ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Yeryüzü Pazarı’nda çekme makarna ziyafeti var

   .:: Etkinlikler / Kültür Sanat


Seyfi GÜL     

  Yayın Tarihi: 7.12.2013    


Foça Yeryüzü Pazarı’nda çekme makarna ziyafeti var

Merkezi İtalya’da bulunan Uluslararası Slow Food Hareketi tarafından özellikleri ve uygulamalarıyla “Dünyanın 28.nci Yeryüzü Pazarı” olarak ilan edilen Foça Yerel Pazarı’nın kurucusu Foça Zeytindalı grubu üyeleri 10 Aralık 2013 Salı günü ilçenin kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerinden “Çekme Makarna”yı yapacak ve pişirerek katılımcılara ikram edecek.

İyi, Temiz ve Adil sloganını kullanan Slow Food Hareketi’nce her yıl 10 Aralık günü tüm dünyada “Terra Madre Day” “Toprak Ana Günü” olarak değişik etkinliklerle kutlanıyor. 2004 yılından beri 160 ülkede kutlanan ve “toprağın bereketine şükür” anlamını taşıyan günün bu yıl ki teması olarak ”yöresel unutulmaya yüz tutmuş yemekler” seçildi.



Tüm dünyada “unutulmaya yüz tutmuş” gıdaları “Ark of Taste –Nuh’un Ambarı” adıyla listelemek ve risk altındaki yemekleri tekrar gün yüzüne çıkarmak için özel bir çalışma yapan uluslararası harekete Foça “Çekme Makarna”sıyla adını yazdırdı.

“Çekme Makarna”nın yörenin geleneksel bir ürünü olduğunu, ama günün şartlarının getirdiği kolaylıklar dolayısıyla yapımının unutulduğunu belirten Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen; 10 Aralık 2013 tarihinde saat 14.00’da hava şartlarına bağlı olarak Foça Demokrasi Meydanı veya Reha Midilli Kültür Merkezi’nde “Toprak Ana Günü” kutlamalarını yapacaklarını söyledi.

Girişmen; “Bu özel günümüze yöresel yemekler konusunda araştırmaları ve kitaplarıyla tanınan Nurdan Çakır Tezgin konuşmacı olarak katılacak. Foçalı hanımlar ve öğrencilerle “Çekme Makarna” yapacak ve pişireceğiz. Dileyenlere tarifini de vereceğimiz çekme makarnayı katılımcılarla hep birlikte yiyeceğiz. Tüm Foçalıları ve öğrenmek isteyen herkesi etkinliğimize bekliyoruz. “Geleneğimiz geleceğimizdir” parolasının yol göstericiliğinde amacımız sözlü tarihin yaşaması ve kaybolmuş başka tatlara ulaşabilmektir” dedi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2426
Okunma: 2426












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)