ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Lükse Övgü -

   .::


  Yayın Tarihi: 10.10.2010    



Lükse Övgü



Lükse Övgü
Yazar: Thierry Paquot
Tür: Deneme
Çeviri: Orçun Türkay
Can Yayınları, 21 Eylül 2010

Son iki yüzyılın alışkanlıklarına, değer yargılarına zekice saldırılar düzenleyen Thierry Paquot bu kez lüksü övüyor. Hem de çok “şık” bir biçimde. Lükse Övgü, lüks sözcüğü üzerine yapılmış tüm tanımlamaları sorgularken, bu kavram hakkında sahip olduğumuz değer yargılarını da yeniden düşünmeye zorluyor.

Bir Sanattır Öğle Uykusu ile ülkemizde büyük ilgi gören Thierry Paquot, “Lüks dediğimiz nedir?” sorusuna, yine kendine özgü eğlenceli, zeki ve akıcı üslubuyla yanıt arıyor. Paquot, lüks deyince akla ilk gelen pahalı çantalar, parfümler, şık lokantalar, gösterişli eşyalar, hayal ötesi yolculuklar gibi unsurların çok daha dışına çıkarak, derinlere inerek ele alıyor lüks olgusunu. Dahası, sözcüğün çağrıştırdığı hemen her şeyin kökenlerine inip tekrar tanımlıyor bu olguyu.

Thierry Paquot lüksü, para ve ekonomi temelli bir toplumda insanın zamanını canının istediğince kullanabilmesi için bir araç olarak gösterirken, bir kere daha yerleşik düşüncelere şiddetle karşı çıkıyor. Lükse Övgü’de ele alınan lüks kavramı, ekonomik boyuttan çok öte bir davranış tarzı, kurtarıcı bir ölçüsüzlük, bireyi kendiyle uzlaştıran bir yaşama sanatı olarak öne çıkıyor. Paquot gereksiz olan şeylerin gerekli yanlarını keşfetme deneyimini “lüks” olarak adlandırıyor ve ona “ütopik” değerler yükleyerek belki de bu kavramı bugüne dek hiç irdelenmemiş yanlarıyla ele alıyor. Tabii ki lüksün mutluluk üzerine etkisini de gözden kaçırmadan sıralıyor düşüncelerini.








Okunma: 1925
Okunma: 1925

















Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)