Sebahattin Karaca
TATÝL KÖYÜNÜN KAHREDEN KAPANIÞ HÝKAYESÝ
Türkiye turizminin baþlangýç noktasý ve mihenk taþý; ilk ve örnek oluþu itibariyle, turizmin ülkeye yayýlmasýna öncülük eden, gençlere turizm okulu, Foça ekonomisine lokomotif olan Foça Tatil Köyü’nün kapanýþ hikayesi oldukça dokunaklý ve oldukça da hüzünlüdür.
Konu derinlemesine incelenmek istendiðinde, Foça’ya ve Foça turizmine, ayrýca Tatil Köyü’ne karþý ince eleyip sýk dokumadan, üzerinde yeterince kafa yormadan verilen bir kararla göz göre göre yapýlan bir yanlýþýn sonucu, hiç ama hiç kimseye yararý olmadýðý gibi zarar veren, iç acýtan bu tablo, vicdan sahibi her insaný üzmekte, hatta yaralamaktadýr.
Fransýz Tatil Köyü, Foça ilçesi, Ýsmetpaþa Mahallesi, Mersinaki Mevkii’nde bulunmaktadýr. Daha önce Emekli Sandýðý Genel Müdürlüðü mülkiyetinde olan 187 ada 14, 15 parseller ve mülkiyeti Hazineye ait 187 ada 7, 16 parseller (toplam 138 bin 170 m2) ile 187 ada 19 parsel numaralý 144 bin 920 m2 yüzölçümlü “orman parseli” üzerinde kuruludur.
Daha önceki yazýlarýmýn birinde, Fransýz Tatil Köyü’nün yapýlýþ hikayesi içerisinde, inþaatý bittikten sonra Türkiye’nin ilk tatil köyü olan tesisin, (Club Mediterranee) Club Med’e 35 yýllýðýna kiraya verildiðini yazmýþtým. 2000’li yýllarýn hemen baþýnda, mukaveledeki kira süresinin bitimine ramak kala Club Med ýsrarla kira süresinin uzatýlmasýný istedi. Emekli Sandýðý ise Özelleþtirme Ýdaresi’nden gelen yazý nedeniyle yeniden kiralamayý veya kira süresini uzatmayý istese bile yapamýyordu; talebe olumlu yanýt veremedi. Bu arada tahliyeden önce Turizm Bakanlýðý, Turizm Ýþletmeleri Vasýflar yönetmeliðinin cezai yaptýrýmlarý devreye girdi. Club Med’e tesisi yenilemediði, yönetmeliðin öngördüðü niteliklerin gerisinde kaldýðý gerekçesi ile aðýr cezalar yazýldý. Club Med, çok deðil daha otuzbeþ sene önce, fikrinden – zikrinden bilgisinden faydalanmak üzere ülkemize getirildi. Kendilerinin verdiði bilgi ve plan doðrultusunda Emekli Sandýðý’nca inþa edilen ve Club Med’in eline tutuþturulan tesisten, B planý olmadan Club Med tahliyeye zorlandý ve sonunda Club Med’in gitmekten baþka bir çaresi kalmadý. Kalmadý çünkü, Emekli Sandýðý’na ait Türkiye’nin neresinde ne kadar turizm iþletmesi varsa; buna Ýstanbul’da Tarabya Oteli, Ýzmir’de Büyük Efes Oteli, Ankara’da Stad Oteli ve Büyük Ankara Oteli, Bursa’da Çelik Palas dahil Özelleþtirme Ýdaresi tarafýndan 2002 yýlýnda 35 nolu karar ile özelleþtirilmesi planlanmýþtý. Bu planlamaya Foça Tatil Köyü de dahil edilmiþti. Hemen burada þunu ifade etmeliyim; bilindiði kadarýyla o yýllarda Foça Tatil Köyü’nün dýþýnda kalan tüm diðer iþletmeler zarar etmekteydi. Oysa Foça Tatil Köyü kiraya verene (Emekli Sandýðý’na) yüksek kira getirisi yanýnda, Foça’ya da her yönden fayda saðlamaktaydý. Tam da bu noktada zarar eden iþletmelerin özelleþtirilmesi belki anlaþýlabilir bir durum iken kâr eden bu iþletmenin özelleþtirilmesini o gün bugündür anlamýþ deðilim.

