ISSN 1308-8483
TASARRUFZADE EKREM BEY / Ahmet Zeki YEŞİL
  Yayın Tarihi: 19.11.2021    


TASARRUFZADE EKREM BEY

Tarihte ‘Tasarrufzade Ekrem Bey’ olarak bilinen Ekrem Tasarruf, kaynaklarımızda adına nadiren rastlanan Türk büyüklerimizden biridir. “Tasarrufhanem” adlı eserinden elimize geçen sayfalar, bize kendisi hakkında yeterince bilgi vermektedir. Burada size, hem Tasarrufzade Ekrem Bey’den hem de tasarruflarından söz etmek istiyorum. Öncelikle, ‘porsiyonları küçültme’ konusuna açıklık getireceğim.

Tasarrufzade Ekrem Bey, bir akşam yemeğinde altın dişini yemeğin içine düşürür. Ailecek telaşlanırlar. O telaşla yemeği karıştırırlar ama dişi bulamazlar. Çünkü porsiyonlar büyüktür. Tasarrufzade Ekrem Bey, “Acilen porsiyonları küçült Ekrem!” şeklinde kendine talimat verir. Ertesi gün de gereğini yerine getirir. Yemeklerini, kavanoz kapaklarında yemeğe başlar. Bunun faydasını kısa sürede görür. Adeta, Minik Serçe Sezen Aksu’ya döner. İyice küçülür yani. Bünye bu duruma alışınca eskiden kiloyla aldıklarını taneyle alır. Markete gider, beş adet zeytin ile elli gram beyaz peyniri bir cebine; bir adet domatesle bir adet hıyarı diğer cebine koyup çıkar mesela. Böylece poşetten tasarruf eder. Cebinde yumurta taşıyamadığı için, protein ihtiyacını evinin balkonunda beslediği tavuğun yumurtasından karşılar. Tabii, Meloş adını verdiği tavuğu gezdirme işi ona kalır. Meloş’u günde üç kez, yakında bulunan Millet Bahçesine götürür. Bu arada kendisi de spor yapmış olur, ayrıca spor salonuna para vermez.

Üstten girmeyince alttan çıkar mı? Çıkmaz! Tasarrufzade Ekrem Bey, doğal olarak tuvalet kağıdında da tasarruf etmiş olur. Bu tasarruf tekniğiyle kaç bin ağacın kesilmesine engel olduğunu kendisi de bilmez. Şimdi siz, Tasarrufzade Ekrem Bey’in kaybolan dişini merak ettiniz değil mi? Evet o diş, ertesi gün tuvalette ortaya çıkmıştır.

“Tuvalet” deyince şu hususa değinmeden geçemeyeceğim. Tasarrufzade Ekrem Bey dışarıdayken, yani gezip tozarken asla su içmez. Nasıl içsin? O zamanın parasıyla su 100 kuruşsa, WC ücreti 200 kuruştur. Bu, bütçede 300 kuruşluk bir delik demektir. Peki, Tasarrufzade Ekrem Bey çok sıkıştığında ne yapmıştır? Tabii, çalı çırpı aramıştır. Şimdi siz, Tasarrufzade Ekrem Bey’in çalı çırpı altına işediğini zannettiniz değil mi? Tasarrufzade Ekrem Bey, bu sıkıntısını yanında taşıdığı boş bir pet şişeyle halletmiştir.

Tasarrufzade Ekrem Bey, İstanbul’un kara kışlarında tezekle ısınanlara yönelik ikazlarıyla dikkat çekmektedir. Tasarrufhanem” adlı eserindeki sözleri, “Fakir tezek yaksa, ya moka zam yaparlar ya da ineğin şeyine sayaç takarlar” şeklinde günümüz Türkçesine çevrilmiştir. Bu ikazdan sonra kombi yakmaya yeltenenler, kabaran doğalgaz faturaları yüzünden ne yazık ki başarılı olamazlar. Tasarrufzade Ekrem Bey yine boş durmaz ve ‘Hohlama Tekniği’ ile ısınmayı bulur. Keşke, “Birbirinizin hassas yerlerine hohlamayın” deseydi... Demediği için Hohlama Tekniği yarardan çok zarar verir. Tasarrufzade Ekrem Bey’de çare tükenmez. Bir yatağa birden fazla kişinin yatmasını önerir. Peki, yalnız yaşayanlar n’apacak? Komşusunu mu çağıracak? Tasarrufhanem’de, bu soruların yanıtı yoktur. Şimdi siz, Tasarrufzade Ekrem Bey’in birden fazla kişinin yattığı yatağa yattığını zannettiniz değil mi? Sudan tasarruf etmek için altı ayda bir yıkanan Tasarrufzade Ekrem Bey’i, hiç kimse yatağına almamıştır. Tasarrufzade Ekrem Bey bu nedenle, ısının eksiye düştüğü gecelerde, ayrılmaya karar verdiği eşine gitmiş ve “Şu kış geçsin, ayrılmayı yaza düşünürüz sevgilim” demiştir.

Tasarrufzade Ekrem Bey, tasarruf konusunda asla taviz vermez. Öyle ki, bir arkadaşının “İçkide tasarruf olmaz” görüşüne şiddetle karşı çıkar. İçkide tasarruf olabileceğini kanıtlamak amacıyla, evinin mahzeninde düşük maliyetle içki üretir. Ürettiği içkinin kalite kontrolünü de kendisi yapar. Ancak sonrası hakkında, bir bilgimiz yoktur. Muhtemelen, Tasarrufzade Ekrem Bey kalite kontrolü yaptıktan sonra hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Tasarrufzade Ekrem Bey hakkında yaptığım araştırma sonucunda elde ettiğim bilgiler bu kadar. Umarım, tarihin gizli sayfalarında kalan gerçekleri ortaya çıkartarak günümüze ışık tutmuşumdur.


Ahmet Zeki YEŞİL



806











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)