ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Kitap Kulübü Recep Bozkurt’la söyledi söyleşti

   .:: Etkinlikler / Kültür Sanat


Seyfi GÜL     

  Yayın Tarihi: 13.12.2013    


Foça Kitap Kulübü Recep Bozkurt’la söyledi söyleşti

İzmir’in Foça İlçesi’nde kitapseverlerin oluşturduğu Foça Kitap Kulübü’nün üyeleri her ay bir yazarla söyleşi programı kapsamında eğitimci-yazar Recep Bozkurt’u konuk etti.

Bozkurt “Zeybek Kültürü- Zeybek Türküleri - Zeybek Oyunları” konulu söyleşisini bağlamasıyla çalıp söylediği ezgilere tüm konukları katarak zevkli bir etkinliğe dönüştürdü..

Her yıl geleneksel kitap şenliğinde binlerce kitabı ücretsiz dağıtan, kitap okuma alışkanlığının sürekli olması için Demokrasi Meydanı’na açık kütüphane kuran, Perşembe günleri Foça Halk Kütüphanesi’nde toplanarak yeni bir kitabı tartışan Foça Kitap Kulübü üyeleri 12 Aralık 2013 saat 11.00’daki buluşması hayli renkli geçti.



Zeybek kültüründe Mavi ve Mor’un önemine dikkat çeken Recep Bozkurt, Mavi’nin özgürlük ve bağımsızlığı, Mor’un asaleti simgelediğini, aynı zamanda Mor’un Foça’nın tarihsel rengi olduğuna vurgu yaptı. Yörede çok yetişen Karabaş Otu’nun mor çiçeklerinin de katkısı olmakla birlikte mor renginin ilçeden tüm dünyaya ihraç edilen Şap (Aluminyum Sülfat)’tan geldiğini, zeybeklerin başlarına mor renkli yazmalardan taç yaptıklarını anlatan yazar, zeybek oyunlarının kuralsız serbest oyunlar olduğunu söyledi.

ATATÜRK - SARI ZEYBEK

Recep Bozkurt; “Zeybek oyunları bağımsızdır. Oynayan içinden nasıl gelirse o figürlerle özgürce oynar. Ritim ve müzik birliği dışında kural yoktur. Yalnız erkek değil, kadınlar için de çok güzel zeybekler vardır. Zeybek adaletsizliğe ve kötü yönetime başkaldırının simgesidir. Dağa çıkar. Sonunun ya yağlı kurşun, ya da yağlı urgan olacağını bilir. Halk onu yalnız bırakmaz. Ne yapar eder onu dağda yaşatır. Zeybekler - Efeler Kurtuluş Savaşı’na emirsiz, kumandasız kendiliklerinden katılmışlardır. Atatürk’ü çok severler. Kendilerinden görürler. Bu yüzden ona “Sarı Zeybek” adını vermişlerdir” dedi.



Recep Bozkurt söyleşisinin bölüm aralarında Bülent Uprak’ın gitarı eşliğinde bağlamasıyla zeybek havalarından örnekler verdi. “Kütahya’nın Pınarları” türküsünde zeybek danslarını sergileyen yazar Yılmaz Mızrak ile “Bilecik Hanım Karşılaması”nda Hülya Özdoğan Çapa izleyenlerden büyük alkış aldı.

Foça Kitap Kulübü Başkanı Ayla Karatekin’in katılımcılara teşekkür konuşması ve Recep Bozkurt’a çiçek takdiminin ardından etkinlik sona erdi.



Seyfi GÜL







Okunma: 3229
Okunma: 3229












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)