Yanlýþ hesap her zaman Baðdat’tan dönmüyor
Yukarýda bahsettiðim gibi Club Med ýsrarla kira sözleþmesinin uzatýlmasýný isterken özelleþtirme kararý ile eli kolu baðlanan Emekli Sandýðý’nýn verdiði yanýtlar sonuna kadar olumsuz olmuþtur. Ancak bu arada Club Med yöneticilerine “Yakýnda özelleþtirme için ihale edilecek, arzu ederseniz siz de ihaleye katýlarak satýn alabilirsiniz.” bilgisi verilmiþtir.
Zaten Club Med, baþtan beri prensipte Türkiye’de mülk almaya sýcak bakmamýþtý. Buna raðmen satýn almalarý halinde, nelerle karþýlaþabilecekleri hususunda yaptýklarý çalýþma sonucunda, bölgenin imar planýnýn olmadýðý, doðal sit alaný içinde bulunduðu, alanýn içinde ayný zamanda bir bölümünün arkeolojik sit kapsamýnda kaldýðý gerçeðini öðrenince satýn almaktan tamamen vazgeçip 2005 yýlýnda Tatil Köyü’nü Emekli Sandýðý’na teslim etmiþlerdir.
Bu arada daha önce Foça’ya birkaç kere gelen ve alana ilgi duyan, Öger Tur’un sahiplerinden Vural Öger de yaptýrdýðý araþtýrmalar sonucunda imar planýnýn olmamasý ve mülkiyet sorunlarýnýn doðabileceði kanaati ile Tatil Köyü’ne ilgi duymaktan vazgeçmiþtir.
Çabalar Sonuçsuz Kalýyor
Bunun üzerine Foça Belediye Baþkaný Gökhan Demirað, Club Med (Akdeniz Turizm Ýþletmeleri A.Þ.) Ýstanbul bürosundaki Behice Haným’la görüþerek olan biten ile ilgili fikir alýþveriþinde bulunmuþ ve iþletmeye devam etmeme sebeplerini öðrenmiþtir. Ardýndan Foça Tatil Köyü önünde eski milletvekillerinden Kemal Anadol, daha önce Foça’da belediye baþkanlýðý yapmýþ merhum Reha Midilli, Süleyman Ege, Nihat Dirim ve Ali Ýlcan ile birlikte çok sayýda Foçalýnýn da katýldýðý bir protesto gösterisi düzenlemiþ, Özelleþtirme Ýdaresi’nin açacaðý satýþ ihalesini veya pazarlýk usulü satýþý iptal ettirmek için ciddi çaba göstermiþtir. Hatta bu sýrada tüm belediye baþkanlarý ve Kemal Anadol, konu ile ilgili görüþlerini mikrofondan halka duyurmuþ, kapatmanýn veya satýþýn Foça’ya vereceði zararlarý anlatmaya çalýþmýþlardýr.
Bu gayretler de ne yazýk ki olumlu sonuç vermemiþtir. Satýþ ihalesi için Özelleþtirme Ýdaresi satýþ þartnamesini hazýrlarken, Foça Belediye Baþkanlýðý defaten Turizm Teþvik Yasalarý’na göre “alanýn belediyeye turizm amaçlý tahsisini” istemiþ olmasýna raðmen tahsisi mümkün olmamýþtýr.

