ISSN 1308-8483
Loreene McKennitt'i sever misiniz? / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 12.6.2009    


Loreene McKennitt'i sever misiniz?


Loreene McKennitt size neleri hatırlatır, sever misiniz onu? 90'lı yılların ikinci yarısına gider misiniz siz de onu dinlerken, hani şu meşhur şarkısı "tango to evora"’ Nilüfer'in söylediği Kayahan'ın sözlerini yazdığı "Caddelerde rüzgar aklımda aşk var" şarkısının aslı olan, o eski güzel ezgiyi hatırlıyorsunuz değil mi?

Kimi zaman bir yolculukta, kimi zaman denizin dalgalarında, günün son ışıklarında, eski bir aşkın sarmalında, kimi zaman da mutfaktan gelen yemek kokuları arasında, tencere kapağının buharındaki su tanelerinin kapaktan süzülüşünü izlerken dinlemişizdir onu... Hep birşeyleri koparmışızdır içimizden onun sesiyle, buğulu ve yakını görmeyen gözlerle.

Kıştı, soğuktu... Biraz patates ve havucum vardı dolabımda, birkaç da lahana yaprağı. Hepsini incecik doğrayıp, şimdilerde jülyen diyorlar hafif sulu bol soğanlı bir kış yemeği yaptığımı hatırlıyorum. Lahana ve soğan kokusu şimdi burada benimle, çok uzaklarda değil. Kıştı mevsimlerden, mazot bitmesin diye kaloriferi yakmamıştım muhtemelen ve mutfağımdaki Loreena lahana kokuyordu...

***
Loreene McKennitt aslen Kanadalı bir çiftçi olup, aynı zamanda vokalist, arpist ve piyanisttir de, özellikle güçlü ve duygulu sesiyle yorumladığı Kelt (celtic) şarkılarıyla ve şiirlerini Kelt müziğinin yapısına uygun bir biçimde besteleyip seslendirmesiyle tanınır.

Ülkemize en son 13 yıl önce, Uluslararası İstanbul Caz Festivali kapsamında gelen Loreena McKennitt, Türkiye’deki binlerce hayranının özlemini bu yıl 13 Haziran’da yani yarın İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Pasion Turca tarafından Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleştireceği konserle giderecek.

Fas, Yunanistan, Türkiye, Israil, Lübnan, Macaristan ve İtalya’nın da içinde bulunduğu bazı Akdeniz ülkelerinde 6 Haziranda başlayan konser turnesi 24 Haziranda bitecek olan McKennitt, Mistisizm ve duygu bütünlüğü içindeki doğu kültürlerine hayran bir sanatçıdır. Eklektik Kelt müziğine yerel seslerin zenginliğini katarak, yirmi küsur yıllık müzik kariyerinde uluslararası bir üne sahip olmuştur.

1985'te McKennitt, "Elemental" adlı ilk albümünü kaydederek çiftlik evinin önünden geçen köy yolunun adını taşıyan, "Quinland Road" etiketi ile piyasaya sürmüş, daha sonraları; "The Visit", 1994'te "The Mask and Mirror" ve dünya çapında hit olan "The Book of Secrets" ile ününü perçinlemiştir. Elbette, bütün bunlarla birlikte, Unesco ve Expo’larda ülkesini temsil ettiği ve çeşitli festival prodüksiyonlarında oyuncu, şarkıcı ve besteci olarak yer aldığı bilinmektedir.

Peter Gabriel’in Real World stüdyolarında 2007 yılında kaydedilen “An Ancient Muse” albümüyle McKennitt, antik batı müziklerinden Ortadoğu’ya uzanan büyülü bir müzikal yolculuğa sürüklüyor dinleyenlerini. Bu albümüyle, sanatçının gizemli müziğine, arp kadar ud ve kanun tınılarının da yoğunlaştığını görmek mümkün dikkat ederseniz.

Aralarında Clive Deamer, Simon Edwards, Ben Grossman, Brian Hughes, Caroline Lavelle, Hugh Marsh ve Stratis Psaradellis de olmak üzere, sevilen bir müzisyen grubu ile Türkiye’ye gelecek olan Loreene McKennitt 14 Haziran Pazar günü de Bursa 48.Uluslararası Bursa Festivali çerçevesinde bir konser verecektir.

Kanada'da Manitoba'ya bağlı küçük bir kırsal yerleşim olan Morden'de doğup büyüyen McKennitt’in duygu dolu sesiyle tango to evora’yı canım aşkıma doğum günü şarkısı olarak armağan etmek istedim! İstedim de, itiraf edeyim içime sinmedi, şöyle iç açıcı daha enerjik bir şey olmalı; İnsan yaşını başını aldıkça hüzünlü ezgilerden uzak mı duruyor ne!

Ayın 13. günü doğmak ayrıcalık olmalı. Doğum günün kutlu olsun canım aşkım, iyi ki varsın…


Kaynaklar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Loreena_McKennitt
Loreena McKennitt's http://www.quinlanroad.com/
İKSV



Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2395











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)