ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça -

   .::


  Yayın Tarihi: 18.3.2008    


Foça


Coğrafi Konumu :


Foça, Ege Bölgesinde, İzmir iline bağlı bir ilçedir. İzmir Körfezinin doğu ve kuzey kanadını teşkil eden Foça, körfezin batı kanadında yer alan Karaburun ile karşı karşıyadır. Güney, batı, kuzey tarafları Ege denizi ile çevrili bir yarımada üzerinde olan Foça’nın güney doğusunda Menemen, kuzey doğusunda Aliağa ilçeleri vardır. Yüzölçümü 228 kilometrekaredir. 2010 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre Foça nüfusu 44.500 kişidir. Nüfus yoğunluğu 195 kişi/km2 olup, ilçe merkezi Eski Foça olarak tanınmakta ve Yeni Foça, Bağarası, Gerenköy beldeleri,Yeni Bağarası, Ilıpınar, Yeniköy ve Kozbeyli köyleri bulunmaktadır.

19. yüzyılda %70’i Rum, %23’ü Müslümanlardan oluşan 10.000 dolayında bir nüfusa sahip olan Eski Foça, cumhuriyet döneminde mübadele edilen nüfus ve İkinci Dünya Savaşı sırasında bölgenin askeri bölge ilan edilmesi Foça nüfusunun azalmasına neden olmuştur. 1953 yıllarında askeri bölge kararının kaldırılması ile birlikte nüfus yeniden artmaya başlamıştır.

Yaz mevsiminde yazlıkçıların gelmesi ile Eski Foça’nın nüfusu 75.000’i, Yeni Foça’nın nüfusu 50.000’i bulmaktadır. Buna karşın yerleşik Eski Foça nüfusu doğal büyüme dışında daha çok büyük kentlerden buraya yerleşmeye gelen emekli nüfusu ile artmaktadır. Sivil nüfusu ancak 10.000’e yaklaşmaktadır.


Adalar :

Foça önlerinde yer alan, altı adet ıssız ada bulunmaktadır. Bunlar; Orak (93 ha), İncir (18 ha), Fener (14 ha), Hayırsız (5 ha), Kartdere (2 ha) ve Metelik (1,5 ha) adalarıdır.

Orak Adası'nın güney kıyısında uzun bir çakıllı kumsal; Orak, Hayırsız ve Kartdere'de 80 m yüksekliğe ulaşan dik yarlar bulunur. Adalar genelde otsu, çalımsı bitkiler ve makiyle kaplıdır. İncir Adası'nın kuzey kıyılarında küçük bir çam ormanı, Fener Adası'nda ise kaktüsle kaplı bir alan bulunur.

İncir adasının piknik alanı ve plaj olarak kullanılması dışında adalarda insan etkinliği yoktur.


İklim:

Foça'da Akdeniz iklimi hüküm sürer. İzmir ili içinde en az yağış alan ilçelerden biridir. Rüzgarlı gün sayısı fazladır. Kışları yağışlı ve ılık, yazları ise sıcak ve kurak geçer.


Ekonomi:

Foça tarihsel gelişim sürecinde tarımsal ürünlerin üretilip, bir kısmının da dış ülkelere satıldığı bir ekonomik yapıya sahipken cumhuriyetle birlikte bu özelliğini yitirmiştir. Foça altmışlı yıllardan itibaren önem kazanmaya başlayan turizm ile ekonomik açıdan canlanmaya ve yeni bir yapılanma başlamıştır.

Foça’nın ekonomik yaşamında tarımsal üretim, zeytincilik ve balıkçılık önemli yer tutmaktadır. Son yıllarda Foça Karası üzümünün yeniden üretilmesi çalışmaları başarılı olmuş ve yeni bir ekonomik değer olarak tarımsal üretime kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Köylerde tarım ve hayvancılık, Eski Foça ve Yeni Foça'da ise turizm ve balıkçılık en önemli geçim kaynağıdır. Kıyı boyunca çok sayıda pansiyon, tatil sitesi, kamping, otel ve tatil köyü açılmıştır. Ayrıca yoğun olarak ikinci konut yerleşimi vardır. İzmir ve Manisa’nın sayfiye yeri haline gelmiştir. Foça merkez ve Yeni Foça’nın günübirlik haftasonu nüfusu da artmaktadır. Bu nedenle günübirlik tesisler giderek önem kazanmıştır.

