www.focafoca.com


FOÇA ZANGOÇ EVİ - HARABEDEN ŞAHANEYE

Emekli makine mühendisi Ömer Torun’un satın alarak özenle restore ettiği harap Rum evi butik ev otel olarak turizme kazandırıldı. Evin geçmişini, yaşayan kişi ve tarihi belgelerden tarayarak mübadele öncesi Foça Kilisesi’nin Zangoç’una tahsisli lojman olduğunu tespit eden Torun “Zangoç Evi” adını aynen devam ettirmeye karar verdi.

Ömer Torun(52), 25 yıldan fazla, bir petrol şirketinde yurtiçi ve yurtdışında çeşitli kademelerde çalıştıktan sonra. Foça’ya gelmiş. İlk gelişte olmasa da ikincisinde Foça’ya kendi tabiriyle bayılmış.

Küçükdeniz sahilinin iki arka sokağında, 181 ve 177 sokakların kesiştiği yerde aynı bahçenin iki ucuna kondurulmuş harabe halde iki ayrı evin bulunduğu bahçeli yapıları satın almış.



1897 YILINDA YAPILMIŞ

Evlerden küçük olanın kapısında yapım tarihi olarak 1897 yılı Mart ayı ve “Foça Zangoç’unun Evi’dir” anlamına gelen Grekçe kazınmış ibareler bulunuyor. Ömer Torun kişisel merakını yenemeyip araştırmalar yapmış. Foça hakkında Fransız Felix Sartıou ve bazı diğer kaynakları okumuş, Foça’nın yaşlılarından, tarih araştırmacılarından, benzer diğer ev sahiplerinden yola çıkarak İstanbul ve Atina Patrikhanelerine, Küçük Asya araştırmaları ve Lozan Mübadilleri Dernekleri’ne ve Foça’dan göç etmiş mübadillerin bazılarının Yunanistan’da yaşayan torunlarına ulaşmış. Evde ilk misafirler olarak onları ağırlamak istemiş. Ancak olmamış. Ama Foça’daki Lola Otel’in eski sahiplerinin torunu olan Zaharo Fratzeskou’dan hem bilgi hem ziyaret sözü almış.



ZANGOÇ’TAN SONRA MÜEZZİNE TAHSİS EDİLMİŞ

Bu arada Zangoç Evi’nin zorunlu mübadeleye tabi tutulan Midillili Müezzin’e tahsis edildiğini, müezzinin küçük gelmesi nedeniyle bahçenin diğer ucuna ikinci evi yaptırdığını öğrenmiş.

Ömer Torun araştırmalarının ardından, yılların birikimiyle aldığı harabe evler için projeleri çizdirir, restorasyon izinlerini alır. Taş ustalarını bulur. Orijinaline sadık kalmaya dikkat ederek özene bezene işe başlar.

Dekoratif çizimleri kendisi yapar. Kapıların, pencerelerin cam kısımlarını Foça’nın rüzgarı, denizi, masmavi gökyüzü, yıldızları, martıları, balıkları, gemileri ve adını aldığı fok figürlerinden vitraylarla süsler.



Bahçe duvarları arasındaki nişlere seramik sanatçısı Koncagül Ağaoğlu’nun yarattığı ve yazar Elif Şafak’ın Med Cezir adlı kitabına da kapak olan Foça Kızı figürlerini, bahçedeki kuyunun üzerine granit mermer üzerinde yönleri doğru olarak gösteren rüzgar gülü desenli kapağı kondurur. Bahçeyi yeşillendirir, yeni ağaçlar diker.

Üst katında bir ebeveyn odası, iki kişilik çocuk odası, banyosuyla, alt katında mutfak ve salonuyla klasik Rum evlerinin arka bölümlerindeki büyük ve harika düzenlenmiş bahçesiyle Foça Zangoç Evi böylece ortaya çıkar.

Eskiye uygun yapısı ama modern bir dünya evinde bulunması gerekli tüm araçlarıyla Zangoç Evi turistik konaklamalara açılır. Gelen; evinin rahatlığında huzur içinde dinlensin istenir.



TATİL BİTER KİMSE GİTMEK İSTEMEZ

Sessiz sakin ortamıyla, denize, çarşıya, eğlence mekanlarına yakınlığıyla, dost canlısı sahiplerinin komşuluğunda ilk konuklar Almanya’da yaşayan dört kişilik bir Türk aile olur.

Onların memnuniyetiyle ikinci konuklar yine Almanya’dan Hande Şentürk Kraft, eşi Florian Kraft ve iki küçük kızları gelir. Tatil biter ama kimse gitmek ve de bu evden sonra otelde kalmak istemez.



BURASI SIRADAN BİR EV DEĞİL

Alman Mimar Florian Kraft 15 yıl önce günübirlik gezmek için Foça’ya geldiğini ve unutamadığını belirterek Zangoç Evi’nin çok saygılı bir şekilde restore edildiğini söyledi. Kraft ”Gördük ki burası sıradan bir ev değil” derken arkeolog eşi Hande Şentürk Kraft ise “İnternet’te böyle güzel restore edilmiş bir evi görünce buraya gelmeyi çok istedik. İki küçük çocuğumuz var. Onların da tatilde biraz özgür olmalarını istiyoruz. Hem de güvenli bir ortam arıyoruz. Bu yüzden burayı tercih ettik. Foça’ya daha önce iki kez gelmiştim. Böyle küçük sakin ve merkezi yerleri tercih ediyoruz. Her şey çok güzel.” dedi.

Foça Zangoç Evi’ni hayata geçiren Ömer Torun; eşi Şükran Torun ile birlikte çok zaman ve birikimlerini harcayarak harabeden hayallerindeki eve muhteşem bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini ve her noktasında ayrı bir emek harcadıkları evin kendileri gibi gelenleri de mutlu ettiğini söyledi.



BİR OTELDE DÖRT KİŞİNİN KONAKLAMA ÜCRETİNDEN FAZLA DEĞİL

Ömer Torun; “ 2004 yılı Temmuz ayında aldığımız evi tesadüftür ki 2013 yılında yine bir Temmuz ayında tamamlayabildik. Buradan yüksek maddi beklentilerimiz yok. Foça ve Türk insanı hakkında olumlu intibalar bırakmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle fiyatımız bir otelde dört kişinin konaklama ücretinden fazla değil. Gelenlerden fiyat konusunda da çok olumlu tepkiler aldık. Facebook’ta “Foca Zangoc Evi” adlı bir sayfa oluşturduk. Burada adresimiz iletişim numaralarımız yer alıyor. Web sayfamız da hazırlık aşamasında. Bizimle bahçenin iki ucunda aynı tarihi geçmişi soluyacak, evin her bölümünde ve bahçesinde huzur bulacak, sakin ve özgür bir tatil geçirerek evine mutlu dönecek insanları konuk etmek için bekliyoruz” dedi.



Seyfi GÜL