ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Kalesi’nde “Şarap zamanın içinden aktı” -

   .::


Seyfi GÜL     
  Yayın Tarihi: 24.9.2012    



Foça Kalesi’nde “Şarap zamanın içinden aktı”

İzmir'in Foça İlçesi'nde, 20 Temmuz Cuma günü yapılacağı duyurulan, ancak bu tarihin Ramazan ayının ilk gününe rast gelmesi nedeniyle iptal edilen 'Zamanın içinden akan şarap' etkinliği 22 Eylül 2012 Cumartesi gecesi gerçekleştirildi.

Saat 21.00’da başlayan etkinlik için serin havaya rağmen Beşkapılar Kalesi tamamen doldu.

Gecenin açılış ve sunuculuğunu yapan Esin Aksoy, katılımcılara hem Türkçe hem de Almanca olarak hitabetti. Aksoy, etkinliğin amacının Almanya’nın Orta Rhein bölgesindeki bağcılık ve şarapçılık kültürünün gelişmesinde rol oynayan bir kültür platformunun şarabın tarihsel süreç içerisinde Foça’dan çıkarak Akdeniz’e, Roma döneminde de kendi bölgelerine gelişine duyulan vefa borcuna bir nebze karşılık verme isteği olduğunu belirtti. Almanya’nın Yukarı Mittelrheintal bölgesini tanıtırken Foça ile benzer kültürel ve mitolojik benzerliklere dikkat çeken Aksoy, örnek olarak Foça’nın Siren Kayalıkları ile Rhein nehrinin en dar yerinde uzun sarı saçlarıyla denizcilere yardım eden Lorelay’ın hikayesini ve Türkiye’nin ay yıldızlı bayrağı ile bölgede yer alan Braubach kentinin mavi beyaz ay yıldızlı bayrağını gösterdi.



Michaela Benn, şarkılarına başlamadan önce Foça’yla tanışmalarının öyküsünü anlattı. Annesi Helga Schmidt’in 1988 yılında gezi için Türkiye’ye geldiğini, Çiğli havaalanında bindiği taksinin şoförüne en yakın kente gitmek isteğini söylediğini ve Foça’ya bu tesadüfle geldiğini, burada Ayfer Çakan’la tanışıp aşık olduğunu, sonraki yıllarda da kendisinin ve ağbisi Erich Kunz ile ailesi ve yakın çevresine mensup pek çok kişinin Foça’yı ziyaret ettiğini söyledi. Benn; üzüm ve şarabın Akdeniz’e tarihsel çıkış kapısının Foça olduğunu tespit etmelerinden sonra 1995 yılından bu yana Foça’da bağ ve şarap kültürünün yeniden canlanması ve Foça Karası projesinin başlaması için ağbisi, gurme, şarap ve bağcılık uzmanı Erich Kunz’un her türlü desteği vermeye çalıştığını ifade etti.


Konuşmalardan sonra Michaela Benn ve Christian Gilles-Sabot sahne aldı. Sabot’nun gitarıyla çaldığı şarkılara Benn, Afrika kökenli Rainmaker adlı müzik aleti ve vokalleriyle eşlik etti. İkili Anadolu’dan çıkarak Foça denizcileriyle şarabın Akdeniz ve diğer Avrupa ülkelerine gidişini Türkçe, Almanca, Fransızca ve İtalyanca şarkılarla anlattılar. Konserin finalini “Telli Telli” ile yapan ikili bu şarkıyı bütün katılımcılarla birlikte söyledi.

Etkinlik için Almanya’dan gelen 6 kişilik ekibin başkanı Erich Kunz ve sanatçılara Foça Belediye Başkan vekili Ercan Yüksektepe tarafından çiçek verildi. Kunz; şarabın bir kültür oluşturduğu ve bu kültürün köklerinin Anadolu olduğunun vurgulandığı etkinliğe destek veren Foça Belediyesi ve katılımcılara teşekkür etti.

Son bölümde dileyen konuklara Almanya'nın Braubrach bölgesinden getirilen 'Beyaz Riesling' ve Foça'nın kırmızı 'Foça Karası' şarabı küçük ölçekli bardaklarda ikram edilerek tadım yaptırıldı.



Seyfi GÜL







Okunma: 1951
Okunma: 1951












Uluay   
ZEYNEP'ce   




4473

   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)