Minecraft Sunucuları, Minecraft Survival Sunucuları, Minecraft PvP Sunucuları, Minecraft Box PvP Sunucuları, Minecraft Skyblock Sunucuları, Minecraft Towny Sunucuları

   ISSN 1308-8483

Minecraft Sunucuları, Minecraft Survival Sunucuları, Minecraft PvP Sunucuları, Minecraft Box PvP Sunucuları, Minecraft Skyblock Sunucuları, Minecraft Towny Sunucuları

MOR KENTİN HİKAYELERİ / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 5.7.2025    


MOR KENTİN HİKAYELERİ



Bu başlığı bilerek ve isteyerek koydum. Çünkü artık Foça ile mor rengin bağlantısının sadece varsayıma dayalı olmadığı son kazılarda ortaya çıkan bulgularla kanıtlandı.

Prof. Dr. Josef Dezsy, G.E.Bean, Prof. Dr. Ernst Langlotz’un Almanca kitaplarından faydalanarak, Foça ve Mor hakkında ilk çalışmam olan “Orta Çağda Foça Moru” başlıklı yazımı 2014 yılında yazmıştım. https://focafoca.com/default.asp?sayfa=008&id=11569

2021 yılında aynı kaynakları bir kere daha süzgecimden geçirdikten sonra, “Foça Deyince Akla Mor Gelmelidir” başlıklı yazımı da gazetelerde ve sosyal medyada paylaşmıştım. https://focafoca.com/default.asp?sayfa=008&id=12739

Konu hakkındaki son yazımın yayınlanmasının üzerinden sadece dört yıl geçmişti. Foça’nın antik dönemine duyduğum ilgiden olsa gerek, her zaman sahilde yaptığım yürüyüşlerden birinde arka sokaklara daldım. Daha önce yerini duyduğum kazı alanına yöneldim. Antik Phokaia sınırları içinde kalan kazı alanında çalışmalar, 2022’de başlamıştı. 2025 yılının Temmuz ayında halen devam ediyordu. Girilmesi yasak olmayan ve atılmak üzere kazı topraklarının döküldüğü mevkii de yüksekçe bir yere oturdum. Tüm dikkatimi kazı çalışmalarına ve çalışanlarına verdim. Koca alanı adeta iğne ile kazar gibiydiler. Kışın soğukta üşüyerek, yazın sıcakta terleyerek ortaya çıkardıkları bulgular birbirinden çok farklı kültürlere ait tarihi eserlerle doluydu. Yaptıkları işten mutlu oldukları yüzlerinden belliydi. Mutlu olmakta haklıydılar. Netice itibarıyla 2.500 – 2.700 yıl öncesinden başlayarak günümüze uzanan süreçte, aynı yerde katman katman onlarca farklı medeniyete ait izler ve eserler bulmuşlardı.

Bir müddet sonra fark edilmiş olmalıyım ki, yanıma yetkili olduğunu tahmin ettiğim birisi geldi. “Merhaba hoş geldiniz yazılarınızı takip ediyorum ve sizi tanıyorum” dedi. “Hoş bulduk memnun oldum” dedim. Merhabalaştığım, hal hatır sorduğum; oradan, buradan konuştuğum kişi, Foça kazılarında ve sur duvarlarının yapımında emeği geçen diğer değerli yetkilerden birisiydi. Çalışmalarında başarılar diledim ve ayrıldım.

Daha sonraki bir zaman diliminde, farklı kaynaklardan aldığım haber beni nasıl mutlu etti anlatamam. O haberi duyduğum anda içimdeki sevincim, istediğine kavuşmuş bir çocuğun sevincinden farklı değildi.

Peki beni bu kadar sevindiren şey neydi?

Farklı medeniyetlere ait ortaya çıkarılan bulguların ya da izlerin arasında arkaik döneme ait olan ve yan yana duran MOR RENK ÜRETİM ATÖLYELERİNİN bulunmuş olmasıydı. Pek yakında kazı çalışmaları tamamlandığında, ortaya çıkan bulgularla ilgili olarak alanda çalışan uzmanlar raporlarını yayınlayıp Antik dönemde Foça’da mor renk üretildiğini bilim dünyasıyla paylaşacaklardır. Foça ve Foça’nın RENK KİMLİĞİ için bu haber çok önemliydi.

İşte bu bağlamda uzun zamandır basmak için hazırlık yaptığım kitabımın adını, KADİM FOÇA MOR KENTİN HİKAYELERİ koydum.

Artık Foça’nın sakinleri olarak bizler, atanmışlar, seçilmişler, sivil toplum kuruluşları dahil, hep birlikte “Somut Olan Kültür Değerimiz Mor Renge” daha fazla önem vermeliyiz. Sahip çıkmalıyız. Mümkün olan her alanda kullanımını teşvik etmeliyiz.


Phokaia Mor Renk Atölyesi

05.07.2025

Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

78










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)