ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Buhara’nın çocuklarından Foça resimleri -

   .::


Seyfi GÜL     
  Yayın Tarihi: 25.7.2013    



Buhara’nın çocuklarından Foça resimleri

İzmir’in Foça İlçesinde kurduğu Saklıbahçe Sanat Evi’nde sanat çalışmalarının yanı sıra eğitim faaliyetlerini de sürdüren Ressam Leyla Buhara’nın öğrencileri resim çalışmalarını sergiyle taçlandırdı. Serginin bir bölümü sanat evinde takı tasarımı ve yapımıyla uğraşan dört bayanın ürünlerine ayrıldı.

Reha Midilli Kültür Merkezi Sergi Holü’ndeki sergide 4 -12 yaş arasındaki 40 çocuğun 150’ye yakın tablosu yer alıyor. Resimlerin ağırlıklı olarak konusu Foça; Foça^nın doğal, tarihi, turistik yapısının yanı sıra çocuklar en çok Foça’da yaşadıkları evlerin bulunduğu sokakları resimlerine aktarmışlar. Bazı resimler için ise sanat evinde zorunlu okuma saatlerinde okudukları kitapların hikayelerinden esinlenmişler.

Takı tasarım ve yapımıyla uğraşan bayanlardan ev hanımı Bahar Topal iki yıldır Saklıbahçe Sanatevi’ne devam ettiğini, bu süre zarfında çok şeyler öğrendiklerini ve yaptıklarını satarak aile bütçesine önemli oranda katkı yapmaya başladıklarını söyledi. Bileklikler, gerdanlıklar, kolyeler, çok fazla metal kullanmadan iğne ve tığ ile yapılan işler, ödemiş oyaları gibi değişik şeyler ürettiklerini belirten Bahar Topal; “meraklı ve öğrenmek isteyen çocuklarımıza da daha basit olanlardan başlamak üzere ders veriyor ve bildiklerimizi aktarıyoruz” şeklinde konuştu.



Ressam Leyla Buhara yaşamak için Foça’yı seçtiğini, bir yerin zenginliğinin sadece taşıyla toprağıyla ortaya çıkmadığına olan inancıyla, arka bölümünde büyük bir bahçesi olan eski Rum evini düzenleyerek Saklıbahçe Sanat Evi adıyla halkın ve çocukların kullanımına açtığını anlattı. Sanatla dostluğun ve barışın kapılarının açıldığına inanan herkesin dilediği dalda eğitim almak ve çalışmak için buraya geldiğini vurgulayan Buhara; “ Kim neyi öğrenmek istiyorsa bize onun müracaatını yapıyor. Resim, ahşap, takı, seramik, müzik aletleri ve diğer alanlarda gönüllü öğretmenlerden de destek alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaz döneminde Foçalılarla birlikte tatilcilerimizin çocukları buraya büyük ilgi gösteriyor. Bu dönemde yaşadığımız yer sıkıntısına Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ bir gün Sosyal Tesisleri tahsis ederek yardımcı olacak. Bu katkının ileride sürekli sanat okulu ya da konservatuar açılarak devam etmesini talep ediyoruz.”

Buhara sergiyi açma amaçlarının bir çocuğun sanat yoluyla ruhsal eğitiminin de sağlandığına olan inançları ve buna verdikleri önem olduğunu belirterek; “bu eğitimlerde sadece resim yapmıyoruz. Okuma yazma çalışmalarımız var. İlçemizde bulunan çocuk kitapları yazarlarını tanıtıyoruz, bir kitabın belli bir bölümünü okutup geri kalanını resimle tamamlamasını istiyoruz, Dünya Masalları, Nasreddin Hoca hikayeleri öncelik verdiklerimiz. Bu sergide yer alan resimlerin önemli bir bölümü çocuklar Foça’yı nasıl tanıyorlar ve nasıl tanıtmak istiyorlar ana konusuyla yapıldı” dedi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2408
Okunma: 2408












Uluay   
ZEYNEP'ce   




4069

   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)