Altýn Yumurtlayan Tavuk Kesildi
Foça Tatil Köyü, Özelleþtirme Ýdaresi’nin 31 Ocak 2005 tarihinde özelleþtirme kararý ile satýþ programýna alýnmýþtýr. Ardýndan mülkiyeti Hazine’ye ait 187 ada 7 ve 16 parseller, mülkiyeti Emekli Sandýðý’na ait 187 ada 14 ve 15 parseller ile 187 ada 19 parsel numaralý orman vasýflý parselin kullaným hakký ve bu taþýnmazlar üzerinde bulunan her türlü muhdesatýn satýþý, 13 Temmuz 2006’da yapýlan nihai pazarlýk görüþmelerinde en yüksek teklifi veren Yýldýrým Dýþ Ticaret Pazarlama A.Þ.’ye 8,2 milyon Dolara yapýlmýþtýr.
Ancak daha sonra Özelleþtirme Yüksek Kurulu 31.09.2006 tarihinde, 2006/82 sayýlý kararý ile Foça Tatil Köyü’nün satýþýný iptal etmiþtir.
Yukarýda adý geçen taþýnmazlardan Emekli Sandýðý Genel Müdürlüðü mülkiyetindeki 187 ada 14. ve 15. parseller 5502 sayýlý kanun kapsamýnda, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nun 16.05.2007 tarih ve 2007/19 sayýlý toplantýsýnda “Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri gereði ihtiyaç duyulmadýðýndan” satýþý yapýlmak üzere hazineye devri uygun görülmüþ ve Maliye Bakanlýðý’nýn 14.07.2007 tarih ve 41962 sayýlý yazýlarý ile taþýnmazlar, 29.08.2007 tarihinde hazine adýna tapuda tescil edilmiþtir.
Bu defa daha önce hazineye ait olan 187 ada 7 ve 16 no’lu parsellerin yaný sýra emekli Sandýðý’ndan hazineye intikal eden 14 ve 15 no’lu parseller de dahil olmak üzere toplam dört parsel (Orman Ýdaresi’ne ait parsel dahil deðildir.) taþýnmazlar üzerlerindeki muhdesatlar dahil, 02.11.2010 tarihinde toplam 67 milyon 550 bin TL bedelle satýþ için ihaleye çýkarýlmýþtýr. Ancak ihaleye iþtirak eden olmadýðýndan satýþ gerçekleþmemiþtir. Oysa madem özelleþtirilmesi mümkün deðildi neden iþleyen bu tesis Club Med gibi köklü bir þirketin elinden alýndý ve atýl duruma getirildi, altýn yumurtlayan tavuk kesildi?
Taþýnmazlarýn “Kamu Taþýnmazlarýnýn Turizm Yatýrýmlarýna Tahsisi Hakkýnda Yönetmelik” hükümlerine göre turizm amaçlý tasarruf hakkýnýn bakanlýklara devredilmesi 22/07/2010 tarih ve 156510 sayýlý yazý ile Kültür ve Turizm Bakanlýðý’nca talep edilmiþ, Maliye Bakanlýðý (Milli Emlak Genel Müdürlüðü) 23/02/2012 tarih ve 422 sayýlý olurlarýyla 5502 sayýlý Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’nun Geçici 3. Maddesi hükmü uyarýnca satýþý yapýlmak üzere Hazine adýna tescil edilen 187 ada, 14 parsel no’lu ile 187 ada 15 parsel numaralý taþýnmazýn bedelinin 29.08.2012 tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmesi þartýyla taþýnmazlarýn tahsisi uygun görülmüþ olup, 11/06/2012 tarihi itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlýðý’na yer teslimi yapýlmýþtýr. Þu an için orman alaný hariç diðer tüm parseller Kültür ve Turizm Bakanlýðý tasarrufu altýnda bulunmaktadýr.

Belediyenin Giriþimi Sonuç Verecek mi?
