Minecraft Sunucuları, Minecraft Survival Sunucuları, Minecraft PvP Sunucuları, Minecraft Box PvP Sunucuları, Minecraft Skyblock Sunucuları, Minecraft Towny Sunucuları

   ISSN 1308-8483

Minecraft Sunucuları, Minecraft Survival Sunucuları, Minecraft PvP Sunucuları, Minecraft Box PvP Sunucuları, Minecraft Skyblock Sunucuları, Minecraft Towny Sunucuları

FOÇA’DA BİR DÖRT DUVARIN MUHTEŞEM HİKÂYESİ / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 10.7.2014    


FOÇA’DA BİR DÖRT DUVARIN MUHTEŞEM HİKÂYESİ


Osmanlı İmparatorluğu, Ruslara karşı girdiği Kırım savaşını kazanmasına rağmen, Paris’te yapılan anlaşma ile masada kaybetti. Savaştan önce ve savaş sırasında İngiltere, Fransa, Almanya’dan alınan borçlar önce çevrilemez ardından da ödenemez oldu. Bu ülkelerin temsilcileri ile yapılan anlaşma gereği 1881 yılında Düyun-ı Umumiye teşkilatı kuruldu. Teşkilat Osmanlı Maliyesini yönetecekti. Yönetimin başında ise Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya’dan birer kişiden dört yabancı, bir kişi de Osmanlıdan olmak üzere toplamda beş üst yönetici vardı. Düyun-ı Umumiye, 1881 yılında Osmanlı topraklarının her tarafındaki madenleri işletmek üzere iş başı yaptı.

Tuz da bir madeni birleşiktir. İzmir Tuzla’da zengin, Aliağa civarında ise sınırlı miktarda tuz bulunmaktaydı.



Ancak asırlardır tuz yataklarının yakınında denize kavuşan Gediz nehrinin getirdiği alüvyonlar, deniz dibini önemli ölçüde doldurmuştu. Büyük gemiler İzmir limanına girerken zorlanıyordu. Bu nedenle uzun vade için Gediz’in yatağı değiştirilmiş, aynı zamanda büyük gemilerin yanaşabileceği ve uluslararası ticaretin yapılabileceği bir liman inşaatına gerek duyulmuştur. Limanın tamamlandığı sırada girişine de fener yapılarak liman hizmete girmiştir.

Yeni Gümrük ve Liman müdürlerinin yanı sıra Düyun-u Ümumiye’nin İşletme müdürünün atanmalarından önce lojmanları bile hazırlanmıştı. Tuz ticaretinin aksaksız yürütülmesi için her şey düşünülmüştü. Tuz, Çamaltı tuzlasından denizyolu ile mavnalarla, Aliağa tarafından ise develerle taşınacak şekilde planlama yapılmıştı.

Limanda ticaretin başlamasına müteakip Düyun-u Umumiye’nin İtalyan müdürü 1881 yılında yapımı tamamlanan İsmetpaşa Mahallesi 70 numarada lojmanına taşındı. Bina, borçların bittiği 1928 yılına kadar lojman olarak kullanıldı. 1930 – 1936 yılları arası Kaymakamlık lojmanı, Türk Ocağı, Halk evi olarak kullanılmaya devam etti.

Bu bina, 1936 yılında yaşanan mali kriz sırasında açık artırma ihale usulü ile satıldı.



İhaleyi Foça ve çevresinde büyük ölçüde tütün ticareti ile uğraşan Kadri Kut kazandı ve binanın sahibi oldu. Kadri Kut 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya’nın Akdeniz’de bulunan askerlerine tütün tedarikçisi oldu. Bölgeden topladığı tütünleri Alman askerlerine sattığı sırada varlığına varlık, zenginliğine zenginlik kattı. Ticari zekası ile buraya kadar güzel götürdü. Ancak halk arasında küçükten başlayarak yaygın hale gelen “Bizim tütünümüz ve alın terimiz üzerinden zengin oldu” söylem ve dedikoduları kendisini ve ailesini rahatsız etmeye başladığı yıl, evi Cemil Midilli’ye sattı ve İzmir’e göçtü.

Midilli Ailesi evi satın aldığı yıl Marsilya Meydanı’na cepheli arkasında bahçesi olan evinden yeni malikânesine taşındı.

Cemil Midilli diğer çocuklarıyla birlikte Reha Midilli’nin de içinde yetiştiği, arkasında bahçesi de bulunan binayı 1977 yılında bize (bana ve eşime) sattı.

Bizler genç birer turizmci olarak, binanın yapılışının tam 100. yılında yani 1981’de otele dönüştürerek hizmet vermeye başladık. Bizler tarihi binada otel hizmeti vermekten mutluyduk. Kısa sürede Foça turizmi içerisinde hak ettiği yeri aldı. Muhtelif zamanlarda üç ayrı izinli yenileme geçirerek, kaliteli, sıcak, samimi otelcilik hizmeti vermeyi sürdürdük. Seçkin konuklarımız yanında tanınmış siyasetçi, ressam, sanatçı, yazar, şair, sporcu, müzisyenleri ağırlamaktan gurur duyduk, keyif aldık,



Aziz Nesin, Oktay Akbal, Avni Arbaş, Erdal İnönü, Bahriye Üçok, Kemal Anadol, Habib Bektaş, Semih Poroy, Türkan Akyol, Kayahan Acar, Nazan Öncel, Rüştü Şardağ, gazeteci Selahattin Duman gibi kişiler bunlardan bazılarıdır.

Binanın dört duvarı çalışanlarının güler yüzlü hizmeti, neo klasik tarzı, temiz ve rahat ortamı, samimi atmosferi ve Küçükdeniz Limanı’ndaki muhteşem konumu ile,

1. Misafirlerini memnun edebilmek için,

2. Köklü geçmişine layık olabilmek için,

Her gün kapılarını onur duyarak açmaktadır.








Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

4305










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)