ISSN 1308-8483
Foça Turizmi ve Siren *Kayaları / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 24.8.2013    


Foça Turizmi ve Siren *Kayaları


Bu yazımda Foça turizmi içersinde Siren Kayaları’nın yeri ve önemi hakkındaki görüş ve düşüncelerimi, dünyadaki benzer koruma alanlardan yola çıkarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

24.01.2010 tarihinde Avustralya’nın Melbourn şehrinde Great Ocean Road turuna katıldım. Fevkalade geçen günün akşamında Phillip Island’da bulunan küçük penguenlerin (Little Penguins) koruma alanına ulaştık. Rehberimiz yerel saat ile akşam 21:00 gibi penguenlerin, okyanustan karaya dönüş saatleri olduğunu açıklamıştı. Alana vardığımızda, manzarayı görünce gözlerime inanamadım. Alanda yaklaşık 30 kadar otobüs vardı. Bizden sonra da bir o kadar daha geldi. Kalabalık bir kitle, binlerce küçük penguenin okyanustan karaya dönüşünü izlemeye gelmişti. Çok sayıda ziyaretçi olmamıza karşın, mükemmel bir organizasyon ile rehberler eşliğinde tribünlere yerleştirildik.



Arkamızdaki dağda binlerce yavru penguen karınlarını kendileri için doldurmuş olan annelerini beklerken, bizim de tribünlerdeki heyecanlı bekleyişimiz devam ediyordu. Çünkü ilk defa anne penguenlerin yavruları için yakalayıp midelerinde sakladıkları balıkları, çok geniş ve karanlık bir alanda herhangi bir karıştırma olmaksızın sadece kendi yavrularına ulaştırmalarına tanıklık edecektik. Sessiz bekleyişimiz yaklaşık 45 dakika sürdü. Beklerken sigara içmek, konuşmak ve fotoğraf çekmek kesinlikle yasaktı. Herkes bu kurallara ciddiyetle uyuyordu. Saat 21.00 sıralarında anne penguenler öbek öbek karaya çıkmaya başladılar. Paytak paytak yürüyerek her birisi kendi yuva ve yavrusunu buldu. Bu seremoni 2 saat kadar sürdü.

Sonrasında binlerce insan bol dükkânlı ve restaurantlı bir çıkış koridorundan geçerken, alışverişlerini yaptılar, ihtiyaçlarını karşıladılar.

Burada şunu gördüm: Mükemmel bir düzenleme ile bir yandan doğa korunmuş, penguenlere doğal ortamda yaşama şansı verilmiş, diğer yandan da insanlara bu şahane olayı görme imkânı sağlanmıştı. En önemlisi 365 gün büyük bir turizm ekonomisi yaratılmıştı.



Siren Kayaları

Şimdi buradan Siren Kayaları’na gelelim. Siren kayaları, Kapodokya’nın denizdeki benzeridir. Aynı zamanda Foça’ya ismini veren Akdeniz foklarının üreme ve yaşama alanıdır. Bilimsel olarak yapılan araştırmalarda durumun böyle olduğu kanıtlanmıştır. Çok değil bundan otuz yıl önce, altmışa yakın fok* Siren Kayaları civarında yaşıyorlardı. Hatta bazen limanlarımıza kadar geldikleri olurdu. Evlerimizin balkonlarından onların yüzdüklerini, oynadıklarını görürdük. Foça, Akdeniz Fokları Koruma Bölgesi ilan edildikten sonra, Siren Kayaları bölgesi ile ilgili birçok çalışma ve araştırma yapılmıştır. Buna rağmen fokların soyu tükenme noktasına gelmiştir.

Neler yapılabilir ?

Yukarıda örneğini verdiğim “penguen koruma alanında” olduğu gibi, bir düzenleme yapılabilmesi için öncelikle konunun uzmanı bilim adamları ve üniversitelerden destek alınmalıdır. Avrupa ve/veya Birleşmiş Milletler’in ilgili fonlarından kaynak sağlanarak, uluslararası standartlarda düzenlemeler yapılabilir. Asırlardan beri fokların üreme ve yaşam alanı olan Siren Kayaları kendi doğal güzelliği ve fokların yaşama alanı vurgusuyla, daha kararlı ve planlı olarak yeniden gündeme getirilmelidir . Diğer taraftan koruma alanı adı altında hüküm süren yasakçı zihniyet terk edilmeli, bilimsel düzenlemelerle insanlara Siren Kayaları’nı gezip görme imkânı yaratılmalıdır. Bu düzenlemeler yapılırken Siren Kayaları’nın doğasına, fokların üreme, çoğalma ve yaşamasına fırsat verilmeli, alınacak tedbirlerle projenin kalıcılığı sağlanmalıdır.



Bu çalışmalar ve düzenlemeler sonucunda, Siren Kayaları ve foklar Foça turizminin ve turizm ekonomisinin gelişmesine kesinlikle katkı sağlayacaktır.
Adını Fok’lardan alan ” Foça” vefasını bu vesile ile göstermiş ve borcunu ödemiş olacaktır. Foça; turizm hareketi içersinde çekim ve cazibe merkezlerini arttırmak , çoğaltmak zorundadır. Beşkapılar, onarılan Kale duvarları, yel değirmenleri, özellikle Küçük Deniz Limanı, çekim ve cazibe merkezleridir.

Bir sonraki yazımda bu konuları sizlerle paylaşmak dileğiyle.





*Kaynak Yurdakul Kabasakal


Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

3567











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)