Enginarlý Pilav / Aþçý Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGÝN
Aþçý Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGÝN

Aþçý Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGÝN

Enginarlý Pilav



Enginarýn sultanlýðý Ege'de Þubat ayýnda baþladýðýndan Mayýs geldiðinde artýk neredeyse kartlaþýp lifleþme aþamasýna gelmiþ olur. Taze ve körpe enginar seçmek zamanýn tecrübesiyle sabit olduðundan, fazla iri kafalý olanlarýný tercih etmemek birinci kural ve tabi yeþil taç yapraklarýnýn kuru ve koyu renk almamýþ olmalarý da tazeliðinin garantisi sayýlabilir.

Enginar yapraklarýný kral tacýna benzettiðimden, ben enginara "kralýn ciðeri" diyorum. Aþçý Fok olarak bir kral iksiri sunuyorum sizlere:

Kral Ciðeri; Enginarlý Pilav

* 4-5 Kafa yapraklý enginar (tabak gibi kesilip temizlenip, hazýrlanmýþ sodalý suda bekletilenlerden deðil!)
* Bir çay bardaðý hakiki zeytinyað (sýzma tercih sebebi)
* Bir limon, 2 kesme þeker ve yeterince tuz.

Yukarýdaki malzeme bir bardak suyla kýsýk ateþte piþirilir. Enginarlarý taze yapraklarý üzerinde kalabilecek þekilde dörde bölmek yeterlidir. Hiç öncesi sonrasý yok! Hepsi ayný anda tencerye konup piþirilecek.

Enginarýn kararmamasý için yapýlan hileleri bir kenara koymakta fayda var, bu çok önemli deðil çünkü enginarýn doðasýnda var kararmak. Satýcýlarýn o suya neler koyduðunu bilseniz hiç ayýklanmýþ enginar almazsýnýz.
Klorak ve soda bunlarýn baþýnda geliyor, limon tuzu çok masum kalýyor deðil mi?



Piþmiþ enginarlarý tenceresinde soðumaya býrakýyoruz, diðer tarafta bir tane domatesi küçük zarlar halinde doðrayýp zeytinyaðda öldürüyoruz. Öldürmek demesek de bayýltmak desek daha iyi olur, bayýlan domateslerin üzerine bir su bardaðý baldo pirinci ve tuzunu ekleyip piþiriyor ve demlendiriyoruz.

Domatesli pilavýmýzýn iyice demlenmesinden sonra sýra süsleme ve servis faslýna geliyor. Ýþin en heyecanlý ve iþtahlý bölümü bu. Bir kasenin içine enginarlarýn yapraklý tarafý dýþa gelecek þekilde 2-3 parçasýný koyuyoruz ve üzerine sýkýþtýrarak domatesli pilavýmýzý yerleþtiriyoruz. Servis tabaðýna ters çevirip bol dereotu yapraklarýyla servis yapýyoruz.

Krallara layik bu zeytinyaðlý mucizeye güzel bir cacýk eþlik edebilir, soya soslu tavuk soteyle de yakýþýyor benden söylemesi...
Afiyet-i ciðer olsun, kan olsun can olsun, cana þifa canan-a sefa olsun.

Aþçý Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGÝN


www.ascifok.com



17 Mayýs 2007 Perþembe / 3908 okunma



"Aþçý Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGÝN
" bütün yazýlarý için týklayýn...