ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Festivaline muhteşem final -

   .::


Seyfi GÜL     
  Yayın Tarihi: 16.9.2013    



Foça Festivaline muhteşem final

Bu yıl sekizincisi düzenlenen ve beş gün boyunca ilçedeki yaşamı hareketlendiren Foça Kültür Sanat ve Balıkçılık Festivali 15 Eylül 2013 Pazar günü, gün boyu aralıksız devam eden etkinlikler sonrası akşam yapılan fener alayı, şiir dinletisi ve meydanda atılan göbeklerle sona erdi.

Terör olayları nedeniyle verilen iki yıllık aradan sonra, bu yıl Foça ilçe merkezinin yanı sıra Bağarası, Gerenköy ve Yenifoça’daki etkinliklerle alanı genişletilen festival, Foça Belediyesi, Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi ve ilçedeki bazı STK’larının desteği ve Efes Pilsen firmasının sponsorluğunda gerçekleştirildi.



UZUN MANGALLAR YAKILDI

Büyük bölümü balıkçılığa ayrılan son gün etkinlikleri Amatör Balık Avlama, Deniz Motoru, Olta Bağlama ve Ağ Onarma Yarışları ile başladı. Yarışlar sonrası ödüllerini alan Foçalı balıkçılar, Başkanları Ceyhan Çetin’in liderliğinde Demokrasi Meydanı’nda ünlü uzun mangallarını yaktılar. Kenti anıldığı en önemli değerlerinden balık kokusu ile sardırdılar. Oluşan yüz metreyi aşkın kuyruktaki 3000’e yakın kişiye ekmek arası balık dağıttılar. Yarışmalar, ödül töreni ve mangal partisi sırasında folklor ve dans gösterileri aralıksız devam etti.

ÜRETEN KADINLAR KONUŞTU

Marsilya Meydanı’nda kurulan Türkiye’nin tek “Yeryüzü Pazarı” unvanlı Foça Yerel Pazarı’nda ise Slow Food Foça Zeytindalı Grubu üyesi üreticiler liderleri Gül Girişmen'in de katıldığı “Üreten Kadınlar” söyleşisini gerçekleştirdiler.

FENER ALAYI İLE KALEYE

19.45’de eski Barbaros Büfe önünde yakılan gazlı meşalelerle yürüyüşe başlayan Fener Alayı yüzlerce kişinin katılımıyla ve marşlar eşliğinde tüm Küçükdeniz Limanı çevresini turlayarak Beşkapılar Kalesi’ne uzandı.



ŞİİRLER BEHRAMAOĞLU MÜZİKLER HALUK ÇETİN’DEN

Kaleyi tıklım tıklım dolduran izleyicilerin sevgi gösterileri ve alkışları arasında Şair Ataol Behramoğlu ve Müzisyen Haluk Çetin’in “Şiir Müzik Gecesi” başladı. Behramoğlu kalenin otantik havasında bazen esprili, bazen hüzünlü, bazen coşkulu vurgulamalarla kendi şiirlerini okudu. 12 Eylül döneminde hapiste yazdıklarıyla başladı. Barış ve özgürlük temalarıyla şiiri Gezi’ye getirdi. Haluk Çetin, Behramoğlu şiirlerinden bestelediği şarkılarla donattığı geceyi “Çaresi İsyan Olmuştur”la , Behramoğlu ise “Yaşadın mı Yoğunluğuna Yaşayacaksın Bir Şeyi” dizeleriyle başlayan “Yaşadın mı” şiiriyle bitirdi



GRUPAL ENFEKSİYONLA GÖBEKLİ FİNAL

Saat 21.30’dan sonra Demokrasi Meydanı’ndaki büyük sahnede İzmir’in sevilen gruplarından Grupal Enfeksiyon’un programı başladı. Kendi albümlerindeki şarkıların yanı sıra popüler parçalara, türkülere yer veren, tulum eşliğinde Karadeniz şarkıları söyleyen grup festivalin finalini saatler gece yarısını geçerken çaldığı hareketli parçalarla yaptı.



NEV HERYERDE

Katılan, katkı yapan, emek veren tüm kişi, kurum ve kuruluşları anan, en çok emeği geçenler arsında onların yeri başka diyerek kendi personelini öven, beş gün boyunca etkinliklere katılarak kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür eden Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın konuşmasının ardından meydan dans pistine döndü. Şarkıcı Nev’in de aralarında olduğu yüzlerce kişi oynayarak, göbek atarak festival etkinliklerine son noktayı koydular.

Seyfi GÜL







Okunma: 2268
Okunma: 2268












Uluay   
ZEYNEP'ce   




4909

   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)