Tesis Turizm Bakanlýðý’na devredildikten sonra, Foça Belediye Baþkanlýðý, öncelikle alanýn imar planýnýn yapýlmasý gerekliliðini öngörmüþ, alanýn imar planýnýn yapýlmasý için Kültür ve Turizm Bakanlýðý’ndan 5 Kasým 2013 tarihinde “Ýmar planý yapýlmasýnda sakýnca yoktur.” yazýsý almýþtýr. Þu an ÖÇK (Özel Çevre Koruma) alanýnda kalan Tatil Köyü’nün Foça Belediye Baþkanlýðý’nýn marifetiyle imar planý yapýlmýþtýr. Plan, halen (20.05.2016 itibarý ile) Þehircilik ve Çevre Bakanlýðý’nda onay beklemektedir. Onaylanmasý halinde Tatil Köyü ile ilgili her an her türlü yeni ve olumlu bir geliþme olabilir. Bugüne kadar herhangi bir olumlu ilerleme kayýt edilememesinin en önemli sebebinin imar planý olmamasýndan kaynaklandýðýný düþünüyorum.

Foça Tatil Köyü Foçalýlarýndýr
Bu arada yaptýðým araþtýrmalar sýrasýnda gönlümü rahatlatan 19.09.2010 tarihinde Foça Belediye Baþkanlýðý’nýn Kültür ve Turizm Bakanlýðý’na Tatil Köyü’nün Foça Belediyesi’ne tahsisi ile ilgili yazdýðý yazý olmuþtur. Bu baðlamda Foça Belediye Baþkanlýðý, Foça Tatil Köyü’nün bugün (20.05.2016) içinde bulunduðu metruk durumun ortadan kaldýrýlmasý ile oluþabilecek yangýn ve benzeri olumsuzluklarýn önlenmesi ve ülkemiz turizmine kazandýrýlmasý amacý ile Foça Belediyesi’ne süreli veya süresiz tahsisinin yapýlmasýný istemiþtir. Umut ederim en azýndan bu istek kabul görür, Foça Tatil Köyü Foçalýlarýn belediyesi tarafýndan tasarruf altýna alýnýr. Gerçi Foça Belediyesi’nin resmi yazýyla, alanýn belediyeye tahsisini istemesi üzerinden yaklaþýk iki sene geçmiþ olmasýna raðmen bakanlýktan henüz olumlu veya olumsuz cevap alýnamamýþtýr. Bu arada alanýn tamamý 280 dönüm civarýnda olup, bunun ormana ait olan 144 dönümü üzerine Orman Ýdaresi’nin 1. Sýnýf Mesire Yeri yapmayý planladýðý bilinmektedir. Bu planlama içerisinde Tatil Köyü’nün geride býraktýðý çok miktarda evin de mesire alaný içerisinde kalacaðý ve kullanýlacaðý da kaçýnýlmaz bir gerçektir. Böyle vahim bir durumun vücut bulmasý halinde ayný alana Tatil Köyü benzeri bir tesisin yapýlmasý ihtimali tamamen ortadan kalkacaktýr. Bu bakýmdan baþta Foça Belediyesi seçilmiþleri, Büyükþehir Belediye yetkilileri, sivil toplum kuruluþlarý olmak üzere muhakkak ve muhakkak eski Tatil Köyü alanýnýn sadece ve sadece Foça’nýn dokusuna uygun bir þekilde bir turizm iþletmesine kazandýrýlmasý için gözlerini açýk, ellerini çabuk tutmalarý; bu uðurda çok çalýþmalarý, bu iþi birinci dereceden görev olarak kabul etmeleri gerekmektedir. Aksi olabilecek her türlü geliþmeye her zaman þiddetle karþý koymalýdýr. Tatil Köyü’nün yapýlýþý sýrasýnda baþta Foça Belediyesi’nin ve Foçalý bazý ailelerin fedakarlýklarý ile vücuda gelen Foça Tatil Köyü alanýnýn bundan sonra da tasarrufu konusunda Foçalýlarýn fikri ve görüþünün alýnmasý elzemdir, haktýr, þarttýr.



