu da ne bulduysa üzerine geçirmiş sanki. Bu arada çocuklar da sanki anne babalarının birer minyatürü gibi.. Kasabanın rahat bir havası var. Bu da onu çekici kılıyor.


Pehuenia gölü



Bendeniz... Pehuenia gölünde.


El Bolson için söylenecek fazla bir şey yok. Güzel ama mutlaka görülmesi gerekenler arasında olduğundan emin değilim. Yine de gençlerin çok talep ettiği bir yer.. Buradaki yaşamın benim görmediğim başka bir yüzü olmalı. Ot içmek gibi ya da buna benzer başka şeyler..

El Bolson'la ilgili başka bir bilgi iklimle konusunda. Bariloche soğuk olmasına rağmen burası oldukça ılık. Bunun nedeni mikro iklime sahip olması.

Hostelde son gece mangal partisi yapıldı. Bu seyahatin sonunda et sever miyim? Emin değilim. Et buranın, Arjantin Mutfağı’nın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Mangal bahane, bir arada olmak için..


Etlerden öte gece çok keyifliydi. Birkaç günlük beraberliğimizde bu yeni tanıdığım insanlarla çok güzel vakit geçirdim. Araba kiralayıp birlikte çevreyi gezdik. Böylesi bir yolculuğun belki de en güzel yanlarından biri bu paylaşım.. Uluslararası bir grup.. Ortak nokta görmek - gezmek, ucuz tatil yapmak ve yeni insanlar tanımak.. Bu değerler insanları biraraya getiriyor. Yardımlaşılıyor, paylaşılıyor ve de eğleniliyor..



Mangal partisinden. Yedim ama çok keyif aldığımı söyleyemeyeceğim.



Güzin TÜMER



3041











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)