ISSN 1308-8483
Leylek falı / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 5.3.2020    


Leylek falı



Konuşamadığımız tüm lâkırdılara ithafen...

Bu bahar leylek gördünüz mü? Gördüyseniz nasıl gördünüz?

Leylek görme teranesi, her bahar leyleklerin gelişiyle yaşamlarımıza giren geleneksel ritüelimizdir. Tabi, asıl olan ilk gördüğümüz ana dikkat çekmektir! Leyleğin ömrü misali bu lâk lâklı konu çok mühim! Hadi biraz Lâk lâk lâyalım...

a) Uçarken mi?
b) Yürürken mi?
c) Dururken mi?
d) Otururken mi?

Hepsinin ayrı ayrı yorum ve öngörüleri var, eminim bazılarını siz zaten biliyorsunuz.

a) Bahar gelip de leylekler göç ettiğinde leyleği havada uçarken görmenin o yıl hep gezmeye delalet ettiğini herkes bilir. Evet, leyleği kanatları açık uçarken görmek yolda olmayı, sene içinde pek evde oturmamayı, gezenti olmayı işaret eder. Bu en bilinen leylek yorumudur ve galiba doğrudur da!

Tabi bu uçmanın da bir fıkıh ilmi var! Örneğin; çok miktarda sürüler halinde uçan leylek görürseniz biliniz ki toplu taşımalarla gruplar halinde seyahat edeceksiniz. Yok, eğer yalnız uçan bir leylek görürseniz durum değişir; sırt çantanızı alıp dünyayı dolaşmanın ucu göründü demektir. Peki ya çift uçan leylekler neyi işaret ederler? Onu bilmeyecek ne var ki; eğer yalnızsanız hayatınızın aşkını bulup mutlu mesut balayına gidecek, birlikte seyahat edeceksiniz. Zaten hayatınızda biri varsa onunla birlikte uzun yolculuklara çıkacaksınız demektir. Hep yol yani!

b) Gelelim yürüyen leyleklere… Yürüyen tavuk olmadıkları için şanslı olmanın bilinciyle adımlarını güvenle atan leylek şürekâsı, düz ovada başları yerde solucan avlarken görülürse biliniz ki onları gören kişi bütün bir yıl boyunca yeme içme peşinde koşup o tadım senin bu tadım benim festival şenlik koşturup duracak! Ziyafetten ziyafete dolaşacak, mutfak, ambar - kiler arasında mekik dokuyup bir yılı sofralarla şenlenecek.

c) Sadece olduğu yerde durup duran leylek görmek iki şekilde yorumlanır; Birincisi, iki ayağı üzerinde gördüyseniz biliniz ki çok güçlü bir karar vereceksiniz ve bu karar hayatınızı etkileyecek. Kimseye muhtaç olmayacağınız bir yıl geçireceksiniz. Keskin kararlar, iş, başarı ve sağlık hepsi bu iki ayak üzerinde güvenle duran leylek görmeyle alâkalı ona göre!

Peki, cezalı gibi tek ayak üzerinde duran leylek görürseniz ne olacak? Tek ayak üzerinde durmak leyleğin doğasında var. O yüzden siz de kendi doğanızdan gelen dinlenmek, tefekkür, haylazlık, tembellik ve uyuşukluk dahil içinizden ne geliyorsa onu bol bol yapacağınız bir yıl geçireceksiniz demektir.

d) Oturan leylek görmek önemli! Leylekler bir tek yuvalarında otururlar ki bu da yumurtlama ve kuluçka dönemini işaret eder. Oturan leylek gören bütün bir yıl evinde oturup çoluk çocuk ile uğraşır. Doğum yapar ya da doğum yapan karısına, kızına, gelinine kardeşine vs. bakar. Onu kuş gibi besler, büyütür. Bu durumu şu şekilde de izah edebiliriz; doğum deyince illa ki dünyaya bir bebek getirmek algılanmamalı! Bir sanat eserini vücuda getirmek, bir oluşumu büyütüp ortaya çıkarmak da birer doğumdur. Leyleği yuvasında otururken görenler bilsinler ki onlar için çok üretken bir yıl var önlerinde. Üreterek çoğalacakları bir yıl.

Tabi bütün bu leyleği görme biçimleri bahar gelip de ilk leyleği görme anıyla ilgili. İlk görüş, ilk hissiyat. Tıpkı bir turfanda yiyeceği o yıl ilk kez tatmak gibi. İkinci üçüncü görmeler sayılmıyor!

Leylek leylek havada yumurtası tavada, trinom trinom…

Leyleğin bebek getirmesinin tavadaki leylek yumurtası ile ilgisi ve ömrümüzün lâk lâk faslı başka zamanların konusu olsun. Ömrümüz lâkırdıyla geçiyorken şu cennet yeryüzüne bir küçük çentik atmış olalım.

Yazıyı bitirdim derken aklıma geleni yazmasam olmayacak; her devrin bir adı var ya, devir oldukça uzun bir süre en azından şu içinde yaşanılan döneme "leylek zamanı" demek geldi içimden. Gereksiz ne gevezelik varsa konuştuğumuz, gereklileri de çok derin sustuğumuz bir zaman.






Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


45433











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)