Nar Ekþili Pýrasa / Aþçý Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGÝN
Aþçý Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGÝN

Aþçý Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGÝN

Nar Ekþili Pýrasa



Her ne kadar aslý böyle deðilse de; "Mori pýrasa olsa yemem" demeyin Aþçý Fok'un özel pýrasasýna buyurun. Sahi, nasýldý o sözün aslý? Mori pýransa,

Neler gerekli?

3-4 Tane pýrasa
2 Tane havuç
Bir fincan zeytinyaðý
4 Diþ sarýmsak
Bir adet turunç veya limon
Yarým fincan nar ekþisi
Bir çay kaþýðý kýrmýzý toz veya acý biber
Bir çay kaþýðý karabiber



Aþçý Fok Nasýl Hazýrlýyor?

Havuçlarý kazýyýp yýkayýp rendeliyoruz. Ýncecik kýydýðýmýz (2 diþ) sarýmsaklarý yarým fincan zeytinyaðýnda öldürüyoruz, üzerine rendelediðimiz havuçlarý koyup tencerenin kapaðýný kapatýyoruz. Diðer tarafta pýrasalarýmýzýn sert dýþ kabuklarýný atýp 8-10 cm. uzunluðunda çubuklar halinde kesip, tencedeki havuçlarýn üzerine ekleyip 40 dakika kadar kýsýk ateþte piþiriyoruz. Tencerenin kapaðýný piþme aþamasýnda açmýyoruz ki piþme süresi uzamasýn ve su ilave etmek gerekmesin.



Gelelim pýrasamýzýn sosuna:

Ýki diþ sarýmsak býçakla incecik kýyýlýr, üzerine kýrmýzý biber, karabiber ve tuzu ilave edilip ezercesine karýþtýrýlýr. Bu karýþým sos kabýna alýnýp üzerine turunç veya limonun suyu ile nar ekþisi ve sýzma zeytinyaðý eklenir iyice karýþtýrýlýr.

Servis tabaðýna alýnan piþirdiðimiz pýrasanýn üzerine bu nar ekþili sostan bolca dökülür, afiyet olsun.





Aþçý Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGÝN


www.ascifok.com



Neler ge..." />
Neler ge... ">
11 Ocak 2008 Cuma / 4674 okunma



"Aþçý Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGÝN
"
bütün yazýlarý için týklayýn...