ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça “Tatların Buluşması” Festivali başlıyor -

   .::


Seyfi GÜL     
  Yayın Tarihi: 11.4.2013    



Foça “Tatların Buluşması” Festivali başlıyor

Uluslararası Slow Food hareketi tarafından dünyanın 28. Yeryüzü Pazarı seçilen Foça Yerel Pazarı’nın kurucusu Foça Zeytindalı Hareketi, Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi ve Foça Belediyesi işbirliği ile düzenlenen, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de destek verdiği Foça Toprak Ana (Terra Madre) “Tatların Buluşması” etkinlikleri 12-14 Nisan 2013 tarihlerinde festival havasında yapılacak. Marsilya Meydanı’nda kurulan yerel Pazar ile Büyükdeniz sahilindeki Foça Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilecek etkinliklerde yerel lezzetlerin tadımının yanı sıra, tarım, turizm ve balıkçılık konularında söyleşiler, paneller, proje sunumları, yemek atölyeleri, çocuklarla resim çalışmaları ve müzik dinletileri gerçekleştirilecek.



Uluslararası Slow Food hareketinin başkenti kabul edilen İtalya’nın Torino şehri belediye başkanının da davet edildiği etkinliklere katılacak isimler arasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Slow Food asbaşkanı Piero Sardo, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, İzmirli tadım uzmanı, gazeteci, televizyoncu Nedim Atilla da yer alıyor.

Yerel tatlar alanında Kars’tan Çanakkale’ye, Balıkesir Bayramiç’ten İzmir’in Urla’sına kadar geniş bir yelpazede il ve ilçe temsilcileri ürünleriyle tadım stantları açacak.

Etkinlikler yurtiçi ve yurtdışından gelen konukların katılacağı Foça ve yöre gezisi ile başlayacak. İlk gün programında balık hali duvarlarına resim yapılması, sosyal tesislerde stantların açılması, Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Mücahit Kıvrak’ın konuşmacı olduğu “Zeytin ve Zeytinyağı”, Ahmet Uhri’nin konuşmacı olduğu “Batı Anadolu’da Biyoçeşitlilik. İncir, Üzüm, Zeytin” konulu paneller ve akşam kokteyli yer alacak.

İkinci gün programı Uluslararası Slow Food Hareketi ikinci başkanı İtalyan Piero Sardo’nun “Biyoçeşitlilik Nedir” konulu söyleşisi ile açılacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılacağı temsili resmi açılış töreninin ardından Sosyal Tesislerde; Mutfak Sanatları Derneği’nden Burcu Gezeroğlu’nun “Essedra Projesi”, İzmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nden Nejat Kutup’un “Dionysos’tan Günümüze Şarap” söyleşileri yapılacak. İkinci gün etkinlikleri arsında ayrıca Bozcaada ekmek yapımı, yöresel peynir tadımları, Çocuk Atölyesinin “Denizi Balıkçılardan Öğreniyoruz” müzik ve resim çalışması, Foçalılardan geleneksel Foça Yemekleri sunumu ile konuklara mangalda balık ekmek dağıtımı da yer alacak. Akşam İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası bir konserle festivale renk katacak.

Üçüncü ve son gün olan 14 Nisan 2013 Pazar günü etkinlikler, Marsilya Meydanı’nda bal ürünlerinin tanıtımı ve tadımı ile start alacak. Foçalı Balıkçılar uygulamalı olarak ”Parakat Bağlama ve Ağ Örme”yi gösterirken, çocuklara yönelik olarak “Mevsim Meyvelerini Tanıma” etkinliği yapılacak. Tiyatro ve fotoğraf çalışmalarının ardından eski Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Doç.Dr. Gökhan Günaydın’ın katılacağı söyleşide “Biyoçeşitlilik” konusu irdelenecek. Osman Menteşe’nin “Zeytinyağı”, Slow Food İzmir Bardacık Hareketi Lideri Nedim Atilla’nın “Slow Food’un Gerçek Coğrafyası” konulu söyleşiler, Yıldıray Lise’nin konuşmacı olduğu “Korunan Alanlarda Sürdürülebilir Turizm Örnekleri”, Foça Turizm Derneği(TUDER)’in Foça’da Turizm ve Slow Food’un Foça Turizmine Etkisi” konulu panelleri gerçekleştirilecek.

Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin’in “Foça’da Balıkçılık”, Doç.Dr.Harun Güçlüsoy’un “Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarının Güçlendirilmesi Projesi”, Müfit Çıkrıkçıoğlu’nun “Slow Fish” konulu söyleşileri ile devam edecek son gün programı Balık hali duvarlarında yapılan resim çalışmalarının tamamlanması ile sona erecek.

Foça ve yöresini hareketin hedefleri doğrultusunda tanıtmanın yanı sıra amaçlarının biyoçeşitlilik konusuna, doğal ve yerel lezzetlerle bunları kullanmanın gerekliliğini vurgulamak olduğunu belirten Slow Food Foça Zeytindalı Grubu Lideri Gül Girişmen yetişkinlerin yanında çocukların konuya ilgisini çekmeye çalıştıklarını söyledi.

Gül Girişmen “Geleceğe miras bırakabilmek için geçmişi korumak lazım. Yerel tohumları yitirmemek, yerel lezzetlerden vazgeçmemek, bilinenleri sürdürmek, unutulmuşları gün yüzüne çıkarmak lazım. Bunları çocuklara anlatarak, onlara bunun önemini kavratarak geleceğe köprü kurmak lazım. Çok eskilerin evlerini, yaşam alanlarını taşlık bölgelere kurduklarını, ovaları, sulak alanları, toprağı ürün yetiştirmek için özenle koruduklarını göstermek, günümüzde ki tarım alanlarında yapılaşmaya dikkat çekmek istiyoruz. Slow food hareketinin sürdürülebilir olmasını, üreticiyi de tüketiciyi de bu felsefe doğrultusunda bir yaşama alıştırmak istiyoruz. Tüm bunlar için tarımcılar, turizmciler ve balıkçılarla halkımızı Foça’da buluşturuyoruz.”dedi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da Türkiye’nin ilk ve tek yeryüzü pazarı ünvanına sahip Foça’da üç günlük yoğun bir programla yurtiçi ve yurtdışından gelen konukları ağırlayacaklarını belirtti. Gökhan Demirağ; “Foça’nın tarım, turizm ve balıkçılık değerleriyle Uluslar arası Slow Food Hareketi’nin yerinde ve sadece zamanında ürün tüketimini esas alan felsefesini kaynaştırdık. Yerel pazarımız ve yerel tatlarımızla marka olma yoluna girdik. Artık bunları dünya insanlarıyla paylaşmak istiyoruz. Dünyanın en güzel ikliminde ağırlamak için dünya insanlarını Foça’ya bekliyoruz” dedi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2383
Okunma: 2383












Uluay   
ZEYNEP'ce   




2652

   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)