MuhteÅŸem bir Konser…. / Zuhal ÖZÜGÜL
Zuhal ÖZÜGÜL

Zuhal ÖZÜGÜL

MuhteÅŸem bir Konser….



Geçenlerde Sitemiz Foça Foça’da Güher-Süher Pekinel kardeÅŸlerin İzmir’de 10-11 Ekim tarihlerinde konser vereceklerini okuyunca hemen bilet aramaya koyuldum. Zar zor iki bilet buldum. Konser yeni açılan Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte gerçekleÅŸti.

Önce sanat merkezinden kısaca söz edeyim. Oldukça büyük bir bina. (Binanın çevresi yeÅŸillense, çiçeklense hatta müzisyen büstleri veya İzmir’e özgü arkeolojik objeler yerleÅŸtirilse bina daha sevimli ve sıcak görünebilir) Bina Güzelyalı semtinde. Konser salonunda ahÅŸap çalışmalar ağırlıkta olduÄŸu için sıcak bir atmosfer var.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nı Benjamin Wallfisch isminde genç bir ÅŸef yönetiyor. Orkestrada kadın müzisyenlerin çokluÄŸu dikkatimi çekti, sevindim.

Pekinel’ler, uluslararası müzik dünyasında çok tanınmış ve baÅŸarılar kazanmış sanatçılar. Kendilerine özgü yorumları eleÅŸtirmenler tarafından olaÄŸanüstü diye deÄŸerlendiriliyor. Dünyanın her yerinde çok önemli ÅŸeflerle, baÅŸarılı orkestralarla verdikleri konserleri; CD’leri var. Alman TV kanalları tarafından çekilmiÅŸ üç DVD filmleri bulunuyor. Onların bu olaÄŸanüstü kariyerleri kolay olmamış. 6 yaşında baÅŸlayan ilk konserlerini diÄŸerleri takip etmiÅŸ. Paris ve Frankfurt’taki müzik eÄŸitimlerinden sonra New York’da Claudio Arrau ve Leon Fleischer gibi efsane piyanistlerle çalışmışlar. Birçok yarışmada birincilik almışlar. Bunları yazarken benim nefesim kesildi. Onlar disiplin, özveri ve kararlılıkla müzikli yollarını sürdürmüşler. Ve efsane ÅŸef Herbert von Karajan’ın onları davet etmesiyle baÅŸlayan, ünlü orkestralarla birlikteki konserleriyle süren, uluslararası kariyerlerine ulaÅŸmışlar.

Ünlerine raÄŸmen alçakgönüllü iki insan. Sahnede devleÅŸiyorlar. Bu konserin gelirini, 16-17 yaÅŸlarında iki genç müzisyenin desteklenmesine bırakmışlar. Destekledikleri bir diÄŸer proje ise: İstanbul Gebze’de Türk EÄŸitim Vakfı’nın kurmuÅŸ olduÄŸu, Türkiye’nin her yöresinden seçilmiÅŸ üstün yetenekli çocukların okuduÄŸu özel yatılı vakıf okulu olan “TEVİTÖL” bünyesinde, finansmanını üstlenerek kurdukları ve her geçen gün büyüyerek geliÅŸen “Müzik Bölümü”dür.

Pekinel’ler Bach ve Francis Poulenc’ın eserlerini yorumladılar.

Son bölümde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ÅŸefleri Benjamin Wallfisch yönetiminde Çaykovski’nin 5 nolu Senfonisi’ni icra ettiler.

Eve dönerken mutluyduk. Yıllardır dinlemek istediÄŸimiz Pekinel’leri nihayet İzmir’de yakalamıştık. Hem de çok baÅŸarılı bir orkestra ve güzel, temiz, uygar bir mekanda.


Zuhal ÖZÜGÜL




12 Ekim 2009 Pazartesi / 2434 okunma



"Zuhal ÖZÜGÜL" bütün yazıları için tıklayın...