ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Aşkın Ayrancıoğlu ödüllü karikatürleriyle Foça Sergisinde

   .:: Etkinlikler / Kültür Sanat


Seyfi GÜL     

  Yayın Tarihi: 14.8.2013    


Aşkın Ayrancıoğlu ödüllü karikatürleriyle Foça Sergisinde

Ressam Karikatürist Aşkın Ayrancıoğlu; ulusal ve uluslararası düzeyde ödüller kazanmış karikatürlerini, Foça Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde sergiliyor. 13 -16 Ağustos 2013 tarihleri arasında açık kalacak sergide bazıları sanatçının yargılanmasına neden olan 30 dolayında eseri yer alıyor.

Sergi 13 Ağustos 2013 Salı günü saat 18.00’da Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın da hazır bulunduğu bir törenle açıldı.

Gerek konuları ve gerekse resim tablolarını andıran zengin görsellikleriyle ilk günden büyük ilgi gören Ayrancıoğlu karikatürlerinde, aldığı resim eğitimi ve yıllardır sürdürdüğü resim öğretmenliğinin etkisi ile çizgiden çok resim ağırlıklı öğeler görülüyor.



Aslen Sinoplu olan, çocuk romanı ve eleştiri türünde yayınlanmış kitapları bulunan, 25 yıldır karikatürle uğraşan, onlarca karma ve kişisel sergiye katılan, eserleri yurtiçi ve yurtdışında yüzlerce yayında yer alan, Amerika, İtalya, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerde çeşitli karikatür müzelerinde eserleri sergilenen, 30’u yurtdışından olmak üzere 80’in üzerinde ödül kazanan, 6 kez dünya birinciliği ödülüne layık görülen Aşkın Ayrancıoğlu Foça’yla çalışmalarını izleyen sanatseverlerin ilgisi ve ısrarı üzerine tanıştığını söyledi.

Ayrancıoğlu; “ Geçmişten bugüne çalışmalarımı takip eden dostların isteği ve Foça Belediyesi’nin desteğiyle Foça’da sergi açtım. Çok mutluyum. Foça’nın aydın insanlarıyla da bu vesileyle tanıştım. Karikatürlerimde bütün toplumsal sorunları irdelemeye çalışıyorum. Savaş, açlık, adaletsizlik, kadın ve çevre sorunları gibi hemen her konuyu karikatürün vurucu diliyle yansıtmaya çabalıyorum. 2002 -2004 yılları arasında; Sinop’un Boyabat İlçesinde bir arkadaşımla açtığımız sergide yer alan ve darbeleri eleştirdiğim karikatürlerim nedeniyle yargılandım. Ama sanatçı olarak darbeleri eleştirme hakkımız olduğu belirtilerek beraat ettik. Onun dışında zaman zaman sansüre uğramak, eserlerimizin yayınlanmaması gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Ama karikatür varlığını bir şekilde sürdürmeye devam ediyor” dedi.

Sergide büyük çoğunluğu Amerika, İran, Japonya, Güney Kore, Çin ve bazı Avrupa ülkelerinde ödül kazanmış eserlerine yer veren Ayrancıoğlu, ödüller dolayısıyla orijinallerinin ödül veren kurum ve kuruluşlarda kaldığını, bu nedenle satış yapmasının söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2259
Okunma: 2259












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)