Sebahattin Karaca
sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com
Türkiye turizminin baþlangýç noktasý ve mihenk taþý; ilk ve örnek oluþu itibariyle, turizmin ülkeye yayýlmasýna öncülük eden, gençlere turizm okulu, Foça ekonomisine lokomotif olan Foça Tatil Köyü’nün kapanýþ hikayesi oldukça dokunaklý ve oldukça da hüzünlüdür.
Konu derinlemesine incelenmek istendiðinde, Foça’ya ve Foça turizmine, ayrýca Tatil Köyü’ne karþý ince eleyip sýk dokumadan, üzerinde yeterince kafa yormadan verilen bir kararla göz göre göre yapýlan bir yanlýþýn sonucu, hiç ama hiç kimseye yararý olmadýðý gibi zarar veren, iç acýtan bu tablo, vicdan sahibi her insaný üzmekte, hatta yaralamaktadýr.
Fransýz Tatil Köyü, Foça ilçesi, Ýsmetpaþa Mahallesi, Mersinaki Mevkii’nde bulunmaktadýr. Daha önce Emekli Sandýðý Genel Müdürlüðü mülkiyetinde olan 187 ada 14, 15 parseller ve mülkiyeti Hazineye ait 187 ada 7, 16 parseller (toplam 138 bin 170 m2) ile 187 ada 19 parsel numaralý 144 bin 920 m2 yüzölçümlü “orman parseli” üzerinde kuruludur.
Daha önceki yazýlarýmýn birinde, Fransýz Tatil Köyü’nün yapýlýþ hikayesi içerisinde, inþaatý bittikten sonra Türkiye’nin ilk tatil köyü olan tesisin, (Club Mediterranee) Club Med’e 35 yýllýðýna kiraya verildiðini yazmýþtým. 2000’li yýllarýn hemen baþýnda, mukaveledeki kira süresinin bitimine ramak kala Club Med ýsrarla kira süresinin uzatýlmasýný istedi. Emekli Sandýðý ise Özelleþtirme Ýdaresi’nden gelen yazý nedeniyle yeniden kiralamayý veya kira süresini uzatmayý istese bile yapamýyordu; talebe olumlu yanýt veremedi. Bu arada tahliyeden önce Turizm Bakanlýðý, Turizm Ýþletmeleri Vasýflar yönetmeliðinin cezai yaptýrýmlarý devreye girdi. Club Med’e tesisi yenilemediði, yönetmeliðin öngördüðü niteliklerin gerisinde kaldýðý gerekçesi ile aðýr cezalar yazýldý. Club Med, çok deðil daha otuzbeþ sene önce, fikrinden – zikrinden bilgisinden faydalanmak üzere ülkemize getirildi. Kendilerinin verdiði bilgi ve plan doðrultusunda Emekli Sandýðý’nca inþa edilen ve Club Med’in eline tutuþturulan tesisten, B planý olmadan Club Med tahliyeye zorlandý ve sonunda Club Med’in gitmekten baþka bir çaresi kalmadý. Kalmadý çünkü, Emekli Sandýðý’na ait Türkiye’nin neresinde ne kadar turizm iþletmesi varsa; buna Ýstanbul’da Tarabya Oteli, Ýzmir’de Büyük Efes Oteli, Ankara’da Stad Oteli ve Büyük Ankara Oteli, Bursa’da Çelik Palas dahil Özelleþtirme Ýdaresi tarafýndan 2002 yýlýnda 35 nolu karar ile özelleþtirilmesi planlanmýþtý. Bu planlamaya Foça Tatil Köyü de dahil edilmiþti. Hemen burada þunu ifade etmeliyim; bilindiði kadarýyla o yýllarda Foça Tatil Köyü’nün dýþýnda kalan tüm diðer iþletmeler zarar etmekteydi. Oysa Foça Tatil Köyü kiraya verene (Emekli Sandýðý’na) yüksek kira getirisi yanýnda, Foça’ya da her yönden fayda saðlamaktaydý. Tam da bu noktada zarar eden iþletmelerin özelleþtirilmesi belki anlaþýlabilir bir durum iken kâr eden bu iþletmenin özelleþtirilmesini o gün bugündür anlamýþ deðilim.

