ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Kozbeyli'de bir pazar günü -

   .::


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN
    
  Yayın Tarihi: 6.12.2009    



Kozbeyli'de bir pazar günü








Pazar var pazar içinde, pazar Kozbeyli içinde...

Kentlerin kapalı alan sendromundan uzaklaşmak için hafta sonları mutlaka bir yerlere kaçıyorsunuzdur. Bir hafta sonunuzu da Kozbeyli'ye ayırmanızı salık verebilir miyim?

İster İzmir, ister Manisa, hatta Menemen, Aliağa ve Foça'da olun bir değişiklik yapmak istediğinizde, Pazar günleri kurulan Kozbeyli'nin minik yerel pazarı aklınızın bir köşesinde dursun. Ben bugün gittim pek hoşlandım... Bazen rutinin dışına çıkıp farklı yollarda yürümek bile büyük bir değişiklik gibi gelir insana ya, işte belki sırf bu yüzden çıkıp gitmeli uzaklara...

Uzak, ne kadar uzak? Yakın çevremizde evimizden bir eşofman mesafesinde ne çok kaçılacak yer var aslında. Bir pazar sabahı serkeşliğiyle yıkarken yüzünüzü, enine uzununa gerinirken yatağınızda, hafta içi çalışma saatlerinizde kendinize verdiğiniz sözü tutmak istemediğinizi fark ettiğiniz olur mu? Hani bu pazar yataktan çıkmayacaktınız! Hani bütün günü kanapenizle yatağınız arasında geçirecektiniz, hani bitki çayları, nar, portakal suyu gibi sağlıklı içeceklerle kızarmış kepek ekmeği ve tuzsuz peynirle yapacaktınız pazar kahvaltınızı.

Kendimize bile olsa tutulmayan sözlerle uyanırız günlerin binlercesine ve sıradan bir pazar gününe. Ani alınan kararla koşar adım kırlara doğru, haydi... Foça sapağından dönün Yeniköy ve Kozbeyli levhasını sağda fark edince hemen sapın, sadece 5 kilometre ötede...

Kozbeyli'yi bilmeyeniniz yoktur, gerek dibek kahvesi geleneği ile gerekse Kemal Anadol'un "Büyük Ayrılık" romanıyla ve elbette Ege denizine tepeden göz kırpan çapkınlığıyla Kozbeyli kişilikli bir İzmir köyüdür.

Pazar günleri küçük şirin bir köy pazarı kuruluyor Kozbeyli meydanında. Köy büyükşehrin kaçkınlarıyla dolar adeta. Bu gün Kozbeyli'de güzel değişiklikler fark ettim. Belki bütün gördüklerimi şimdi aktaramayabilirim ama, bir kaç güzel ayrıntıyı mutlaka sizlerle paylaşmalıyım.

Kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizin en önemlisi özgün yemeklerimizi bugünlere taşımak ve yaşatmak adına kolları sıvamış bir çift ile tanıştım; Hülya ve Nadi Öztüfekçi çifti. Selluka Yemek Evi koymuşlar mekanlarının adını. Selluka; Güney Amerika kökenli tropikal bir sarmaşık çiçeği, İzmir'de yetişiyormuş. Adı gibi özel bir mekan olmuş Selluka Yemek Evi, spesiyal olarak, İzmir mantısı hani Selanik mantısı olarak da bilinen üçgen kulaklı mantı vardır ya işte onu yapıyorlar. Bunun yanında Ege otlarının bütün çeşitlerini mevsiminde zeytinyağıyla ve toprak kaplarda hazırlıyorlarmış. Fast Food tarzı yabancı yeme içme alışkanlığına karşı adeta savaş açmış olan Öztüfekçi çifti, Tük mutfağına ait lezzetlerin kaybolmaması için keyifli bir çaba içindeler. Hemen ayaküstü uğraması bir merhabaydı benimki ama, Hülya Hanımın ikramı cevizli kabak tatlısıyla muhabbet ister istemez ballanıp uzadı.

Selluka Yemek Evi'ne ne zaman giderseniz gidin bulabileceğiniz enfes tatların başında Kavala kurabiyesi, fırın sütlaç ve ev baklavası geliyormuş. Yolunuzu Kozbeyli'ye düşürdüğünüzde Şakir'in Dibek Kahvesine zaten bir şekilde uğruyorsunuz, Selluka'da, Şakir'in dibek kahvesiyle yan yana. Rezarvasyonla gidenler arzu ettikleri yemek çeşitleriyle karşılaşmakta işi garantiye alıyorlarmış, benden duymuş olun.

Kozbeyli bu pazar yine dopdoluydu, çekime gelmiş fotoğraf grupları ellerinde kameralarla ışığı kovalıyorlardı her yerde... Güneş, aydınlık bir köyü muştularken ormanlık yamaçlara, yağhaneler dağlardan toplanan zeytinleri sıkıyorlardı. Kozbeylili Gönül Parlak'ın pişirdiği puf pidelerden satın aldım pazar yerinden. Üzerlerine kaymak ve yoğurt sürülen hamura, pide şekli verilerek susam serpilip odun ateşinde pişiriliyormuş, tanesi 2 TL. oldukça lezzetli. Ayrıca ekşi maya köy ekmekleri, erişte ve tarhanalar, otlar, salçalar, turşular, yeşil ve tuzlanmış sele zeytinler satılıyor pazarda.

Yörede yetişen balkabaklarını da unutmayayım, malum şunun şurasında yılbaşına ne kaldı. Çok güzel tatlı kabakları da vardı pazarda, bir gün balkabağıyla yapılabilecekleri yazmalıyım, sözüm olsun.

Diyorum ya ışık ve renkler bir harikaydı, sonbahar bitmemiş miydi dedirten güneşli bir Aralık günüydü. Ege'de yaşamak Tanrının bir lütfu olmalı!

Selluka Yemek Evi
0 232 826 10 62
Kozbeyli - Foça - İZMİR


www.ascifok.com







Okunma: 8912
Okunma: 8912

















Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)