ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Sanat Dostları, “Türkiye’de kadın olmak”ı tartıştı -

   .::


  Yayın Tarihi: 5.3.2013    



Foça Sanat Dostları, “Türkiye’de kadın olmak”ı tartıştı

Foça Sanat Dostları, on beş günde bir düzenledikleri son “Akşam Kahvesi Sanat Buluşması”nda, “Türkiye’de Kadın Olmak” konusunu tartıştı.

1 Mart 2013, Cuma akşamı, Balıkçı Kahvesi’nde gerçekleştirilen toplantıyı açan Hüseyin Yurttaş, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü”ne bir hafta kala toplandıkları için bu “gün”ü, önceden değerlendirmiş olacaklarına değindi. Kadınlarla ilgili bir konuda, toplantıyı yönetenlerin de kadın olması gerektiğini belirterek toplantının yönetimini, Foça Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayla Aksoy ve Foça Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu Başkanı Nuray Çiloğlu’na bıraktı.



Toplantının akışında, Foça Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin Tiyatro Topluluğu, çeşitli şiirler ve metinler okuyarak geceye önemli katkıda bulundular. Nâzım Hikmet’in kendi sesinden ve Ruhu Su’nun sesinden ‘‘Kadınlarımız’’ şiiri ve bestesi dinletildi.

Nuray Çiloğlu’nun hazırladığı “Türk Kadınının İlkleri” metni, bölüm bölüm katılımcılar tarafından okundu. Bu bölümde Zübeyde Hanım, Nene Hatun, Halide Edip Adıvar, Bedia Muvahhit, Feriha Tevfik, Keriman halis Ece, Sabiha Gökçen, Muazzez İlmiye Çığ, Yıldız Kenter, Türkân Saylan, Suna Kan, Ayla Algan gibi ilkleri başarmış Türk kadınları tanıtıldı.

Toplantıya katılanlardan Jinekolog, Dr. Sabriye Ünal, kadınlarımızın maruz kaldığı ensest, kuma, erkek çocuk doğuramama gibi sorunları, anıları arasında yer alan gerçek olaylarla örnekledi.

Ayla Aksoy da, Karadeniz’deki ilk öğretmenlik yıllarında yaşadığı kimi olayları aktararak, başta kuma konusu olmak üzere kadınları hiçe sayan, mağdur eden uygulamaları aktardı.

Hüseyin Yurttaş ise Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye’de, başta seçme seçilme hakkı olmak üzere, kadınlara sağlanan haklarla ve devrimci atılımlarla Türk kadınının çağdaş bir yaşam tarzına kavuştuğunu belirtti.

Toplantı sonunda, 15 Mart’taki Akşam Kahvesi Sanat Buluşması’nda “Zeybek Kültürü ve Zeybeklik” konusunun işlenmesine karar verildi.








Okunma: 1916
Okunma: 1916












Uluay   
ZEYNEP'ce   




3565

   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)