ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Kitap Kulübü üyelerine Ortaçağda Foça ve Şap’ı anlattı

   .:: Etkinlikler / Kültür Sanat


Seyfi GÜL     

  Yayın Tarihi: 9.5.2014    


Kitap Kulübü üyelerine Ortaçağda Foça ve Şap’ı anlattı

İzmir’in Foça ilçesinde kitap okumayı teşvik etkinlikleri, Demokrasi Meydanı’na kurduğu açık kütüphane ve her yıl binlerce bedava kitap dağıtımıyla tanınan Foça Kitap Kulübü üyeleri Sebahattin Karaca’yı konuk etti. İki haftada bir gerçekleştirdikleri Perşembe buluşmalarının turizmci ve yerel tarih araştırmacısı konuğu Sebahattin Karaca üyelere ortaçağda şap madeninin, Foça ve Yenifoça’nın önemini anlattı.

1200’den 1500’lü yıllara kadar şapın altından daha değerli bir maden olduğunu, Yenifoça’dan çıkarılan ve Foça’dan tüm Avrupa ülkelerine taşınan şapın mor rengi dolayısıyla dünyada tek olduğunu, Akdeniz’e kıyısı bulunan zamanın kuvvetli şehir devletlerinin bu madeni ele geçirmek için Sakız adasıyla birlikte Foça kıyılarına seferler yaptıklarını anlatan Karaca zamanın kristalize ürün elde etme yöntemlerini de temsili fotoğraflarla sundu.



Çıkarılan taşların toprak ocaklarda 1 ay yakıldığını, akar hale gelen maddenin soğuk suyla başka bir havuza alındığını bu işlemin birkaç kez tekrarlanmasının ardından kristalize şap elde edildiğini dile getiren konuşmacı bu maddenin hafif ilaç yapımında, kağıt, tekstil ve boya endüstrisi gibi neredeyse her alanda kullanıldığını söyledi.

Cenevizlilerin çok kazançlı bu işi yaparken güvenlik ve sağlıklı yaşam amaçlı olarak imar faaliyetlerine de önem verdiklerini belirten Sabahattin Karaca, döneme ait olayları öyküsel bir anlatımla aktardı.

Sebahattin Karaca; Osmanlı ve Türk kaynaklarında bulunmayan bu bilgileri Alman kaynaklarından temin ettiğini vurgulayarak “Bu bölge hem şap madeninin, hem bu uğurda yapılan savaşların, hem de 3000’e yakın çalışandan vergi dışında haraç alınmasıyla bir nevi mafyanın çıkış noktası. Yaşananlar çok ilginç ve onlarca filme konu olacak kadar zengin. Cenevizlilerin yoğun etkileri var. Bizler onların torunlarıyla bağlantı kurarak, kardeş şehirler edinerek bu tarihi onlara da anlatmalıyız. Turizme böylede bir pencere açmalıyız” dedi.

Sunumun ardından üyeler adına Foça Kitap Kulübü Başkanı Ayla Karatekin, Karaca’yı kutlayarak çiçek verdi.



Seyfi GÜL







Okunma: 3023
Okunma: 3023












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)