ISSN 1308-8483
Rock Tatili ve Foça / Turgay Tezgin
Turgay Tezgin    
  Yayın Tarihi: 31.8.2009    


Rock Tatili ve Foça

Geçtiğimiz günlerde Foça’da düzenlenen Rock Tatili Foça, Foça’nın durağan yaşamına renk kattı. Foça sokakları gençlerin şarkılarıyla şenlendi.

Foçalı, gençleri sevdi, gençler de Foça’yı.

Gençler otokontrollüydü. Foçalıyı rahatsız etmeme konusunda birbirlerini sürekli uyardılar.

Hiçbir olay yaşanmadı, ne Foça sokaklarında ne de binlerce gencin dört gün boyunca toplu yaşadığı İngiliz Burnu’nda.

Foça’ya bu coşkuyu yaşatan gençler için her şey bu kadar güzel değildi elbette. Çadır alanının doğal bozukluğu, rüzgar, toz, yetersiz duşlar, tuvaletler, karanlık dar yollar ilk etapta sayılabilecek görünen sorunlar.

Foça belediye başkanı Gökhan Demirağ, dört gün boyunca alana geldi, belediye ve il genel meclisi üyelerini de yanına alarak. Son gün Foça kaymakamı Kamil Köten de konser alanına geldi. Organizasyona ve gençlere “sizlerle birlikteyiz” mesajı bundan daha iyi verilemezdi sanırım.

“Rock Tatili Foça”yı Foça’ya kazandıran Gökhan Demirağ’a teşekkür ediyor ve kutluyorum.

Böylesi başarılı bir organizasyona imza atan Poem Organizasyon’u da kutluyor, ileriki yılların daha da muhteşem olacağına inanıyorum.

***

Lordi, Epica, Pentagram, Mor ve Ötesi, Kurban, Yasemin Mori, Duman, Ogün Şanlısoy, Hayko, Teoman, Moğollar ve diğer sanatçı ve gurupları Foça’ya getiren bu etkinliğin Türk ve dünya medyasında yer alan haberleri, Foça’nın tanıtımına çok büyük katkı sağlamıştır. Rock Tatili Foça’nın önümüzdeki yıllardaki devamlılığı Foça’nın müzik dünyasında markalaşmasını getirecektir.

Bu markalaşmanın getireceği yükümlülüklerin altından kalkılabilmesi için ve Rock Tatili Foça’nın devamlılığını sağlamak için sadece yerel yönetimlerin desteklemesi yeterli değil elbette, devletin de desteği şart.

Foça’nın önemli sorunlarından yatak kapasitesi sorununun çözümü için Club Med olarak tanımlanan tesisler çok acil olarak hizmete açılmalı, Gökhan Demirağ’ın da gündeme getirdiği standartlara uygun Butik Otel’ler ve ev pansiyonculuğu teşvik edilmeli. Ulaşıma büyük katkısı olacak olan Foça Sasalı ara yolunun biran önce yapılarak Foça’nın İzmir merkezi ile bağlantısı güçlendirilmeli. Yat Limanı’nın kapasitesinin arttırılarak deniz yolu ile de Foça’ya ulaşımın sağlanması artık elzemdir.

Ayrıca Rock Tatili Foça için gelen konuklara tatillerini Foça’da geçirmelerini teşvik edecek, organizasyon öncesi ve bitiminden sonra da Foça’da kalmalarını sağlayacak çalışmalar yapılmalı.

Örneğin, bu yıl gelen gençlerden bazıları sörf yapmak istedi, ama bu olanağı bulamadılar…

Markalaşmaya başladığına inandığımız Foça’nın, bu süreçte sadece Foça dükkanlarında, restoranlarında bulunabilecek kendi mutfağına özgü yemekleri, en başta Foçakarası Şarabı olmak üzere kendi şarabı, zeytinyağı, hediyelik eşyalarının üretimi ve satışına da başlanmalı.

***

İngiliz Burnu, doğal güzelliği ve konumu itibariyle birçok kişi ve kurumun hayallerini süsleyen bir bölge! Foçalı çevreciler burasının korunabilmesi için yıllardır ağaçlandırma çalışmaları yapmaktalar. Rock Tatili Foça süresince dikilen ağaçlara ve doğal bitki örtüsüne fazla zarar verildiği iddiası var. İngiliz Burnu’nun doğal yapısının korunması ve ağaçlandırılması elbette şart. Hiçbir maddi çıkar doğal çevrenin korunmasından önemli değildir. Ama, bu etkinliği yapmayalım, başka yerde yapalım demek de çözüm değildir. Doğal yapıyı bozmayacak çözümler üretilebilir; örneğin çadır kurma alanlarının yükseltilmiş ahşap zeminlerle düzenlenmesi bir çözüm olabilir belki. Hem doğal yapının korunmasında hem de çadırların düzgün zeminlerde kurulabilmesi açısından.

Rock Tatili Foça’nın bu alanda yapılacak olması İngiliz Burnu’nun yapılaşmadan korunmasına daha fazla katkı sağlayabilir…

Foça gün batımlarının güzelliğinin bozulmaması dileklerimle…


Turgay Tezgin



1994











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)