ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Sanat Dostları “Kent kültürü ve insan”ı konuştu -

   .::


Seyfi GÜL     
  Yayın Tarihi: 2.12.2012    



Foça Sanat Dostları “Kent kültürü ve insan”ı konuştu

Foça Sanat Dostları Grubu’nun Foça Belediyesi’nin katkılarıyla 15 günde bir düzenlediği Akşam Kahvesi Sanat Buluşmaları’nın ikincisi 30 Kasım 2012 Cuma günü yapıldı.

Foça Balık Hali üstündeki Balıkçı Kahvesi’nde buluşan yazar-şair, değişik sanat alanlarına mensup sanatçılar ve bazı vatandaşlar “Kent Kültürü ve İnsan” konusunu tartıştılar..

Toplantının açış konuşmasını yapan Foça Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı yazar Hüseyin Yurttaş; antik çağda dahi kentlerin kurulacağı yerler seçilirken belli özellikler arandığını, kentlerin; suya, diğer kentlere ulaşımı sağlayan yollara, yer altı ve doğal zenginliklerin olduğu bölgelere, bina yapımında kullanılacak malzeme, özellikle taş temin edilecek yerlere yakınlığa dikkat edilerek, verimli topraklara bitişik yamaçlara, saldırılardan korunmanın sağlanabileceği sarp tepelere kurulduğunu söyledi. Aliağa bölgesindeki antik Kyme ve Efes’te de görüldüğü üzere hemen hepsinde kanalizasyon olduğunu belirtenYurttaş, bu kentlerin aynı zamanda kültürel merkezler olduğunu ve nüfusun beşte birini alacak büyüklükte birer tiyatronun bulunduğunu anlattı.

BULVAR KENTLERİNE GELİNDİ

Hipodrom, agora, sağlık merkezi, ılıcaların olduğu, bütün caddelerin heykellerle, sanat yapılarıyla süslendiği antik kentlerden bugünün bulvar kentlerine gelindiğini dile getiren Yurttaş; “Yolculuk yaparken herhangi bir şehirden geçerken gözünüzü açtığınızda, apartman sürülerinin arasındaki bulvarda, Kayseri’de mi, Samsun’da mı, İstanbul’da mı, Denizli’de mi olduğunuzu anlamanız çok güç”

KENTSEL DÖNÜŞÜM DİYE BİR UCUBE VAR

“Kentsel dönüşüm diye bir ucube var. Bu ne idüğü belirsiz bir şey. Yıkacaklar, yapacaklar. Neyi ne kadar yıkacak, ne kadar yapacaklar. 1999 depreminden sonra ne yapıldığını gördük. Aynı binalar yerine kondu. Çatlaklar, patlaklar sıvayla kapatılarak oturuluyor. Sokaklarımız sanki altta gömü varmış gibi habire kazılıp duruluyor. Politikacılar istediği gibi kentle oynuyorlar. Belediye Başkanlarının belediyecilik ve şehircilikle ilgili özel bir birikimi yok. Plansız yapılaşma, kaçak yapılar, gecekondular deyince İzmir’de Osman Kibar ve İhsan Alyanak’ı anmadan edemiyoruz. Gecekondu önündeki yollar, tümsekler bile düzeltilmeden asfaltlandı. Herkes bir yerleri kaptı. Okula, sanat merkezlerine, sosyal mekanlara yer kalmadı. Antik kentlerde olan alt yapı bile modern dediğimiz kentlere kurulamadı” dedi.



TİYATROYU ORTAYA ÇIKARIRSAK ŞENLİKLERİ ORDA YAPARLAR

Tarihçi – Yazar - Şairler, Recep Bozkurt, Ahmet Önel, Altan Çiloğlu, Hasan Öztoprak, Yılmaz Mızrak, Tuncay Arslan forum havasında devam eden toplantının ikinci bölümünde özellikle Foça için nasıl bir kentleşme olmalı, nasıl bir kimlik yaratılmalı konularında görüşlerini ortaya koydular. Foça’nın ilkçağlardan beri MOR rengiyle anıldığını, dünyanın ilk tiyatrolarından birinin kurulduğu yer olmasına rağmen bugün bir anfi tiyatrosunun bulunmadığını, tarihi tiyatronun birazda “ortaya çıkarırsak gider şenlikleri orada yaparlar” diye düşünülerek çıkarılmadığına vurgu yaptılar.

KYME’DE, EFES’TE KANALİZASYON VAR FOÇA’DA ÇÖZEMİYORLAR

Bazı konuşmacılar “Antik Kyme’de, Efes’te kanalizasyon var, ama günümüz Foça’sında bu işi hala çözemiyorlar” diyerek ilgililere sitemde bulundular.

İlk bağışçıların kendileri olacağını belirterek Balıkçı Kahvesi’ne kütüphane yapılmasını öneren, bir kent müzesi oluşturulması için girişimde bulunma, toplantılara gençlerin katılmasının sağlanması için çağrı yapma kararı alan katılımcılar; sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta oluşturdukları Foça Sanat Dostları Grubu’na diğer kentlerdeki ilgili çevrelerin de üye olmasını ve toplantılara katılmalarını dilediklerini belirttiler.

14 Aralık 2012 Cuma günü yapılacak üçüncü toplantının konusu “Ege’li Şairler, Ege Şiirleri ve Müziği” olarak belirlendi.

Seyfi GÜL







Okunma: 2045
Okunma: 2045












Uluay   
ZEYNEP'ce   




4698

   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)