Yanlýþ hesap her zaman Baðdat’tan dönmüyor
Yukarýda bahsettiðim gibi Club Med ýsrarla kira sözleþmesinin uzatýlmasýný isterken özelleþtirme kararý ile eli kolu baðlanan Emekli Sandýðý’nýn verdiði yanýtlar sonuna kadar olumsuz olmuþtur. Ancak bu arada Club Med yöneticilerine “Yakýnda özelleþtirme için ihale edilecek, arzu ederseniz siz de ihaleye katýlarak satýn alabilirsiniz.” bilgisi verilmiþtir.
Zaten Club Med, baþtan beri prensipte Türkiye’de mülk almaya sýcak bakmamýþtý. Buna raðmen satýn almalarý halinde, nelerle karþýlaþabilecekleri hususunda yaptýklarý çalýþma sonucunda, bölgenin imar planýnýn olmadýðý, doðal sit alaný içinde bulunduðu, alanýn içinde ayný zamanda bir bölümünün arkeolojik sit kapsamýnda kaldýðý gerçeðini öðrenince satýn almaktan tamamen vazgeçip 2005 yýlýnda Tatil Köyü’nü Emekli Sandýðý’na teslim etmiþlerdir.
Bu arada daha önce Foça’ya birkaç kere gelen ve alana ilgi duyan, Öger Tur’un sahiplerinden Vural Öger de yaptýrdýðý araþtýrmalar sonucunda imar planýnýn olmamasý ve mülkiyet sorunlarýnýn doðabileceði kanaati ile Tatil Köyü’ne ilgi duymaktan vazgeçmiþtir.
Çabalar Sonuçsuz Kalýyor
Bunun üzerine Foça Belediye Baþkaný Gökhan Demirað, Club Med (Akdeniz Turizm Ýþletmeleri A.Þ.) Ýstanbul bürosundaki Behice Haným’la görüþerek olan biten ile ilgili fikir alýþveriþinde bulunmuþ ve iþletmeye devam etmeme sebeplerini öðrenmiþtir. Ardýndan Foça Tatil Köyü önünde eski milletvekillerinden Kemal Anadol, daha önce Foça’da belediye baþkanlýðý yapmýþ merhum Reha Midilli, Süleyman Ege, Nihat Dirim ve Ali Ýlcan ile birlikte çok sayýda Foçalýnýn da katýldýðý bir protesto gösterisi düzenlemiþ, Özelleþtirme Ýdaresi’nin açacaðý satýþ ihalesini veya pazarlýk usulü satýþý iptal ettirmek için ciddi çaba göstermiþtir. Hatta bu sýrada tüm belediye baþkanlarý ve Kemal Anadol, konu ile ilgili görüþlerini mikrofondan halka duyurmuþ, kapatmanýn veya satýþýn Foça’ya vereceði zararlarý anlatmaya çalýþmýþlardýr.
Bu gayretler de ne yazýk ki olumlu sonuç vermemiþtir. Satýþ ihalesi için Özelleþtirme Ýdaresi satýþ þartnamesini hazýrlarken, Foça Belediye Baþkanlýðý defaten Turizm Teþvik Yasalarý’na göre “alanýn belediyeye turizm amaçlý tahsisini” istemiþ olmasýna raðmen tahsisi mümkün olmamýþtýr.

