ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça El Emeği takı ustaları üçüncü büyük sergilerini açtı

   .:: Etkinlikler / Kültür Sanat


Seyfi GÜL     

  Yayın Tarihi: 24.8.2013    


Foça El Emeği takı ustaları üçüncü büyük sergilerini açtı

Foça El Emeği Takı Grubu geleneksel yılsonu sergilerinin üçüncüsünü Foça Reha Midilli Kültür Merkezi Sergi Holü’nde açtı. 23 Ağustos 2013 Cuma günü saat 17.00’da düzenlenen açılış törenine CHP’li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve ilçede incelemelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da katıldı.

Foça Halk Eğitim Merkezi ve Foça Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu kurslarda eğitim aldıktan sonra üç yıl önce oluşturdukları Foça El Emeği Takı Grubu ile çalışmalarını sürdüren 14 kişilik grupta Dilek Demir, Kadriye Kaya, Bedriye Demirci, Ferda Ünal, Figen Ercan, Fatoş Akyol, Manolya Sucukçu, Ayşe Cömert, Ferhan Ünal, Nurcan Alp, Merve Kaya, Mine Kaya, Mürvet Tink ve Yasemin Uzunöner yer alıyor.

Foça’da ev hanımlarının orijinal takı tasarımları ve takılar üretmesi yolunda ilk çalışmaları yapan, Foça dışında da sergilere katılan grup üyeleri Foça’da “Takı’nın Ustaları” olarak anılıyor.



Klasik malzemeler dışında Foça’nın sahil taşlarını toplayarak takıya dönüştürdüklerini, büyük zahmet ve emek isteyen boncukları işleyerek Foça tabloları, Atatürk tabloları oluşturduklarını, Atatürk imzası ve özlü sözlerini estetik duvar panolarına dönüştürdüklerini, bileklik, gerdanlık, kemer, toka ve kadın süs eşyalarında kendi tasarımları olan ve bir benzeri olmayan binlerce değişik ürün elde ettiklerini belirten grubun lideri Yasemin Uzunöner, standlarda satışın dışında ilçe dışından çok sayıda sipariş aldıklarını söyledi.

Yasemin Uzunöner; “Foça’da yaşayan, en az üç yıldır takı yapan ve pek çoğu emekli olan bayanlar bir araya gelerek bu grubu oluşturmuş ve bir amaç belirlemiştik. Foça denince insanların aklına Foça Takıları da gelsin. Bir proje yaptık. Tek renk, tek model dedik ve Foça sahil taşlarını işledik. Bileklikler, tokalar, kemerler denize girilip çıkılırken, duş alınırken bile çıkarılmasın diye özel makrame düzenleri bulduk. 70.000 boncukla yaptığımız tablolar var. Kancalı iğne ile yaptığımız ve bizim bulduğumuz teknikler var. Foça Belediyesi’nce sağlanan standlarda bulunan hiçbir ürün bu sergide yer almıyor. Yine de hepsi sergi için özel üretilmiş binlerce ürünle buradayız. Biz İzmir’e, diğer kentlere hatta yurtdışına açılmak, bu tür sanatsal sergilere katılmak istiyoruz. Ülkemizin her il ve ilçesinden teklif bekliyoruz” dedi.

Sergi 26 Ağustos 2013 Pazartesi günü dahil 10.00 -24.00 saatleri arasında açık kalacak.



Seyfi GÜL







Okunma: 2873
Okunma: 2873












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)