ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
MUTLU YILLAR <br>Mutlu Elmalarla Kabaklar ve Tatlı İnsanlar!

   .:: Aşçı Fok'un Mutfağı'ndan


Nurdan ÇAKIR TEZGİN     

  Yayın Tarihi: 24.12.2007    

MUTLU YILLAR
Mutlu Elmalarla Kabaklar ve Tatlı İnsanlar!




19OO lü yılların ortalarına kadar Türkiye'de bazı vilayetlerin mahallelerinde gayrimüslim komşularımız varmış. Şimdilerde de var lakin o vakitler daha da çokmuş ve şimdiki gibi dışarıdan gelenlerden değil, doğma büyüme Anadolulu gayrimüslimlermiş onlar.



kabak tın tın
darbuka dam dam
tın dam tıngır
tın tın kabakçık
beni bırakıp giden babacık


Malumunuz üzre gayrimüslimler domuz eti yerler, islamiyette domuz eti günah sayıldığından, domuzun pişme sırasında mahalleye yayılan kokusunu bastırmak için müslüman ahali ne yapıp edip tencerelerine kabak doğrayıp pişirirlermiş. Özellikle de balkabağı. Balkabağının kokusu diğer kabak çeşitlerine göre daha ağırca koktuğundan olsa gerek tatlı yapmak için ağdalı şerbetlere atarlarmış.



Yılbaşı, Şükran Günü ve Noel zamanlarında ziyafetlerin yoğunlaşması sonucu domuz pişirmeleri bollaşan hıristiyanlar, müslüman mahallelerinde salyangoz satmazlarmış lakin, bu defa da kabak kokusunu baskılamak için karanfilli ve tarçınlı turtalar kekler pişirirlermiş! Bir başka rivayete göre de; kurban bayramlarındaki koyun, keçi ve kan kokusunu bastırma işi bu defa gayrimüslime düşermiş! Hindi konusunda her iki tarafın da hemfikir olduğunu belirtmek de yarar var bu arada...

İşin garibi, gayrimüslimler de balkabaklı kekler, pelteler ve çorbalar pişiriyorlarmış, sözün üzü; dinli dinsiz bütün uluslar bu balkabağı denilen zerzevatı çeşitli pişirmelerde kullanmışlar ve günümüze değin lezzet çeşitliliğini zenginleştirmişlerdir.



Adı üstünde "kabak tadı verdi" denilen KABAK, meşrebi hafif ve makbulsüz sayılan zerzevatın tatlısı, reçeli, peltesi, çorbası, kalyesi, silkmesi, kavurması, dolması, böreği, mücveri ve dahi binbir çeşidi icat edilmiştir Anadolu'da.



Şimdi gelelim 2008'in Elmalı Yılbaşı Kabağı tarifimize:

500 gr. kadar kestane cinsi balkabağı küçük parçalar halinde doğranır tencereye yerleştirilir, bir adet Golden elmanın kabuğu soyulur ve bütün olarak kabakların üzerine yerleştirilir. Elmanın çukur sap kısmına birkaç karanfil tanesi atılır, 250-3oo gram kadar toz şeker kabaklar ve elmanın üzerine serpiştirilir. Tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte 45 dakika pişirilir. (Bu ölçülerdeki elmalı kabak tatlımız iki kişiliktir lakin dört kişiye de yetiyor!) Soğuyunca hindistan cevizi, badem veya ceviz ile servis yapılır.



Bu kabak tatlısının elmasını kiminle paylaşırsanız paylaşın ama, her daim mutlu olun.

Mutlu Yıllar

Nurdan Çakır TEZGİN

Nurdan ÇAKIR TEZGİN









Okunma: 5479
Okunma: 5479
















Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)