Bölgenin Pazar merkezi Menemen’dir ve bazı kentsel hizmetler de Menemen’den sağlanmaktadır. Bu nedenle Foça’da imalat ve küçük sanayi fazla gelişememiştir. Ticaret ise nüfusun çeşitliliği ve büyüklüğü ile doğru orantılı olarak gelişmektedir. Yerli halkın ihtiyaçlarını karşılayan ticarethanelerin yanında günübirlikçilere, asker ve asker ailelerine, yazlıkçılara yönelik perakende ticaret artmaktadır.

Eski Foça ile Yeni Foça arasındaki sahil yolunun etrafında turizme yönelik konaklama tesisleri yoğun olarak faaliyet göstermektedir. Ayrıca balık üretim çiftliği de faaliyettedir.


Hayvancılık

İlçemizde hayvancılık önemli bir geçim kaynağıdır.

10 adet Tavuk Çiftliği
2 adet Hindi Çiftliği
26 adet büyük ve orta ölçekli büyükbaş hayvan çiftliği bulunmaktadır.

İlçe ekonomisinin diğer bir faaliyeti de balıkçılıktır. Yaklaşık üç yüz aile geçimini balıkçılıktan sağlamaktadır.

İlçemizde, 40 adet Trol gemisi, 10 adet Gezi teknesi, 192 adet Balıkçı teknesi, 200 adet Ticari ve Özel tekne bulunmaktadır.

Eski Foça’daki rıhtım, 150 yat ve tekne, Yeni Foça’daki balıkçı barınağı 75 tekne kapasitelidir.

İlçede 3 adet “Çekek ve Bakım Yeri” olup, 200 adet tekneye bakım yapılabilmektedir.

Yeni Foça’da bir balık üretim çiftliği bulunmaktadır.


Sanayi Durumu

Foça’da tarıma dayalı küçük işletmeler faaliyet göstermektedir :

Sunta Fabrikası : 1 adet
Tül Fabrikası : 2 adet
Çırçır Fabrikası : 2 adet
Zeytinyağı Fabrikası : 5 adet
Mandıra : 3 adet
Tavuk Çiftliği :10 adet
Hindi Çiftliği : 2 adet
Mantar Çiftliği : 1 adet


Kooperatifler

Su Ürünleri Kooperatifi : 2 adet (Foça ve Yenifoça)
Kalkınma Kooperatifi : 1 adet (Bağarası)
Sulama Kooperatifi : 1 adet (Ilıpınar)


Bitki Türleri :

Akdeniz bitki örtüsüne sahip olan ilçede geniş makilik alanların yanında kızılçam ormanları da mevcuttur.

Kızılçam, İzmir ılgını, hayıt, zakkum, kuşburnu, mersin, menengeç, defne, kocayemiş, lavanta, kekik, alıç, meşe, ahlat, servi ve zeytin belli başlı bitki cinsleridir.

Halkın yeni tercihlerinin gelişmesi ile bu bitki çeşitlerine fıstık çamı, karabiber, mimoza, Kıbrıs akasyası, ardıç, sabah sefası ve birçok mevsimlik bitkiler de katılmıştır.



Eğitim ve Okullar :

Foça, ortalama eğitim düzeyi yüksek bir ilçedir. Okuma yazma oranı % 90'ın üstündedir.

Foça’daki okullar :




Reha Midilli Anadolu Lisesi
Cemil Midilli Lisesi +YDAL
Necla Midilli Merkez İlköğretim Okulu
Halim Foçalı Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
Yeni Foça Recep Kerman Ç.P.Lisesi
Reha Necla Midilli İlköğretim Okulu
Reha Midilli İlköğretim Okulu
Bedia Midilli İlköğretim Okulu
Yeni Foça Reha Midilli İlköğretim Okulu
Gerenköy İlköğretim Okulu
Bağarası Cemil Midilli İlköğretim Okulu
Yenibağarası Şehit Yarbay Mesut Kuru İlköğretim Okulu
Ilıpınar İlköğretim Okulu
Kozbeyli İlköğretim Okulu
Yeniköy İlköğretim Okulu









Okunma: 45941
Okunma: 45941











Uluay   
ZEYNEP'ce   




8870

   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)