ISSN 1308-8483
FOÇA’NIN TARİHİ TÜRK HAMAMLARI TURİZME KAZANDIRILACAK / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 19.1.2014    


FOÇA’NIN TARİHİ TÜRK HAMAMLARI TURİZME KAZANDIRILACAK


Her zaman ve her yerde, hemen hemen her yazımda Foça’nın her tarafından tarihi eserlerin fışkırdığından bahsediyorum. Yazıyorum çiziyorum. Gerçekten de öyle değil midir? İyonlular – Persler – Bizanslılar – Cenevizliler - Osmanlıların ayrı ayrı bıraktıkları eserlerin arasında yaşamak bir ayrıcalık değil de nedir?

Biri bana söylesin. Bunca zenginlik Türkiye’de kaç yerde vardır.

Antik Efes ve Antik Bergama kadar eski olan Foça’nın bir başka özelliği de diğer iki önemli kent, zaman içinde, antik kentlerin dışında, yeniden oluşmuş haliyle yaşamlarını sürdürürken, Foça ‘da bizler Antik Phokai’nın tam ortasında yaşamayı sürdürüyoruz. İşte tam da bu bizim zenginliğimizdir.



Evet bazı bakımdan kolay değil, kabul ediyorum. Zorlukları oluyor. Ama durum da bu. Venedik – Prag gibi yerlerin bizden pek bir farkı yok; onlar da bizim gibi tarihle iç içe yaşıyorlar. Sorunlarını akıl yolu ile çözmüşler. O bakımdan Foçalılar olarak biz, tarihi eserlerimize en iyi şekilde sahiplenerek öne çıkarılmasını sağlamamız gerekir. En azından bu doğrultuda yapılan çalışmaları desteklememiz gerekir. Esasında tarih ve yaşanmışlıklar bakımından Yenifoça ve Kozbeyli de çok önemli yerlerdir. Foça’nın mahalleleri olması sebebiyle Foça’nın zenginlikleridir.



UMUT DOĞDU

Bu bağlamda 14.01.2014 tarihinde Sayın kaymakamımız Niyazi Ulugölge’nin girişimleri doğrultusunda ilçemize gelen Vakıflar İzmir İl Müdürü Sayın Kenan İba’nın ilçemiz hudutları dahilindeki Vakıflara ait taşınmazları incelemesi beni umutlandırdı. Osmanlı Mezarlığı, Su Kemerleri, Fatih Camii, özel şahıslara ait Osmanlı dönemi mimarisi ile yapılmış tarihi hamamları inceleyen Kenan İba’nın eserler karşısında hayranlığını gizleyememesi, en kısa sürede ilçemize tekrar geleceğini ifade etmesi; Vakıflar İzmir Bölge Müdürü’nün özellikle Fatih Camisi ve tarihi hamamlar ile ilgili çalışma başlatılmasının gereğini vurgulaması bir turizmci olarak Foça adına beni keyiflendirdi, mutlu etti.



TURİZME ÇOK YÖNDEN KATKI SAĞLAR

İnceleme sırasında Tuder Başkanı Işıl Dirim’i, bu konularla ilgilendiğimden dolayı şahsımı, özellikle yaptığı restorasyonlarla dikkat çeken Mimar Ercüment Kuyumcu’yu da davet ederek yer almasını sağlayan Kaymakamımız Niyazi Ulugölge’nin bu tür konuları ne çok önemsediğini görmek, bir turizmci olarak beni ayrıca umutlandırdı. Belediye Başkanı Sayın Gökhan Demirağ’dan eserler hakkında bilgi alan Kenan İba’nın, eserler ve yapılacak işlerle ilgili olarak, olumlu izlenim bırakması, Foça için bir kazanç olacaktır. Bundan Foça ve Foça turizmi istifade edecektir.








Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

3162











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)