ISSN 1308-8483
Nara Güzelleme / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 18.9.2006    


Nara Güzelleme

resmi büyültmek için tıklayın
Al yanaklı, patlak dudaklı nar. Kırmızı taneli inci nar; Seni yemek sabır ister, seni tutmak ahenk ister, seni sıkmak kuvvet ister şifalı nar, yarin yanağı gibi alı moru alev nar.

Utangaç nar, bilmece nar, sırların sırrına ermiş bilge nar.

Tam mevsimi narın. Ege kıyılarından iç ege'ye doğru girildikçe sanki daha bir lezzeti artar narın.
Son yıllarda, sıkılıp da kutu ve şişelere girmiş nar suyuna pek merak sardık. Kırk yıldır bildiğimiz narın, binbir derde deva denmesiyle tüketiminde patlama yaşanması bir oldu!

Latince adı ‘Punica Granatum’ olan nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyormuş. Tane olarak tüketildiği gibi, suyu da sıkılıp içilebiliyor. Son günlerde nar suyuyla ilgili yapılan araştırmalarda, cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunun görüldüğünü söyleyen hekimler, portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmenin önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.

Mücevher taneli ayva dişli bildiğimiz NAR, kolestrolü, şekeri de dengeliyormuş, ayrıca ishali kesip, bağışıklık sistemini güçlendiriyormuş... Narın idrar söktürücü, kan yapıcı, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği de gözardı edilmemeliymiş. Uzmanlara göre C vitamini deposuymuş, bu nedenle kış mevsiminde bolca tüketmekte fayda varmış.

Nar hakkındaki bilgilere devam edelim:
Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması. Nar çiçeğinin (Gülnar), Hindistan’da şeker hastalığında kullanıldığı söylentileri var, soğukta sıkılmış nar tohumu yağında en az % 70 oranında punisik asit ve türevlerinin bulunduğu, bu yağın da güçlü antioksidan özelliğe sahip olduğu bilinmekte.

resmi büyültmek için tıklayın
Nar, mevsiminde suyu sıkılarak salataya sos olarak kullanıldığında nefis tat ve renk verir. Nar aynı zamanda bağırsak paraziti tenyanında baş düşmanıdır. Bu amaçla yenildiğinde birkaç saat sonra müshil de alınması gerekir. Nar, potasyum ve demir açısından da çok zengindir. Aynı zamanda C vitamini deposudur. Nar pekmezi (ekşisi) yapmak için 2 kg nar sıkılır. 1 kg şeker, 1 bardak su ve 2 limonun suyu karıştırılıp kaynatılırsa nefis bir salata veya kısır sosu elde edilmiş olur.

Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi nar çok kuvvetli antioksidandır, bunu unutmamak gerek.

Nar suyunu en taze ve katkısız içme şansınız; Kendi sıktığınız, taze nardan elde ettiğinizdir. Başka yöntemler, konsantre meyve suyu formatındaki kutu - şişe içine girmiş olan satın aldıklarımız ne yazık ki taze sıkılmışın yerini tutmaktan çok uzaktırlar.

Nar mevsimi başladı haydi nar suyuna...

"Nar tanem, nur tanem, bir tanem,
/
Karadutum, catal karam, cingenem
Daha nem olacaktin bir tanem
Gulen ayvam, aglayan narimsin
Kadinim, kisragim, karimsin." demiş şair B.Rahmi Eyüboğlu.


Nurdan ÇAKIR TEZGİN



3238










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)