Altýn Yumurtlayan Tavuk Kesildi
Foça Tatil Köyü, Özelleþtirme Ýdaresi’nin 31 Ocak 2005 tarihinde özelleþtirme kararý ile satýþ programýna alýnmýþtýr. Ardýndan mülkiyeti Hazine’ye ait 187 ada 7 ve 16 parseller, mülkiyeti Emekli Sandýðý’na ait 187 ada 14 ve 15 parseller ile 187 ada 19 parsel numaralý orman vasýflý parselin kullaným hakký ve bu taþýnmazlar üzerinde bulunan her türlü muhdesatýn satýþý, 13 Temmuz 2006’da yapýlan nihai pazarlýk görüþmelerinde en yüksek teklifi veren Yýldýrým Dýþ Ticaret Pazarlama A.Þ.’ye 8,2 milyon Dolara yapýlmýþtýr.
Ancak daha sonra Özelleþtirme Yüksek Kurulu 31.09.2006 tarihinde, 2006/82 sayýlý kararý ile Foça Tatil Köyü’nün satýþýný iptal etmiþtir.
Yukarýda adý geçen taþýnmazlardan Emekli Sandýðý Genel Müdürlüðü mülkiyetindeki 187 ada 14. ve 15. parseller 5502 sayýlý kanun kapsamýnda, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nun 16.05.2007 tarih ve 2007/19 sayýlý toplantýsýnda “Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri gereði ihtiyaç duyulmadýðýndan” satýþý yapýlmak üzere hazineye devri uygun görülmüþ ve Maliye Bakanlýðý’nýn 14.07.2007 tarih ve 41962 sayýlý yazýlarý ile taþýnmazlar, 29.08.2007 tarihinde hazine adýna tapuda tescil edilmiþtir.
Bu defa daha önce hazineye ait olan 187 ada 7 ve 16 no’lu parsellerin yaný sýra emekli Sandýðý’ndan hazineye intikal eden 14 ve 15 no’lu parseller de dahil olmak üzere toplam dört parsel (Orman Ýdaresi’ne ait parsel dahil deðildir.) taþýnmazlar üzerlerindeki muhdesatlar dahil, 02.11.2010 tarihinde toplam 67 milyon 550 bin TL bedelle satýþ için ihaleye çýkarýlmýþtýr. Ancak ihaleye iþtirak eden olmadýðýndan satýþ gerçekleþmemiþtir. Oysa madem özelleþtirilmesi mümkün deðildi neden iþleyen bu tesis Club Med gibi köklü bir þirketin elinden alýndý ve atýl duruma getirildi, altýn yumurtlayan tavuk kesildi?
Taþýnmazlarýn “Kamu Taþýnmazlarýnýn Turizm Yatýrýmlarýna Tahsisi Hakkýnda Yönetmelik” hükümlerine göre turizm amaçlý tasarruf hakkýnýn bakanlýklara devredilmesi 22/07/2010 tarih ve 156510 sayýlý yazý ile Kültür ve Turizm Bakanlýðý’nca talep edilmiþ, Maliye Bakanlýðý (Milli Emlak Genel Müdürlüðü) 23/02/2012 tarih ve 422 sayýlý olurlarýyla 5502 sayýlý Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’nun Geçici 3. Maddesi hükmü uyarýnca satýþý yapýlmak üzere Hazine adýna tescil edilen 187 ada, 14 parsel no’lu ile 187 ada 15 parsel numaralý taþýnmazýn bedelinin 29.08.2012 tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmesi þartýyla taþýnmazlarýn tahsisi uygun görülmüþ olup, 11/06/2012 tarihi itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlýðý’na yer teslimi yapýlmýþtýr. Þu an için orman alaný hariç diðer tüm parseller Kültür ve Turizm Bakanlýðý tasarrufu altýnda bulunmaktadýr.

Belediyenin Giriþimi Sonuç Verecek mi?
