ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Menemenli yazardan Foça’da Kubilay Fotoğrafları Sergisi -

   .::


Seyfi GÜL     
  Yayın Tarihi: 27.12.2013    



Menemenli yazardan Foça’da Kubilay Fotoğrafları Sergisi

İzmir’in Foça ilçesinde Menemenli araştırmacı yazar Oktay Özengin’in Kubilay Olayı Tarihi’ne ilişkin çoğu hiçbir yerde yayınlanmamış 58 fotoğrafından oluşan sergi açıldı. Sergi dolayısıyla yazar görüntülü bir sunum yaptı ve kitaplarını da imzaladı.

Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Foça Şubesi tarafından 26 Aralık 2013 Perşembe günü saat 16.00’da Reha Midilli Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergi açılışına Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız, bazı daire müdürleri, belediye meclis ve ADD üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.



ADD Foça Şube Başkanı Neşe Uprak ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ yaptıkları açılış konuşmalarında Türkiye Cumhuriyeti’nin en acı olaylarından biri olan Kubilay Olayı hakkında yazılmış belgelere dayanan en ayrıntılı kitap için yazarı Oktay Özengin’e teşekkür ederek çiçek ve plaket sundular.

Oktay Özengin de konuşmasında 14 yıllık bir araştırma sonucunda topladığı 120 fotoğraftan 58’inin sergilendiğini, “Kubilay Olayı Tarihi 40 Gün “ adını verdiği kitabında da yer alan fotoğrafların aslında bu olayda Menemenlilerin bir günahı olmadığının da belgesi niteliğini taşıdığını söyledi.

Özengin; “Dört Mehmet ve iki Hasan’ın 83 yıl önce Manisa’dan gelerek “Şeriat isteriz” naralarıyla Menemen’de giriştiği isyan hareketi Menemen’in 6 bin yıllık tarihinde karşılaştığı en acı olaylardan biridir. İkisi çiftçi, diğerleri berber, sütçü, nalıncı ve işçi olan altı isyancının yaptığı bu olayın etkileri ne yazık ki günümüzde de sürmektedir. Toplamda 36 insanımız hayatını kaybetmiş, aileleri ile birlikte yüzlerce insan da sonucundan etkilenmiştir. Ancak, yıllardan beri söylediğimiz gibi bu olayda Menemen’in veya Menemenlilerin bir günahı yoktur. Unutulmamalıdır ki Menemen’in haksız olarak suçlandığı, halkının günümüze kadar çeşitli baskılara maruz kaldığı bu olay, Türkiye’nin farklı bir yerinde de yaşanabilirdi.

14 yıl araştırarak yazdığım Kubilay Olayı Tarihi 40 Gün kitabı, sadece o kötü günleri değil, çok öncesi ve sonrasında yaşananları ayrıntılı olarak anlatmaktadır. Fotoğraflar ise Kubilay Olayı’nın ne olduğu sorusuna görsel anlamda yanıt verecek niteliktedir. Menemen dışında bu ilk sergimiz. Diğer ilçelerden de gelen sergi tekliflerini zamana yayarak değerlendireceğiz” dedi.



Konuşmaların ardından sergi açılış kurdelesi kesildi. Fotoğraf sergisi gezildi.

Görüntülü sunumda olayların meydana gelişi, Menemen’in 1930’lu yıllarına ait görüntüler, isyancılar ve isyana yurdun çeşitli yerlerinden adları karışanlar, Devrim Şehidi Kubilay ve ailesinin özgeçmişi, kurulan Dıvan-ı Harp Mahkemesi heyeti, yargılananlar, Gazez Camii ve önce Koplay sonra Kubilay adı verilen Zafer İlkokulu, dönemin ülke yöneticileri ve olağanüstü hal bölge komutanları, isyanı reddeden Menemen Müftüsü, Kubilay’ın başını gövdesine tekrar diken hekim gibi olayla ilgili ayrıntılara yer verildi.

Atatürk’ün ilk tepki olarak “Menemen’i yakın” emrini vermesi, Başbakan İsmet İnönü’nün kendisini “biraz bekleyelim aslını tespit edelim” diyerek kendisini vazgeçirmesi, Şehit Kubilay’ın bugün mezarının nerede olduğunun bilinmediği – muhtemel bir anayolun altında kaldığının ifade edildiği bölümler ise dikkat çekti.

Görsel sunumun ardından ADD Foça Şubesi tarafından davetlilere 200 adet kitap dağıtıldı. Program sonrası Yazar Oktay Özengin “Kubilay Olayı’nın bir başka yerde yaşanmaması dileği ile” ibaresiyle kitaplarını imzaladı.

Fotoğraf sergisinin 29 Aralık 2013 Pazar akşamına kadar açık kalacağı öğrenildi.

Seyfi GÜL







Okunma: 2367
Okunma: 2367












Uluay   
ZEYNEP'ce   




50

   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)