ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
17. İzmir Kitap Fuarı kapılarını açtı

   .:: Etkinlikler / Kültür Sanat

  Yayın Tarihi: 15.4.2012    


17. İzmir Kitap Fuarı kapılarını açtı

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş'nin, Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle 14-22 Nisan 2012 tarihleri arasında düzenlediği 17. İzmir Kitap Fuarı, törenle kapılarını açtı.

Açılış törenine, Başkan Kocaoğlu’nun yanısıra İzmir Milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, Erdal Aksünger, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, fuarın onur konuğu gazeteci-yazar Yaşar Aksoy, TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk ile çok sayıda kitapsever katıldı.

Büyükşehir Belediyesi davasına gönderme yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kitap okumak, insanların bilinç düzeyini arttırır. Bilinç düzeyimiz artınca, olaylara daha fazla cepheden bakacağız. Bilinçlendikçe inanç ve doğrularımız gelişecek. İnandıkça güçleneceğiz ve değerlerimizi savunacağız. Bir davada en önde giden insanlar, o davaya en çok inanan insanlardır. Bunu da kitap pekiştirir” dedi. “Büyükşehir Belediyesi’nin başına gelenler nedeniyle bir yıldır bizim de bir kitabımız oldu” diyen Başkan Kocaoğlu, “Fuara biz de, dava nedeniyle halen tutuklu yargılanan Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzenerji Genel Müdürü Ali Sabuktay’ın yazdığı kitapla katılıyoruz. Başta gazeteci Mustafa Balbay olmak üzere tutuklu bulunan gazetecilerin kitaplarını da burada görüp, alacağız. Birbirlerini anlamayan, anlamak istemeyen onu öteki sayan, empati yapmayan bir durum çığ gibi büyüyor. Bu durum nereye gider, ülke ve ülke insanına ne zarar verir. Bunu ortamı yaratan ve tetikleyen insanlar dahil, başka ülkelerin ajanlarını ayırıyorum, çünkü onları vatandaş saymıyorum, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının şapkalarını önlerine koyup çok iyi düşünmeleri ve değerlendirmeleri gerek” dedi. Başkan Kocaoğlu sözlerini, “Bizim gençliğimizde, 60’lı yıllarda İstanbul’da Adalet Kulübü vardı. Şimdi ise adalet küme düştü” diyerek bitirdi.

Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, İzmir’de çok yüksek oranda okur-yazar bir nüfus bulunduğuna dikkat çekerek, “Böyle bir nüfusun bu fuara ihtiyacı var. Geçen yıl 300 bin ziyaretçinin geldiği fuara bu sene ilginin artmasını diliyorum ve tüm İzmirlileri davet ediyorum” dedi.

Fuarın onur konuğu Yaşar Aksoy ise, törende duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Tutuklu gazeteci Mustafa Balbay’ın kendisine gönderdiği mektubu okuyan Aksoy, “Kitaba sığınmaktan başka çaremiz yok” diye konuştu. Kendisini yetiştirenlerin Halikarnas Balıkçısı, Ord.Prof.Dr.Ekrem Akurgal, İzmir Altılıları, Tarık Dursun, Atilla İlhan, Necati Cumalı, Şükran Yurdakul gibi isimler olduğunu belirten Aksoy, “Onlar olmasa ben de olmazdım” dedi.

TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu da, bu yıl 350 yayınevinin katıldığı İzmir Kitap Fuarı’nı 17 yıldır düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İyi, onurlu, duruşu sağlım gazetecilik yapmanın İzmir’de bir gelenek olduğunu vurgulayan Kavukçuoğlu da, 4 yıldır Türkiye çapındaki tüm fuarlarda Mustafa Balbay’ın eksikliğini hissettiklerini söyledi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk ise, 100’ün üzerinde gazeteci, yazar ve akademisyenin düşünceleri dolayısıyla tutuklu bulunduğunu hatırlattı, “Uzun yıllardır düşünce özgürlüğüyle ilgili çok yol katedilmedi” dedi.

TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı ve gazeteci-yazar Doğan Hızlan, bir yerde edebiyat ve sanatın yeşermesi için birinci şartın özgürlük olduğunu söyledi. Hızlan, “Dileğimiz tüm gazeteci ve yazarların özgür ortamda yazabilmeleridir” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof.Dr.Onur Bilge Kula ise, Bakanlık olarak 2011 yılında 43 bin 100 adet İSBN numarası verdiklerini hatırlattı. Kula, “Bunlardan, 15 bin adedi edebiyat kategorisi, 15 bin adedi de toplum ve kültür bilimlerinden oluşuyor. Edebiyat ürünleri arasında da yüzde 53’lük oranla roman başı çekiyor. 2013 yılından itibaren edebiyat üretimine parasal destek de vermeye başlayacağız. Umuyorum kitap konusunda üretkenlik ve çeşitlilik sağlanacak” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı ve gazeteci-yazar Doğan Hızlan ve TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ile birlikte fuarın onur konuğu Yaşar Aksoy’a bir plaket sundu. Kavukçuoğlu, Aksoy’a ayrıca “Ege’de Zaman Yolcusu-Yaşar Aksoy” adlı bir kitap da armağan etti.

Başkan Kocaoğlu, törenin ardından stantları gezdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi stantını ziyaret eden Başkan, tutuklu bürokrat Ali Sabuktay’ın kaleme aldığı ‘Çocukla Büyüyen Şehir’ kitabı inceledi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin stantında Mustafa Balbay için hazırlanan deftere de duygularını aktaran Başkan Kocaoğlu, şu satırları yazdı:

“Sevgili arkadaşım, can dostum Mustafa Balbay’ım.. Seni çok özledik. En kısa zamanda buluşmak dileğiyle.. Adalet, herkes için adalet dileklerimle.. İzmir duruşunu görüyoruz ve hayranlıkla uygulamaya çalışıyoruz”

Balbay’ın kitaplarının imzalandığı demir parmaklıklardan oluşan ve hapishanenin canlandırıldığı stantta bir açıklama yapan Başkan, “Milletvekillerimizin, sevenlerinin, yazarların kitaplarını imzaladığı ve Balbay’ın 4 yıldır tutukluluğunun simgelendiği alana geldik, biz de burada kitap imzaladık. İzmir, Türkiye ve tüm insanlar olarak özgürlük ve adalet istiyoruz. Adalet olmadan da özgürlüğümüze kavuşamıyoruz. Adalet isteğimiz devam edecektir. Haksız yere, çifte standart uygulanarak tutuklu bulunan bir tek kişi kalmayana dek adalet isteğimiz devam edecektir. Mustafa Balbay ve haksız yere yatanlar için adalet istiyorum, özgürlüklerine kavuşmalarını diliyorum” dedi.






Okunma: 1348
Okunma: 1348












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)