ISSN 1308-8483
Limonlu ye kız olsun, limonsuz ye erkek! / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 3.3.2013    


Limonlu ye kız olsun, limonsuz ye erkek!


Bildiğimiz diken, kara diken. Hani şu denizkestanesi denilen dikenleri battı mı acıtıp ağrıtan deniz mahlûkatının en lezzetli zamanıymış bu aylar… Ocak ayı sonundan Nisan başına kadarki zaman diliminde yenmeli diyor, Foçalı balıkçı Şevki Akyar.

Gerçek lezzet ve turuncu rengini koruduğu aylarda yenmeli başka zaman değil diyen Akyar, kara dikenin marifetlerini anlata anlata bitiremiyor. Fazlasının tehlikeli olduğunu söylerken nasıl yeneceğini de tarif ediyor: “Dikeni bölüp portakal dilimi gibi turuncu olan yumurtalı bölümü çıkarıp üzerine önce zeytinyağını sonra limonunu ekleriz ki limonun asiti, etli bölümü parçalayıp lezzetini azaltmasın!”

Peki, nedir bu kız- erkek meselesi diyorum…

Şevki Akyar’ın babaannesi, deli fenercilerin gelini Cemile Hanım anlatırmış eskiden; Yunanlılar denizkestanesini proteini zarar görmesin diye limonsuz yerlermiş. Kız çocuk isteyenler kestanenin üzerine limon sıkarlarmış. Kızı olup da erkek çocuk isteyenler ise limonsuz! Tabi öyle bir iki tane değil, on onbeş tane filan yeniyormuş ki enerji yükselmesi yaşanıp istenilen sonuca zahmetsizce ulaşılsın!

Ha, dikenin daha da fazlası kişiyi hastanelik ediyormuş o da ayrı mevzu. Bol limon ile yendiğinde afrodizyak etkisinin az olduğu gibi bir inanış var!

Şu kız - erkek çocuk için uygulanan çifte standarta da bakar mısınız? Daha doğmadan kuvvetsizleştirilen, ikincil değeri en baştan belirlenen dişi mahlûkat, oy Tanrım oy! Kuvvetsiz erkek, erkek doğurtamaz imajı, pöf!

Temiz denizlerin kayalıklarına tutunmuş vaziyette yaşayan kara diken Foça kıyılarında bol miktarda vardır. Hatta Foçalı kadınların o meşhur sözünü daha önce de bir yazımda ifade etmiştim; “iki diken kırsan öğün olur, kime varsan kocan olur”.

Merak ediyorum; Foça’ya günübirlik veya haftasonu için yemeğe gelenler restoranlardan denizkestanesi soruyorlar mı? Bütün kıyı şeridinde bolca bulunan bu afrodizyak ürün ile Foça farklı bir çıkış yaratabilir mi acaba? Midye dolmasının yarısı kadar bir ilgi bile bu besin değeri yüksek kabukluyu aranılıp sorulan bir değer yapabilir. Niye olmasın!

KARA DİKEN

Kara dikeni kırdın mı
Sol koluma girdin mi?
Ananın uykusu gelmiş
Yatağını serdin mi?

Kara dikeni yemedim
Yar ben sana gelmedim,
Küstüğünü duydum da,
Selam bile vermedim.



Fotoğraflar: Şevki Akyar

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3042











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)