Tesis Turizm Bakanlýðý’na devredildikten sonra, Foça Belediye Baþkanlýðý, öncelikle alanýn imar planýnýn yapýlmasý gerekliliðini öngörmüþ, alanýn imar planýnýn yapýlmasý için Kültür ve Turizm Bakanlýðý’ndan 5 Kasým 2013 tarihinde “Ýmar planý yapýlmasýnda sakýnca yoktur.” yazýsý almýþtýr. Þu an ÖÇK (Özel Çevre Koruma) alanýnda kalan Tatil Köyü’nün Foça Belediye Baþkanlýðý’nýn marifetiyle imar planý yapýlmýþtýr. Plan, halen (20.05.2016 itibarý ile) Þehircilik ve Çevre Bakanlýðý’nda onay beklemektedir. Onaylanmasý halinde Tatil Köyü ile ilgili her an her türlü yeni ve olumlu bir geliþme olabilir. Bugüne kadar herhangi bir olumlu ilerleme kayýt edilememesinin en önemli sebebinin imar planý olmamasýndan kaynaklandýðýný düþünüyorum.

Foça Tatil Köyü Foçalýlarýndýr
Bu arada yaptýðým araþtýrmalar sýrasýnda gönlümü rahatlatan 19.09.2010 tarihinde Foça Belediye Baþkanlýðý’nýn Kültür ve Turizm Bakanlýðý’na Tatil Köyü’nün Foça Belediyesi’ne tahsisi ile ilgili yazdýðý yazý olmuþtur. Bu baðlamda Foça Belediye Baþkanlýðý, Foça Tatil Köyü’nün bugün (20.05.2016) içinde bulunduðu metruk durumun ortadan kaldýrýlmasý ile oluþabilecek yangýn ve benzeri olumsuzluklarýn önlenmesi ve ülkemiz turizmine kazandýrýlmasý amacý ile Foça Belediyesi’ne süreli veya süresiz tahsisinin yapýlmasýný istemiþtir. Umut ederim en azýndan bu istek kabul görür, Foça Tatil Köyü Foçalýlarýn belediyesi tarafýndan tasarruf altýna alýnýr. Gerçi Foça Belediyesi’nin resmi yazýyla, alanýn belediyeye tahsisini istemesi üzerinden yaklaþýk iki sene geçmiþ olmasýna raðmen bakanlýktan henüz olumlu veya olumsuz cevap alýnamamýþtýr. Bu arada alanýn tamamý 280 dönüm civarýnda olup, bunun ormana ait olan 144 dönümü üzerine Orman Ýdaresi’nin 1. Sýnýf Mesire Yeri yapmayý planladýðý bilinmektedir. Bu planlama içerisinde Tatil Köyü’nün geride býraktýðý çok miktarda evin de mesire alaný içerisinde kalacaðý ve kullanýlacaðý da kaçýnýlmaz bir gerçektir. Böyle vahim bir durumun vücut bulmasý halinde ayný alana Tatil Köyü benzeri bir tesisin yapýlmasý ihtimali tamamen ortadan kalkacaktýr. Bu bakýmdan baþta Foça Belediyesi seçilmiþleri, Büyükþehir Belediye yetkilileri, sivil toplum kuruluþlarý olmak üzere muhakkak ve muhakkak eski Tatil Köyü alanýnýn sadece ve sadece Foça’nýn dokusuna uygun bir þekilde bir turizm iþletmesine kazandýrýlmasý için gözlerini açýk, ellerini çabuk tutmalarý; bu uðurda çok çalýþmalarý, bu iþi birinci dereceden görev olarak kabul etmeleri gerekmektedir. Aksi olabilecek her türlü geliþmeye her zaman þiddetle karþý koymalýdýr. Tatil Köyü’nün yapýlýþý sýrasýnda baþta Foça Belediyesi’nin ve Foçalý bazý ailelerin fedakarlýklarý ile vücuda gelen Foça Tatil Köyü alanýnýn bundan sonra da tasarrufu konusunda Foçalýlarýn fikri ve görüþünün alýnmasý elzemdir, haktýr, þarttýr.



Sebahattin Karaca
sebahattinkaraca35@hotmail.com
"Sebahattin Karaca" bütün yazýlarý için týklayýn...
