ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Isabel Allende "Denizin Altındaki Ada" -

   .::


  Yayın Tarihi: 21.9.2010    



Isabel Allende "Denizin Altındaki Ada"



Büyüleyici, gerçekçi, zeki anlatımıyla dünyanın beğenisini kazanan Şilili yazar Isabel Allende, Denizin Altındaki Ada’da boyun eğmeyen bir insanın öyküsünü anlatıyor bir kez daha. Allende’nin tüm diğer edebi yeteneklerinin yanı sıra sıcak, samimi, hayatın içinden anlatımı sayesinde, daha ilk sayfalardan itibaren romanın baş karakteri Zarité’yi çok iyi tanıdığınızı hissediyorsunuz. Her yeni satırda Denizin Altındaki Ada yüreğinizde yaşayan bir öykü olup çıkıyor; Zarité’nin yer yer dehşet verici, yer yer şaşılacak kadar mutluluk dolu hayatının izinde…

Ünlü Şilili yazar Isabel Allende’nin günümüz Haiti’sinde uzun bir araştırma döneminin ardından kaleme aldığı ve gerçek olayların üstüne kurguladığı Denizin Altındaki Ada’da, XVIII. yüzyılın sonunda, binlerce kölenin ölümüne çalıştırıldığı Saint-Domingue’de “bir diğer” köle olarak doğan Zarité’nin öyküsüne şahitlik ediyoruz. Zarité’nin mutluluğu ve hüznü bir biri ardına yaşaması, hem şans hem de şanssızlıkların yaşantısına girmesi, Isabel Allende’nin güçlü anlatımıyla satırlara yansıyor.

Zarité, dokuz yaşında küçücük bir kızken zengin toprak ağası Toulouse Valmorain’e satılmıştı ama hep evde çalışan bir hizmetkâr olarak ne şekerkamışı tarlalarındaki yorucu hayatı biliyordu, ne de şeker öğütme makinelerinin başındaki boğucu ve zahmetli çalışmayı. Doğasında bulunan iyi kalplilik, ruh gücü ve dürüstlük sayesinde, kölelerin bu zor koşullar altında hayatta kalabilmelerine yardımcı olan sırlarına ve manevi dünyalarına nüfuz edebilmiş, efendileri olan beyaz adamların kötülüklerine yakından tanık olmuştu.

Zarité, kolonideki dünyanın bir yansıması olan küçük bir âlemin merkezinde yer alıyor. Isabel Allende’nin derinlemesine şekillendirdiği karakterler arasında Zarité’nin Efendisi Valmorain, onun kırılgan İspanyol eşi Eugenia ile duyarlı oğlu Maurice, bilge Doktor Parmentier, Yüzbaşı Relais’yle kibar yosma Violette, şifa dağıtıcı Tante Rose, asi köle Gambo, Denizin Altındaki Ada’nın ana kişileri olarak öne çıkıyor.

Doğup büyüdüğü topraklardan uzaklara savrulan ve efendisi tarafından New Orleans’a götürülen Zarité, özgürlüğe kavuşacağı yepyeni bir hayatın özlemini yüreğinde taşırken, serinkanlılıkla dönüp geriye bakabilmeyi de başaracak. Ancak tüm yaşadıklarının “talihin ona gülüşü” mü yoksa “talihin yön değiştirmesi” mi olduğunu kim bilebilir…








Okunma: 1948
Okunma: 1948

















Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)