ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’da ‘‘Benden Selam Söyle Anadolu’ya’’ fırtınası

   .:: Etkinlikler / Kültür Sanat

  Yayın Tarihi: 8.3.2014    


Foça’da ‘‘Benden Selam Söyle Anadolu’ya’’ fırtınası

Aydın doğumlu yazar Dido Sotiriyu’nun aynı adlı ünlü romanından, ilk kez uyarlanan ve “Yeryüzü Sahnesi, İzmir” tarafından sahnelenen ‘‘Benden Selam Söyle Anadolu’ya’’, Foça’ya geliyor. 2 bölümlük oyun, 11 Mart 2014 Salı günü, saat 20.00’da, Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde, Foçalılara “merhaba/kalimera!” diyecek.

Atilla Tokatlı’nın çevirdiği romandan ve Hüseyin Kaplan’ın çalışmasından yola çıkılarak yazılan oyun, ülkemizde ve dünyada ilk kez sahneleniyor. Roman, 1982’de Türk- Yunan Barış ve Dostluk Ödülüne değer görülmüştü. Oyun, sahnelenmeye başladığı günden bu yana, büyük bir ilgi ve beğeniyle izleniyor.

Oyunda, 1. Dünya Savaşı öncesinde başlayıp, İzmir’in Kurtuluşu ile biten bir dönem; Şirince’de doğup, Yunanistan’a mülteci olarak göçmek zorunda kalan Manoli Aksiyotis’in gözünden anlatılıyor. Oyunu, topluluğun genel sanat yönetmeni Haluk Işık yazdı ve yönetti.

Oyunda, Dido Sotiriyu’yu Yasemin Şimşek Tüzün, Manoli’yi Yılmaz Tüzün canlandırıyor. Aydın Kahveci, İlker Yasin, Aslıhan Işık, Neslihan Erkaya ve Alpay Yurtsevenler’in rol aldığı oyunun müziklerini, Serap Çiğdem Şahin ve Doğukan Yurt düzenledi. Nilay Yıldıran Hastürk’ün yönetmen asistanlığını üstlendiği oyunda, ışık, ses ve görüntü uygulamaları Burak İnanır ve Alp Tuncer tarafından gerçekleştiriliyor. Döneme ait görüntüler, Halil Hastürk tarafından hazırlandı. Oyunun çevre düzeni, giysi ve afişinde, ödüllü tasarımcı Aslıhan Işık’ın imzası var.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı;

“Yerel yönetim anlayışımız gereği, kültür ve sanatı vazgeçilemez değerler olarak görüyoruz. Belediyemiz bünyesinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikler yanında, nitelikli sanat ürünlerini ilçemizde konuk ederek, Foçamızın bu alanda da bir çekim merkezi olmasını hedefliyoruz. Şimdi de, saygın bir topluluğu ve oyununu, Foçalı sanatseverlerle buluşturacağız. “Yeryüzü Sahnesi, İzmir”, konusu ve işlenişiyle çok önemli bir yapıt sunacak. Benden Selam Söyle Anadolu’ya, bu topraklarda yaşanan, bir yandan ülkemizin emperyalizm kıskacından kurtularak özgürlüğüne kavuşmasını, bir yandan da savaş denen belanın, bireysel ve toplumsal sonuçlarını anlatmaktadır. Sonsuz bir barış ve kardeşlik temasıyla işlenen oyunu izlerken, “bir daha olmasın” diyeceğiz. O acılı günleri yaşayanları, topraklarından uzaklara savrulanları anacak, özgürlük ve bağımsızlığımız uğruna bedel ödeyenleri saygıyla selamlayacağız. Foçalı hemşerilerimi, bu çok anlamlı ve önemli sanat şölenine bekliyorum.”






Okunma: 2189
Okunma: 2189












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)