Zeytinyað ve Þarap kucaðýnda Bebek KABAKLAR / Aþçý Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGÝN
Aþçý Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGÝN

Aþçý Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGÝN

Zeytinyað ve Þarap kucaðýnda Bebek KABAKLAR



Muhteþem Ege Mutfaðýnýn ilginç bebekleri hiç bitmez.
Her canlýnýn bebeklik evresi varoluþun gereðidir malum, her þeyin küçüðü sevildiðine dair bir tevatur da vardýr (ben bu söze çok katýlmasam da!) Ýþte bugünkü bebeðimiz taze süt kabaklarý dediðimiz uzun yeþil kabaklarýn henüz büyüyüp irileþmemiþ hali.

Komþu bahçeden mi, kendi bahçenizden mi yoksa pazarcý tezgahýndan mý temin edersiniz orasý size kalmýþ.



Neler Gerekli?

1 Kg. kadar bebek kabak
Bir büyük fincan zeytinyað
Bir çay bardaðý beyaz þarap
Tuz ve karabiber
Bir kase dolusu tarator (bakýnýz)

Nasýl Hazýrlarýz?

*Süt gibi tazecik yeþil kalem kabaklarýmýzýn kabuklarýný zevkinize göre týrtýrlayarak soyunuz.
*Biraz tuzladýðýnýz kabaklarýnýzý teflon bir tencereye yerleþtiriyorsunuz, üzerine zeytinyað ve þarabýnýzý boca edip tahta spatülle þöyle bir karýþtýrýp çok kýsýk ateþte piþmeye býrakýyorsunuz.
*Piþme iþlemi sýrasýnda, arada bir kontrol ediyorsunuz ki kabaklarýnýz yanmasýn, malumunuz hiç su koymuyoruz.
*45 Dakika kadar kýsýk ateþte hafif rengi pembeleþerek piþmiþ olan kabaklarýmýzý, soðuyuncaya kadar tencereden almýyoruz.
*Servis tabaðýna çýkardýðýnýz piþmiþ bebek kabaklarýmýzýn üzerine bolca tarator sosumuzu ilave ediyoruz. En üstüne de iri çekilmiþ tane karabiber serpiþtiriyoruz.

* Buradaki püfümüz; Taratorumuzun içine tencerede kalan kabak piþirme sosumuz olan þarap zeytinyaðý karýþýmýmýzý da koymalýyýz ki kabak tarator ile bütünleþsin.



Kýsaca; Tarator tarifini vereyim de aramayýn saðda solda; 2 Dilim ekmek içini 3-4 diþ dövülmüþ sarýmsak, biraz limon suyu ve zeytinyaðý ve biraz da bir tatlý kaþýðý kadar yoðurt veya süt ile tatlandýrýp kullanýyoruz. Belirttiðim gibi, tencerede kalan sostan da biraz ilave ederseniz lezzetine lezzet katmýþ olursunuz. (Taratorun cevizsizi bu, arzu eden ceviz de ilave edebilir)
Afiyet-i meze olsun...



Aþçý Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGÝN


www.ascifok.com



1 Temmuz 2007 Pazar / 5791 okunma



"Aþçý Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGÝN
" bütün yazýlarý için týklayýn...